Jerky - sušené mäso

jahodka6064 - fotkajahodka6064, 23. januára 2013

Jerky, je rýchla energia bez tukov, plná proteínov vhodná pre športovcov, ale aj pri redukcii nadváhy.

4
porcie
10 minút
príprava
540 - 600 minút
na 60 °C

Suroviny

500 g alebo hovädzie stehno
2 PL
2 PL
1 PL
1/2 ČL
1 PL
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Umyté a osušené mäso vložíme do mrazničky na 1 hod, (bude sa lepšie krájať) potom ho pokrájame na 3 mm široké a 4 cm dlhé pásiky,ktoré zmiešame s uvedenými surovinami a necháme 24 hodín odležať v chladničke.

  2. 2

    Rúru predhrejeme na 80 stupňov celzia. Mäso poukladáme na plech a vložíme do rúry. po 15 min teplotu znížime na 60 - 70 stupňov celzia a sušíme 9- 10 hodín. Mäso je hotové keď ho ľahko ohneme a prelomíme..... Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

alexdidi
Toto určite vyskúšam.Mám teplovzdušnú rúru,kde teplota má byť o 20st menej ako v klasickej.Myslíš,že to bude stačiť,60 a potom len 40 stupňov?
puntodadino
Musi byt dobre.Ja robim Jerky inak-z hovadzieho,resp.bravc.kare.Maso sa musi dokonale zbavit tuku orrezanim.Po namrazeni narezat strojom po vlakne na asi 5mm hrube platky.Na pac davam menej soli,sekany cesnak/10min.ponechat na vzduchu/,chilly mlete a dymovu aromu/Metro/.Bez akehokolvek oleja.A susim 40min pri 70st.C a potom aj 24hod pri 15-25st,idealne ked je okolo mraz,vzduch je potom suchy.No a Jerky by sa nemalo lamat,ale byt trochu ohybne.Skladovat pri 10st.C aj 6mesiacov.
sovka62
Zaujímavé. A čo s ním, keď je hotové? Železná zásoba pri výprave do práce, alebo na nákupy, ak by sme sa náhodou zdržali? Alebo sa to ešte tepelne upravuje?
2010
Spomienka na moje mlade roky v afrike, ich verzia jerky sa vola biltong , osobne si myslim ze je lepsia , nie je taka sucha - vec chute alebo je to len vyhovorka ze uz nemam take dobre zuby ? ( a jasne ze hovadzie ).




slavka2012
V Argentine sa to vola charqui, tradicne ho robili Indiani a potom tuto technologiu prebrali obyvatelia europskeho povodu. Robilo sa to najma v casoch, ked nebolo chladniciek. Maso bez kosti sa nakrajalo na vacsie kusy, tie sa dali do skatul, ktore mali dreveny ram a steny zo siete proti moskytom a mucham a nechalo sa schnut. Krajalo sa na tenke plarky az po vysuseni. Je to dobre, robi sa z toho napriklad jedlo nazvane "Cestarova ryza" - Arroz de caretero. www.unirecetas.com/glosario/ingredientes/charqui...
používateľ nemá avatar
plk
plk
Zaujimave. Doteraz som vedel o susenom hovedzom. Ale ze sa da aj kuracie? Da sa to spravit aj v obycajnej plynovej rure?
A nevie niekto nieco podobne aj o rybe? Teda v domacich panelakovych" podmienkach (bez udiarne/susiarne).
Ospravedlnujem sa za amaterske otazky ale s pecenim (rurou) sa velmi nekamaratim.
slawek
@plk : urcite sa to da aj s rybou, v Portugalsku sa predava susena solena treska pod nazvom bacallhao, v Spanielsku je to bacalao, ktora sa pred kuchynskou upravou musi nechat aspon 24 hodin namocena v studenej vode a potom sa mozu z nej pripravovat varene ci pecene jedla, ale da sa jest aj surova v salate. Jechutna.
elixir
@michsamant : videla som film o Indii, a bola som prekvapená, že si tam ľudia založia živnosť a varia pre psíkov, potom majiteľom doručia čerstvé jedlo pre ich maznáčika...
ampara
Dá sa to sušiť aj v sušičke potravín?
používateľ nemá avatar
plk
plk
@slawek , dakujem. Som to asi zle formuloval. Susenu rybu som jedol viackrat (na dovolenke). Tiez mi to velmi chutilo. Ale tam to susia vonku v takych akoby udiarnach/susiarnach - neviem ako to nazvat, nemyslim tym udene ryby.
Ja len, ci sa to neda doma, v panelaku, v rure. Podobne ako v tomto recepte. Ci to nahodou niekto neskusal.
Skusim este trochu poguuuuglit :-).
dodo46
@sovka62
keď mäso vysušíme, prevŕtame do neho dierky, prevlečieme šnúrku z topánok a zavesíme na balkón, alebo na strom pre vtáčiky.
Hotové sušené karé dostať i v Kauflande.
2010
@dodo46 , @michsamant ani vtakov ani havkacov nebudem krmit vyrobim si pre seba, je to super na odtucnovanie daco zuvat :-)
tu je ak sa to robi v susicke na ovocie , u nas zacal monzun tak sa to neda susit tradicne v krabici s vrtulou uz je moc vlhko ,@julica v Nigerii 4 roky.





denyany
tak toto ma veľmi zaujalo! počula som o sušenom mäse, ale som ho ešte neochutnala. určite vyskúšam. Vďaka.
dodo46
sušené mäso nie je pochúťková potravina, ale len nástroj na posilnenie
žuvacích svalov. Rovnakú /ale lacnejšiu/ službu vám poskytne kožka
zo slaniny. Možno sušené mäso niekto považuje za delikatesu na odtučnenie, no ja som v ňom žiadny pôžitok nepocítil. Ale vyskúšajte.
frezia68
Fíha?Pre mňa niečo nové,zatiaľ som len čítala....Indiáni a pod. :-)
erikao
... hlavný význam sušenia je predsa v konzervovaní, prípadne dnes už len pre zaujímavosť... ale na chudnutie? vyparí sa predsa iba voda
babidka
Jedla som uz susenu hovadzinu a pravdupovediac ma velmi nenadchla :-)Ale bolo to uz pred par rokmi , ako "ochutnavac vsetkeho" som uz postupila do vyssieho levelu :-Takze si to asi skusim urobit doma z tej kuraciny...
violetacamorova
Zaujimavy recept, a moze to byt chutna zuvacka. Nam doma niekedy davno visela v komore cela vyudena sunka aj s kostou na haku a chodili sme si z nej odrezavat take tenke platky a dobre sa to zuvkalo ako zuvacka, ale taka lepsia.
violetacamorova
Chutovo sa to mohlo podobat na tvoje masko, akurat to bola bravcovinka a vyudena, lebo ked to viselo dlhsie v komore tak to bolo na krajoch aj trochu osusene. :)
sovka62
@machsamat , aj tie psie Jerky, tyčinky, plátky, kolieska, tlapky a podobne sú veru ochutené. Bývajú balené v dózach a keď sa dóza otvorí, zavoňajú tak, že sa slinky zbehnú. Len to určite nie je čisté mäso, vyzerajú tak trochu gumiodne.
dodo46
Keby nebolo jerky...
Ale už je iná doba. Dnes je to vhodné akurát znova pre námorníkov.
Vôbec nevidím dôvod , prečo by mali ľudia jesť toto žuvacie mäso.
Ale ľudia sú nevyspytateľní. Prečo jedia smažené kobylky, šváby
a fotia sa pri tom - aby mohli ohurovať priateľov.
michsamant
@sovka ved prave, ze radsej by som domace urobila, nez tie gumene kupovane. @dodo pes nepotrebuje odtucnit :) ale rad kuse veci a zuje, tak radsej jerky, nez gauc.
nojaadka
@michsamant - zájdi na niektoré diskusné psie fóra. Kvantum psíčkarov si robí takéto pamlsky pre psíkov samé :-) Napr.: www.dogforum.sk
2010
@dodo46 , aj ked nemam psa zajtra idem na to, mam to prediskutovane s juhoafricanmi aby to nebolo zuvackove treba kvalitnu hovadzinu, ide sa pacovat svieckova s peri - peri :-)
dodo46
@2010
držím ti palce, aby sa ti to vydarilo a aby ti to chutilo, keď si ideš
dať toľko námahy s tým mäsom . Mne by úplne stačilo peri-peri chicken.
2010
@dodo46 , presne podla tohto chcem ist ale v tejto blaznivej krajine horelo do minuleho tyzdna a teraz zacalo prsat...hore na severe naprsalo len 600 mm za tyzden. Inac ta cena z jedneho kg ti ostane len 300 g suseneho.



dodo46
@2010 2x zarezal a nôž tupý.
A všimol si si vzadu tie nádherné šunky ???
recer
ja som skusala doma z hovadziny
ciatla som ze to mysi byt ale kvalitne maso, minimalne na urovni falosnej svieckovej
no vysledok nebol velmi potesujuci :-( trochu dost tvrde
lepsie je kupit, ked som to tak pocitala, ani v cene nebol takmer ziadny rozdiel a za tu piplacku to nestoji
monika1988
mňam vyzerá to super len škoda, že príprava je taká dlhá... veľmi rada by som vyskúšala to z afriky dá sa to niekde u nás kúpiť? ja mám veľmi rada toto

ale jediné miesto kde to viem kúpiť je RegioJet :D teda ano dá sa aj online ale tam to majú balenie za 2,50 a v Regio je za 1,50 čo je teda rozdiel... tento týždeň sa chystám vyskúšať toto z Kauflandu :)
ivan14
Já jsem dělal jerky z hovězího, recept +- stejný, sušil v sušičce na ovoce asi 6 hodin - a sežral jsem naráz dávku, co by bylo nevysušeného hovězího k obědu tak pro tři lidi. Mňam! Jenže bohužel Nathanield Rotschild nebyl mým předkem, takže hovězí mám v kuchyni dosti výjimečně. :-(
ivan14
Nathaniel...překlep (nebo spíš příklep), sorry.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia