Trené cesto
Trené cesto

Jemné trené cesto

Kulinární studio Mafra
mesačník Varecha, 8. augusta 2024
Jemné trené cesto
Foto: Kulinární studio MAFRA

Cukrársky recept na jemné trené cesto sa vám možno bude zdať komplikovaný: treba vyšľahať maslo, šľahačku, sneh z bielkov a tak ďalej... Lenže výsledok Zobraziť celý popisCukrársky recept na jemné trené cesto sa vám možno bude zdať komplikovaný: treba vyšľahať maslo, šľahačku, sneh z bielkov a tak ďalej... Lenže výsledok vás očarí.

1 dávka
porcia
30 minút
príprava

Suroviny

Jedna dávka:
200 g
150 g
6 ks
 štipka
300 g
1 PL
1/2 ČL
200 ml (33 %)




Postup

  1. 1

    Zmäknuté maslo vyšľaháme spolu so 100 g cukru do svetlej peny. Potom do maslovej peny po jednom zašľaháme žĺtky.

  2. 2

    Z bielkov, zo soli a zvyšných 50 g cukru pomaly vyšľaháme sneh. Studenú smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha.

  3. 3

    Múku zmiešame so zemiakovým škrobom a sódou bikarbónou.

  4. 4

    Do maslovej peny primiešame pomocou stierky najskôr šľahačku, potom striedavo múčnu zmes a sneh z bielkov. Hotové cesto ďalej použijeme na prípravu koláča.

  5. 5

    Z tohto treného cesta si môžete upiecť napríklad ríbezľový koláč s posýpkou (recept nájdete po kliknutí na odkaz)...

    Jemné trené cesto - obrázok 5
  6. 6

    ...alebo vyskúšajte chutné mafiny s posýpkou (recept nájdete po kliknutí na odkaz)

    Jemné trené cesto - obrázok 6
  7. 7

    ...či výborný višňový chlebík (recept nájdete po kliknutí na odkaz).

    Jemné trené cesto - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
V surovinách je 6 vajec, bílky zpracujeme jako sníh, žloutky - v postupu nejsou, chybka. Konec postupu je nějak useknutý - těsto zpracujeme na prípravu koláča. Mno, za nějaký čas, i když možná bude následovat další recept na "prípravu koláča", to bude nepřehledné. Jak upéct třené těsto by mělo být součástí hlavního receptu. Tak to cítím.
evanaaa
Zabudli napísať, že tie žĺtky vyšľaháme spolu s maslom a cukrom do peny.....no a ako využijete cesto, je už len na vás :-))
haji
@zolik (9.8.2024 20:35)
Recept se mi líbí, suroviny i postup až na to, že bez konce a bez žloutků. Číhám tu jako mlsný pes, zda se někdo ozve. Volno zda @redakcia či Kulinární studio Mafra.
P.S. Bývalo dříve zvykem, že kliknutím na autora receptů se rozbalily všechny jeho recepty, byť byly uvedeny např. v tištěném časopise, nebo jako firemní reklama - něco jako ochutnávka. Tady se není čeho chytit. Taková kulinářská paní Colombová. Ochutnáme?
redakcia
@haji (9.8.2024 20:48)

Recepty od Kulinární studio MAFRA sú prevzaté z tlačeného mesačníka Varecha. Uvedené štúdio na našom portáli nemá založený svoj profil, preto odkaz na "autora" nie je aktívny.
haji
@redakcia děkuji za odpovědi, doplnění žloutků, osvětlení autora receptu. Chápu, že pouze uvádíte do života to, co máte k dispozici. Pro mě je recept bez postupu pečení, včetně rozměru formy neúplný. Nejsme všichni cukráři/cukrářky s praxí. Obecně se toto těsto peče déle. Sama jsem se ubezpečovala skrze jiné, podobné recepty zde na Vareche o délce pečení a velikosti formy, tedy o rozložení, výšce těsta. Ukončení receptu v surovém stavu je jako říct A a neříct B. Škoda, suroviny se mi líbí. Snad časem přibude i velikost formy na dané množství surovin a délka pečení.
evanaaa
Ale je jasne napísané, že - jemné trené cesto, nikde sa nespomína koláč.......myslím si, že väčšina pozná trené cesto a aj to, aké koláče sa z neho dajú pripraviť.....takýchto poloreceptov je tu viac.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia