Foto: edith
Divá zver je považovaná za luxusnejšiu pochúťku, pretože sa na trhu vyskytuje len v určenom období odstrelu no a mimo sezóny sa predáva len Zobraziť celý popisDivá zver je považovaná za luxusnejšiu pochúťku, pretože sa na trhu vyskytuje len v určenom období odstrelu no a mimo sezóny sa predáva len zamrazená a navyše pekelne drahá. Divina má špecifickú chuť a pre mňa je druhým najčastejšie používaným druhom mäsa v domácnosti (hneď po hydine). Mám v rodine poľovníka takže vždy keď je možnosť sa divinou zásobím na celý rok. Vyskúšala som už mnoho dobrých receptov ale tento je jeden z tých TOP.
porcie
príprava
na 185 °C
Suroviny
cca 1000 g |
|
min. 6 strúčikov |
|
min. 5 ks |
|
1 ks |
|
1,5 ČL |
|
10 - 15 ks |
|
min. 10 ks |
|
4 - 5 ks |
|
2 ks |
|
|
|
250 ml |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Základným korením pre tento recept je samozrejme korenie na divinu, bobkový list a moje veľmi obľúbené borievky. Stehno z jeleňa si očistíme, dôkladne umyjeme, vložíme do hlbšieho hrnca so studenou vodou, pridáme očistenú mrkvu v celku, strúčiky cesnaku a celú papriku. Pridáme bobkové listy,čierne korenie celé a asi tak 1,5 ČL korenia na divinu a prisypeme borievky, ( nešetrite s nimi - divina z nesie ). Nesolíme ! Takto prikryté necháme variť na slabom ohni kým nám voda nezačne vrieť. ( Spraví sa nám krásny hustý a tmavý vývar) . Po zovretí necháme ešte tak cca 10 min a vypneme.
-
2
Pred varené stehno si vyberieme z hrnca a nakrájame na hrubšie kusy ( rezne ). Plech ( ja som ho vytrela olivovým olejom nakoľko masť nemôžem konzumovať ) a poukladáme doň nakrájané rezne. Tie posypeme korením na divinu, mletou červenou paprikou a vegetou alebo soľou. Cibuľu, ktorú sme si nakrájali na kolieska poukladáme na mäso.
-
3
Uvarené mrkvy a strúčiky cesnaku z hrnca vyberieme a v celku ich položíme na cibuľu. Zemiaky si nastrúhame na hrubšie a posypeme nimi povrch zeleniny a mäsa tak aby nám prikryli celý plech ( pokrievka ). Polejeme olivovým olejom a posypeme vegetou. ( ja používam BIO vegetu ), alebo osolíte.
-
4
Celé to zalejeme vývarom ktorý nám ostal po stehne, ( ja som dala tak 3 plné naberačky). Prikryjeme alobalom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na cca 185 stupňov ( 30 min. +/- ).
- 5
Po uplynutí tejto doby si plech vyberieme z rúry a odkryjeme. Pokiaľ nám v plechu ostalo málo vývaru po upečení kľudne prilejte. V miske si vymiešame smotanu na varenie s cca 3 PL studeného vývaru. Prelejeme ňou povrch na strúhaných zemiakov a vložíme naspäť do rúry zapiecť na cca 10 min +/- ale pozor teplotu zvýšime na 200 stupňov.Keď je všetko do pečené, vyberieme a naservírujeme na tanier. Ja k tomuto jedlu nepotrebujem žiadnu prílohu, jedine ak čerstvú jarnú cibuľku . Pokiaľ by však niekto chcel prílohu k tomuto jedlu odporúčam MRKVOVÉ PYRÉ. ( recept naň pridám v ďalšom príspevku ) . Prajem dobrú chuť.
- 5
Expert na štipľavé papričky je moja dcéra, ona tie štipľavé môže ako zákusok... ja akurát tak v maďar. guláši...ale nech teda vyrastie to čo si zasiala... a nie cucumber...
Edith nemohla zistiť vek jeleňa, lebo akurát keď ho strieľali nemal pri sebe rodný list.
5*
ale komu niet rady,tomu niet pomoci.
nic v zlom ale o zakladoch metodoky varenia nemas ani paru.urob toto pred profikom,tak ta vyhodi z kuchyne.
varecha.pravda.sk/recepty/hovadzie-licka-/42418-recept.ht...
varecha.pravda.sk/recepty/jelenie-stehno-so-zelerovym-pyr...
minuly rok vyse 50 000 diviakov, plus brumbys ( dive kone) , tavy, jelenov, dive kozy atd... co s nimi robi ? nic, necha ich zhnit.
www.lrm.nt.gov.au/feral#.U669trFtopJ...