Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jemný jablkový koláč z krupicového cesta videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 9. júna 2021

Ľahučké krupicové cesto ochutené citrónovou kôrou a šťavnaté jablká sú jedna úžasná kombinácia :-) Fantastická jablková rýchlovka z jemného, nadýchaného cesta, ktorú zvládne každý.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/06/jemny-jablkovy-kolac-z-krupicoveho-cesta.html?m=1

35 minút
na 180 °C
Jemný jablkový koláč z krupicového cesta (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

Cesto:
350 g
300 g
4 ks
3 dl
2 dl
1 dl
2 bal.
z 1  citróna
1 KL
1 KL
1/2 KL
Okrem toho:
5 ks
3-4 PL




Postup

  1. 1

    Celé vajíčka s kryštálovým a vanilkovým cukrom vyšľaháme do penista. Následne postupne a striedavo vmixujeme ostatné suroviny. Čiže olej, mlieko a múku, ktorú sme zmiešali s krupicou, práškom do pečiva, sódou bikarbónou a so soľou. Nakoniec pridáme aj nastrúhanú citrónovú kôru. Máme dostať dosť riedke/tekuté cesto, to preto, lebo tá krupica počas pečenia napučí a potrebuje dosť veľa tekutiny.

  2. 2

    Následne zmiešame nadrobno nakrájané jablká so škoricou a práškovým cukrom. Čo sa týka jabĺk je lepšie ich očistiť a nakrájať už vopred :-) Škoricu dajte podľa svojej chuti, ale práškový cukor neradím uberať, lebo vďaka nemu je chuť jabĺk v koláči jemnejšia a počas pečenia pustia od cukru jablká aj viacej šťavy :-)

  3. 3

    Cesto vylejeme na vymastený, múkou poprášený plech. Na vrch porozdeľujeme jablká a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 °C na cca 30-35 minút. Treba si to radšej sledovať a spraviť aj skúšku ihlou :-)

  4. 4

    Koláč necháme poriadne vychladnúť, pokrájame a môžme podávať. Podľa chuti môžeme posypať aj práškovým cukrom. Prajem dobrú chuť!

    Jemný jablkový koláč z krupicového cesta (videorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

mijaita
@cesminaz tahle buchta me dneska zachranila :-) Doma nic, zadna napln, zadne ovoce, zadny kompot a tak jsem nasla, v ulozenych rc, tuhle buchtu. Do testa jsem dala hrst namletych orechu a nahoru jsem zapichala rozmichane kakao v trosce smetany. Takze to neni spalene, jak by se mohlo zdat! Je moc, moc vyborna a pro me nepekarku jednoducha a jeste vyborna a variabilni!! Jen cukr jsem znacne umensila. Navsteve chutnalo take! Dekuju ti moc! :-)


mirmimka
Veľmi chutný koláčik,keďže sme mali aj hrušky,tak som k jablkám pridala aj hrušky 3+3jabká,robila som ho na plechu 24x33cm, tak mi poriadne vyrástol do výšky,preto som ho piekla asi o 10min.dlhšie,radšej odporúčam väčší plech 26x35cm,to bolo pred týždňom,dnes som robila podobný,ale s "malou obmenou",pridám k receptom.,tiež z krupicového cesta.