Jemný jablkový koláčik s jablkovým pudingom fotorecept
Foto: olinecka
Jednoduchá príprava, ktorú zvládne každý začiatočník. V dobe blížiacich sa sviatkov aktuálny ako pohostenie.
porcií
príprava
na 180-190 °C
Suroviny
Cesto: | |
400 g |
|
200 g |
|
200 g |
|
1 bal. |
|
2 ks |
|
1 bal. |
|
Ovocná plnka: | |
4-5 ks stredné |
|
podľa chuti |
|
z 1/2 citróna |
|
podľa chuti |
|
4 PL mleté (nemusia byť) |
|
Pudingová plnka: | |
400 ml |
|
2 PL |
|
1 bal. (Dr. Oetker) |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto.
-
2
Suroviny na plnky.
-
3
Múku preosejeme do väčšej misy. Pridáme práškový a vanilínový cukor, vajíčka, prášok do pečiva a Palmarin pokrájaný na menšie kúsky. Rukou vypracujeme hladké lepivé cesto. Pomôžeme si ak ruku vždy pomúčime. Cesto dáme do chladničky stuhnúť, aby sa s ním lepšie pracovalo.
-
4
Okrúhly plech (27 cm priemer), vymastíme, vysypeme múkou. Cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti - väčšiu a menšiu, viď foto. V mlieku s cukrom uvaríme jablkový puding, ktorý potom zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Jablká umyjeme a nastrúhame, pridáme cukor, škoricu, citrónovú šťavu, mleté vlašské orechy (nemusia byť ja som pridala, plnka je tak lepšia).
-
5
Väčšiu časť cesta rozvaľkáme do kruhu a prenesieme do formy, vytiahneme ho aj na boky, viď foto. Preto, aby nám nevytiekla plnka. Vidličkou popicháme cesto.
-
6
Na cesto nanesieme pudingovú plnku a na vrch rozložíme jablkovú plnku.
-
7
Menšiu časť cesta rozvaľkáme, ostrôžkou nakrájame pásiky, mriežky, vykrojíme kvietky na ozdobu.
-
8
Na koláč poukladáme pásiky cesta do tvaru mriežky a kvietky, viď foto. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a koláč pečieme 20 minút. Potom zvýšime teplotu na 190 stupňov, rúru prepneme iba na spodné pečenie a pečieme ešte 15 minút dozlatista.
-
9
Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť.
Ďakujem za komentár, Izka. Aj Tebe krásnu nedeľu.
Ďakujem.
Veľmi dobrý, ďakujem oplatí sa vyskúšať.