Jordánske kurča fotorecept

tinca - fotkatinca, 23. októbra 2011
Jordánske kurča (fotorecept)
Foto: tinca

Toto jedlo kedysi varil nebohý herec Durdík ml. a mal ho od svojho kamaráta-jordánca, tak asi je pravý. No ale aj tam zrejme existuje Zobraziť celý popisToto jedlo kedysi varil nebohý herec Durdík ml. a mal ho od svojho kamaráta-jordánca, tak asi je pravý. No ale aj tam zrejme existuje veľa verzií jedál ako u nás. Dávno som to nerobila, tak som si to na nedeľu zopakovala.

5-6
porcií
25 minút
príprava
40/20 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
3 ks väčšia
2/10 hlávky/struky
1 kg
1 balíček
125 g
 podľa chuti
  celá na posypanie




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny.

    Jordánske kurča (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kurča umyjeme,stiahneme kožu a osušíme. Rozporcujeme na stredne veľké kúsky, osolíme a obalíme v mletej škorici. Kúsky mäsa poukladáme na suchý pekáč. Podlejeme 100 ml vody.

    Jordánske kurča (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ošúpané zemiaky nakrájame na kolieska, posolíme a zakryjeme nimi kura. Na to navrstvíme cibuľu pokrájanú na lupene /môžeme aj na drobno/ a na kocky nakrájaný cesnak. Zakryjeme ďalšou vrstvou zemiakov, ktoré osolíme a posypeme celou rascou. Navrch pokladieme plátky masla,vložíme do mierne vyhriatej rúry a dusíme ZAKRYTÉ 40 minút pri 180 st.C.

    Jordánske kurča (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom pekáč vyberieme z rúry a všetko premiešame s kečupom, ktorým nešetríme. Ja dávam mierne pikant. Znovu vložíme do rúry a dopečieme už odokryté ešte 15-20 minút, tiež pri 180 st.C.

    Jordánske kurča (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávame teplé bez prílohy. Dobrú chuť!

    Jordánske kurča (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

gittka
och tá škorica...ja ju nemôžem,ale môže to byť dobré!!!
tepia
Tento recept som robievala, ked som mala cez vikend celodenne sluzby mojim dvom detom, aby mali co jest, ked som nebola doma.
Dodnes si na to spominaju :-). Velmi chutne jedlo.
babav
Neviem ako u mojich stravnikov pochodim s tou skoricou,
ale recept sa mi velmi paci.Urcite vyskusam ;-)
jerica
mám rada škoricu a na tom mäsku muselo to byť výborné, keď by som robila najbližšie kurča spravila by som , dnes sme mali vyprážané kura , tak určite dobrý týždeň si počká receptík. Možno keď budem robiť kotlety aj tie by som mohla takto upraviť.
dorisa
Recept vyzerá skvelo...je hodný uloženia do KK.
akeber
mala by som ísť preč, lebo začínam slintať , výborné receptíky :-))
tinca
@babav aj ostatní čo neveria nebojte sa tá chuť je vyvážená v kombinácii škorica, cibuľa, cesnak a kečup. Ak sa toho bojíte,tak pre začiatok si to poprášte škoricou cez koreničku,ale je to skvelé aj obalené ako sa to má robiť.
sneica
recept ukladam,a ked ta chut je vyvazena tak tam bude aj ta skorica...
garanco
Presne tento recept som pred mnohými rokmi robila, práve minule som ho opäť mala v ruke, ale moji stravníci mi povedali, že viem urobiť aj chuťovo lepšie kurča. ...Iste, chute máme rôzne:-))
valeri
Veľmi dobre to vyzerá už hotové. Neviem si predstaviť tú kombináciu - mäso a škorica, ale pokiaľ nevyskúšam, ani nebudem vedieť. Recept ukladám a najbližšie kura bude takto :-)).
mijaita
Dovolim si faktickou poznamku, par vedomosti o arabske kuchyni mam. jednak pochybuji, ze by pouzili kecup, na vsechno davaji rajsky protlak a za dalsi kmin ano, ale oni, co ja vim, zasadne rimsky kmin!
Takto je recept uzasny a verim, ze je i origos a co nejdriv spacham !
pacik
Pamätám si, keď to Durdík varil v TV. Kolegyňa to aj hneď vyskúšala na nedeľu. Asi jej ušla ruka, alebo čo, ale doteraz spomína, ako im škorica vŕzgala pod zubami a muž jej to prísne zakázal spáchať ešte raz. To len na rozveselenie na začiatok týždňa, vyzerá to fajn a mám chuť to vyskúšať :-)
babkamt
Hneď ako som uvidela úvodný obrázok ma napadlo,že v recepte je použitá škorica.Mám kdesi uložený tento recept,no ešte som ho neskúšala urobiť.Hádam nadišla tá správna chvíľa.
diabambulka
fíha, zaujímavá kombinácia hodná vyskúšania:-))) ešte pochválim pekne spracovaný recept a úvodné foto...
sovka62
Zapísala som si tento recept veľmi starostlivo hneď, ako ho pán Durdík v TV uviedol. Najbližšiu nedeľu som ho podľa neho navarila, deti sa tešili na špecialitu z TV (vtedy nebolo toľko relácií o varení). Keď som dovarila a naložila na taniere bolo po radosti. Nikomu, vrátane mňa nechutilo, tá vrstva škorice bola vyslovene nechutná, kura skončilo v odpadkoch a na obed sme zjedli len polievku a prílohu. Tak opatrne, asi to úplne každému chutiť nebude.
tinca
@sovka aj antireklama je reklama ako sa ľudovo hovorí, jasné že každému nám všetko nechutí, mne napr. nechutí baklažán a mnoho iných vecí,ďalším nechutia ryby a morské potvory, preto je aj málo reakcií na tieto rcp. Mne toto náhodou chutí,jasné kto neľúbi škoricu, tak nech to nevarí. Ale dala som v diskusii aj typ, že kto sa to obáva robiť nech začne len s poprášením mäsa škoricou nie obaľovaním. A čo tak koláčiky, do mnohých ide škorica a sú chutné.
pivonka
@sovka , pamätám sa, keď pán Durdík prezentoval tento recept a tiež som uvažovala o jeho vyskúšaní. Nič proti škorici, len sa mi zdala čudná tá kombinácia s kurčaťom. Odvtedy občas na tento recept narazím, ale doteraz som nenabrala odvahu na jeho vyskúšanie a dobre som urobila. Určite by som obedovala tiež iba polievku a prílohu. Vďaka za odovzdanú skúsenosť.
natalinka1
Tiež poznám ten recept od Durdíka, aj som ho vyskúšala, len tej škorice je tam veľa, treba iba poprášiť mäsko, nie obaliť v škorici. Inak je výborné.
tetuska
robím, je vynikajúce, je to presne recept od Vlada Durdíka, myslím @natalinka , že tej škorice tam nie je veľa, lebo podľa jeho receptu treba masko v nej obaliť, nie poprášiť...
wegar
Mäso so škoricou je klasická arabská - a vôbec orientálna - kombinácia, ak to niekomu pripadá čudné, odporúčam radšej trochu posypať, než obaľovať. Ale čo určite nie, to je ten kečup, rozhodne pasírované paradajky alebo kvalitný pretlak (nie ten s minimálnym podielom paradajok)! To je akoby Jordánci uvádzali recept na bryndzové halušky s čedarom miesto bryndze...
anica777
Kombinácia mäsa (baranieho a kozieho) a škorice je pre arabské zeme typická z toho dovodu, že škorica je prírodné antiparazitikum. Naše staré mamy škoricou ochucovali prevažne sladké jedlá, ale keď sa robí medovo škoricová omáčka na grilovanie, tak prečo nie škorica. Dobrú chuť.
ajuschka
Vlado varil vyborne, pamatam sa hlavne na jeho marinovane grilovane masko, kazde leto obsluhoval na zahrade :) ale toto Jordanske kurca mi veru nechutilo :(.
anka22
škorica patrí na koláče a nie na maso škoda kurata ale každý máme radi niečo iné
mijaita
@anka22 ano, v ceske kuchyni na kolace, tohle je recept arabskeho sveta, tam patri skorice i na maso. Tak je treba k tomu receptu pristupovat.
tetuska
už som napísala k nemu komentár, vynikajúce, obľúbené a jednoduché...