Panenka z diviny a s borievkami

edith - fotkaedith, 9. júna 2014
Panenka z diviny a s borievkami
Foto: edith

Možno nie všetci obľubujú divinu, ale tím čo ju majú v láske odporúčam tento recept. Divinu robím minimálne 2 x za mesiac, nakoľko máme v Zobraziť celý popisMožno nie všetci obľubujú divinu, ale tím čo ju majú v láske odporúčam tento recept. Divinu robím minimálne 2 x za mesiac, nakoľko máme v rodine poľovníka a keď sa mi natrafí čerstvá panenka tak vždy ju upravím na tento spôsob. Ostatné recepty z diviny budem pridávať postupne na inšpiráciu. Ešte by som spomenula taký menší detail, že odkedy sa stravujem aj na takomto mäsku tak mám krvný obraz na jednotku a to som trpela po pôrodnou anémiou.

4
porcie
30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
1 ks
5 ks
4 ks
4 ks
150 ml
3 PL
300 ml približne
príloha:
 alebo hranolky




Postup

  1. 1

    Panenku si očistíme a dobre umyjeme. V celku ju dáme variť do hrnca z koreňovou zeleninou ktorú sme nakrájali na menšie kúsky. Pridáme bobkový list , celé čierne korenie , ja dávam od oka tak pol hrste, a taktiež borievky, tie však dávam do sieťky nakoľko ich ešte budem potrebovať v závere receptu. Osolíme a prikryté necháme variť asi 30 minút.

  2. 2

    Mäso z hrnca vyberieme ale treba vyskúšať či zelenina je dostatočne mäkká na zmixovanie ak nie tú necháme povariť ešte, podľa potreby. Keď je panenka vychladnutá nakrájame ju na medajlónky / prípadne menšie ľubovoľné kúsky . V hlbšej panvici ( ja mám svoj obľúbený WOK ) si rozohrejeme olej a pohádžeme doň medajlónky, necháme prudko osmažiť a ochutíme soľou, mletým čiernym korením, mletou paprikou a korením na divinu a pridáme borievky v sietke. Zalejeme vývarom ktorý nám vznikol počas varenia so zeleninou a prikryté necháme asi tak 20 min. Potom pridáme červené víno a zmixovanú zeleninu s vývaru ktorú je dobré prepasírovať aby bola úplne hladká !

  3. 3

    Takto spolu povaríme ešte asi 15-20 minút ale treba premiešavať aby sa chute dostatočne prepojili t.j. aby sa nám zmixovaná zelenina spojila s vývarom a vínom. Keď už je mäsko mäkké pridáme asi tak 2-3 PL brusnicového džemu a dobre rozmiešame, po zovretí vypneme a odstavíme na bok. Borievky zo sieťky vysypeme k mäsku.

  4. 4

    Ako prílohu zvyknem robievať zemiakovú kašu prípadne pyré alebo na rýchlo vypražím hranolky . Prajem dobrú chuť.

    Panenka z diviny a s borievkami - obrázok 4

Diskusia k receptu

eraserhead
neviem neviem, trápiť najjemnejšie mäso 30+20+20 minút je príšerne veľa ........
úplne by postačilo ju v tom woku ponaháňať 3-4 minúty a rovnako aj zeleninu (ako jedinú prílohu) nakrájanú na hrubšie julienne a mala by si perfektné a ľahké jedlo
edith
mäso z diviny všeobecne potrebuje dlhšiu tepelnú úpravu a ja obľubujem mäsko úplne mäkulinké tvz. rozplívajúce sa na jazyku..
Guláš z diviny sa tiež varí minimálne 3 hodiny a viac ... :-) ale treba vyskúšať aj na kratšiu dobu a možno bude rovnako dobré ...
boxik
Ponúkam mäso z diviakov a každý má aj panenku, má to však jeden háčik , jedná sa o dvanásťčlenné stádo tohoto nepríjemného tvora čo sa mi preháňa po poli a tak si tú panenku musíte chytiť.
pusta
tento recept nemá teda žiadnu chybu, ale myslím, že panenka všeobecne potrebuje kratšiu prípravu, korenenie bezchybné + kvalitné suché červené víno, brusnice a zvolená zelenina = zaručená lahôdka :-)))
5*
2x boxik a edith
radox1
iba rada,ja by som tuto metodiku uplne prekopal.kedze ste polovnicka rodina,tak by som na vyvar pre kor.zeleninu pouzil obrezky a kosti,lebo uvarene maso zatahovat vo woku je nezmysel.tu panenku by som urobil v celku na panvici ako minutku-potom nakrajal a serviroval k omacke,lebo cim bude dlhsia tep.uprava,tym bude tvrdsie a suchsie.inac je skladba receptu dobra.
edith
Ja si rada nechám poradiť. No mne sa ešte nestalo aby som mala mäsko gumené a suché. Minutky sa dajú robiť z kuraciny či všeobecne z hydiny ale divina potrebuje dlhšiu tepelnú úpravu nakoľko mäso z diviny obsahuje oveľ viac parazitov ako klasický dobytok tvz. svalovcov a tým trvá ( pokiaľ sa v mäse nachádzajú ) minimálne 30-40 min. aby sa úplne odstránili :-) tepelným spracovaním...veľa reštauračných zariadení práve preto neposkytuje vo svojom menu steaky z diviny či podobné akože minutky a je rozdiel či upravujete zmrazené alebo čerstvé mäsko :-)
edith
Tento parazit rád cudzopasí najmä na diviakoch, koňoch, medveďoch, ale aj ošípaných; zvieratám však vlastne vôbec neublíži. Zdravotné problémy narobí až po tom, čo sa potravinovým reťazcom dostane do žalúdka človeka. Neznamená to však, že sa treba zverine, prípadne bravčovine celkom vyhýbať. Keď totiž teplota vareného či pečeného mäsa dosiahne 63 0C, larvy svalovca postupne hynú. Keďže si však vtedy nemôžeme byť istí, či sme túto teplotu dosiahli aj v strede mäsa a či sa niektorý svalovec nezapuzdril dôkladnejšie než inokedy, niektorí odborníci odporúčajú až 80-stupňovú teplotu počas najmenej 30 minút. TO LEN TAK PRE INFO :-) a práve preto nekonzumujem žiadne steakyz diviny či bravčoviny a hovädzieho

edith
a ešte som pozabudla ,,,to mäso je pred varené a nie uvarené ...po 30 minútach je ešte potrebná tepelná úprava a tých 30 minút sa ráta od vloženia do studenej vody a so zeleninou až po dobu zovretia :-)
radox1
mila edith,pokial viem tak by mala byt povinnost pol.zdruzeni dat divinu na rozbor veterinarovi.pokial chces mat istotu,tak panenku na panvici rychlo zatiahni a vloz maso do uz horucej rury 140° na 30min.,a maso bude v ovela lepsej kondicii,ako ho vyvarit vo vode,a ked uz do vody tak zasadne do vriacej,nevaris polievku.
tassiedevil
@edith , plne súhlasím s tvojou metodou,pokiaľ chceme aby mäso bolo mäkké a najmä pri divine, tak sa to dá docieliť jedine dlhým varením na miernej teplote.. moderný spôsob úpravy mäsa, je len tepelná úprava, ale mäso nie je dokonalo uvarené, polosurové alebo surové...máš pravdu, tie stejky, to je len obyčajný "rubish"....tým Tvojím by som sa rád dal ponúknuť, lebo viem, že je to perfectne pripravené...5*****
1x edith
edith
Nie nevarím polievku ale vývar a pred váram mäso, vo vývare dovarím na mäkko zeleninu....každý má svoj názor na kuchtenie ja som pridala svoj postup podľa ktorého tento recept robievam dosť často a keď ho vychválilo asi 6 poľovníkov ktorým som to nedávno uvarila tak asi bude dobrý ...ja budem rada ak sem pridáš radox1 svoj postup receptu na panenku z diviny lebo : panenka z diviny nie je ako panenka z hovädzieho :-) ... toto mäso obsahuje neskutočné množstvo svalovej hmoty a práve pri krátkej úprave je gumené a suché ...
babidka
@edith , pekny recept. Byvam v oblasti , kde je polovnikom kazdy kto dokaze udrzat pusku v ruke- takze o divinu nie je nikdy nudza :-)A preto som sa iba pousmiala poznamke @radox1 o veterinarnom rozbore ...myslis si , ze to niekto praktizuje ??? Iba ak oficialni dodavatelia do obchodnej siete .
V zivote by som nepripravovala divinu "narychlo" ako minutku - divina je divina aj po "veterinarnom rozbore" a vzdy je rizikova:-)
@edith , pekny recept !
1x edith
mesiar50
Nemusime robit tragediu z diviny.Domace klobasy z osipanej a samozrejme aj sunky a ostatne produkty tepelne neopracovane mozu svalovec kludne obsahovat.Udenie a nasledne susenie tento parazit neznici.Dajme si ruku na srdce,ze kolky z nas si zavola aj veterinara na domacu zakalacku na kotrolu vnutornosti a masa resp.na odobratie masa na laboratorny vyskum.Prevencia proti tomuto uz spominanemu parazitu je dokladne uvarenie,alebo upecenie masa.Teplota v jadre vyrobku by mala byt 70C po dobu 10minut.Tvoje jedlo je lahodne pripravene a tvoje komenty su tiez na mieste.
1x edith
terakota
Recept je v podstate dobrý, chuťove príťažlivý, ale neodpustím si pripomenúť, že panenka z diviny si zaslúži vážnejšiu prípravu. Vyváranie nám z takéhoto mäska odplavuje to najlepšie. Divinu a aj iné mäsá nie je dobré variť, alebo dusiť dlho. Vyváraním do mekúčka si znehodnocujeme chuť a typické vlastnosti pre ten,ktorý druh mäsa. Varíme iba najnutnejšiu dobu, aby mäso nebolo surové ale dalo sa pokúsať a vychutnať jeho typické vlastnosti.
edith
Ja sa budem znova opakovať...to mäsko sa iba pred vára so zeleninou...za 30 min nie je šanca aby sa uvarilo pretože voda sa zohreje poriadne až po 10-15 min. Ja som pridala svoj postup :-) každý z vás si ho môže pomeniť podľa seba.
lubosko57
Tiež by som divinu nevaril, je v podstate jedno či stehno, panenka apod. edith daj divinu do pácu na 3-5 dní a budeš ho mať mäkké..mimochodom robievam divinu a vždy je mäkka bez varenia
1x radox1
majok
Výborné, skvelé, fantastické. Dodržal som postup a výsledok bol naozaj výborný. A tých, čo to chcú robiť krátko si nevšímaj. Zverina sa má robiť dlhšie. Ďakujem za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia