Domáci džem

Josta lekvár s jablkami (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Josta je kríženec čiernej ríbezle a egreša. Je plná vitamínov, určite poteší v zimných mesiacoch.

6-7
porcií
50-55 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Jostu očistíme.
  2. Očistenú jostu umyjeme, dáme do väčšieho hrnca, pridáme na kocky nakrájané očistené jablká a zalejeme vodou. Dáme za občasného miešania rozvariť.
  3. Pomocou tyčového mixéra zmes rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko do druhého hrnca.
  4. Hrniec dáme na plameň, použijeme Gelfix podľa návodu. Nakoniec pozbierame penu a urobíme skúšku tuhnutia na malý tanierik.
  5. Uvareným lekvárom plníme suché zváracie poháre, uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom na 10 minút.
  6. Poháre obrátime, zakryjeme utierkou a necháme vychladnúť do druhého dňa.