Jemný chrumkavý švédsky chlieb - Knäckebrod fotorecept

pusta - fotkapusta, 4. mája 2011
Jemný chrumkavý švédsky chlieb - Knäckebrod (fotorecept)
Foto: pusta

Tento chrumkavý chlebík som upiekla podľa receptu z Medzinárodnej kuchárky, autorov Juliany Fialovej a kolektív. Vydaril sa, preto recept vkladám.

1 dávka
porcia
20 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

200 g
200 g
1 a 1/2 PL
1/2 PL
250 ml studené
160 g studené




Postup

  1. 1

    Obe múky preosejeme cez sito do misy, pridáme cukor a osolíme. Mliekom zarobíme cesto, do ktorého zapracujeme maslo. Vypracujeme na hladké cesto, ktoré necháme 2 hodiny odpočinúť v chladničke a potom ho vyvaľkáme na jemne pomúčenej doske na obdlžníkový plát hrúbky 2-3 mm. Plát cesta husto popicháme vidličkou.

    Jemný chrumkavý švédsky chlieb - Knäckebrod (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto pokrájame na obdlžníky veľkosti 6x12 cm.

    Jemný chrumkavý švédsky chlieb - Knäckebrod (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tieto obdlžníky cesta prenesieme na plech vystlaný pečiacim papierom.

    Jemný chrumkavý švédsky chlieb - Knäckebrod (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme v trúbe vyhriatej na 200 stupňov 15 - 20 minút,v závislosti od trúby do chrumkava a červeno-hnedej farby. Po vychladnutí môžeme konzumovať.

    Jemný chrumkavý švédsky chlieb - Knäckebrod (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

jerica
tá jedna dávka je ako jedna porcia?,to máš asi zle uvedené,ináč vydaril sa rcp.:-)) pri TV ako by si našla,hlavne teraz keď hrajú naši, schrúmeš celú dávku a tak to bude jedna porcia,len pre seba :-))
evanaaa
Mne sa tiež páči ten chlebík, skúsim ho niekedy, ale - musí tam byť cukor? Alebo pridám štipku sladidla, aby bola chuť vyvážená.
sjuz
jééj, to je super receptík. ukladám:) a ďakujem.
jarunka
Mne sa tiez paci ten chlebik. Ukladam a v najblizsej dobe urcite vyskusam.
janger
Knackebrod mam vzdy doma, ale kupovany. Este som neskusala piect. Tvoj recept si odkladam a niekedy spravim :-).
babidka
obcas si ho kupujem ale urcite bude lepsi ked si ho upeciem sama :-)
jatanika
správne po slovensky je to ražná múka... alebo sa mýlim?... ale je pravda, že v obchodoch vidno skôr české produkty s názvom žitná...
redakcia
Odpoveď od @pusta : "žitná múka je názov múky v českom jazyku, jej slovenský eqivalent je ražná múka. v potravinárskych obchodoch je možné zakúpiť túto múku pod oboma názvami."
hamus
Děkuji za moc dobrý recept,jen jsem neměla hrubou žitnou mouku,ale nahradila jsem ji hrubou celozrnnou pšeničnou. Výsledek výborné. Dcerka mi nejí běžné pečivo a tak zkouším jak ji zasytit jinak. Hlavně ji to moc chutná :-)
pusta
@hamus , prepáč, že až teraz ti píšem, ale práve som hľadala tento recept. veľmi ma teší, že si ho robila a výsledok hodnotíš ako výborný. dakujem.
pusta
milá@svedka , iste máš pravdu, tú knihu ani nepísali rodení autori toho-ktorého receptu z tej- ktorej krajiny, ale na druhej strane poctivo zbierali najlepšie recepty svetovej kuchyne, to im nemožno uprieť.
dakujem za komentík.
pusta
@svedka , prepáč mi, zle som prečítala: ..."nepiekla"... :-)
dakujem za pochopenie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia