Jelenie stehno so zelerovým pyré

Tomáš Opletal
šéfkuchár reštaurácie Flowers v Bratislave, 28. októbra 2011
Jelenie stehno so zelerovým pyré
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

800 g
50 g
150 ml
3 ks
1 ks
1 ks
1 ks
50 g
 (2 bobkové listy, 4 guľôčky nového korenia, 8 guľôčok celého čierneho korenia)
4 ks, väčšie
0,5 l
2 ks
4 PL




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na valčeky po vláknach a našpikujeme slaninou, osolíme, okoreníme a opečieme do zlatista zo všetkých strán.

  2. 2

    Na rovnakom oleji, na ktorom sme opekali mäso, orestujeme štvrtinu zeleru, mrkvu, petržlen na kocky asi 1 cm, do zeleniny pridáme korenie. Keď je zelenina opečená do zlatohneda, pridáme cibuľu na rovnako veľké kusy a orestujeme. Potom pridáme rajčinový pretlak a tiež orestujeme a zalejeme vodou.

  3. 3

    Keď sa základ zavarí, vložíme doň opečené mäso a dusíme domäkka. Potom mäso vyberieme, omáčku precedíme a vývar, čo zostane, zredukujeme na hustú omáčku, do ktorej pridáme nakrájané dubáky.

  4. 4

    Pyré: na oleji orestujeme šalotku najemno do sklovita, zalejemevývarom a pridáme ošúpaný a na menšie kusy nakrájaný zeler a varíme do mäkka. Precedíme. Zeler rozmixujeme na pyré, potom pridáme crème fraîche, osolíme a okoreníme.

Diskusia k receptu

eva53
bude obed na zajtra,ale bez dubákov,tie nenarástli
jamarlen
tých dubákov by tam bola škoda, priveľa chutí odrazu. buď dubáky, alebo rajčinová zelenina, myslím....to pyré ako príloha je tiež vynikajúce aj dosť aromatické, takže naozaj priveľa chutí---
chutimi
Myslim, ze sa to pekne doplna. Urcite ukladam a vyskusam, no bez toho zeleroveho pyre-to nemusim.
eraserhead
pekná príprava mäsa a vhodné suroviny (žiadne BIO vegety, korenie na divinu, múka či iné sprostosti)
tiež názov z ktorého sa dozviem čo budem jesť a prezentácia na ktorej poznať čo budem jesť