Domáci džem
Josta lekvár s jablkami (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Josta je kríženec čiernej ríbezle a egreša. Je plná vitamínov, určite poteší v zimných mesiacoch.
6-7 porcií |
50-55 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Jostu očistíme.
- Očistenú jostu umyjeme, dáme do väčšieho hrnca, pridáme na kocky nakrájané očistené jablká a zalejeme vodou. Dáme za občasného miešania rozvariť.
- Pomocou tyčového mixéra zmes rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko do druhého hrnca.
- Hrniec dáme na plameň, použijeme Gelfix podľa návodu. Nakoniec pozbierame penu a urobíme skúšku tuhnutia na malý tanierik.
- Uvareným lekvárom plníme suché zváracie poháre, uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom na 10 minút.
- Poháre obrátime, zakryjeme utierkou a necháme vychladnúť do druhého dňa.