Jelenie stehno pod prikrývkou (fotorecept)

Autor receptu: edith

Divá zver je považovaná za luxusnejšiu pochúťku, pretože sa na trhu vyskytuje len v určenom období odstrelu no a mimo sezóny sa predáva len zamrazená a navyše pekelne drahá. Divina má špecifickú chuť a pre mňa je druhým najčastejšie používaným druhom mäsa v domácnosti (hneď po hydine). Mám v rodine poľovníka takže vždy keď je možnosť sa divinou zásobím na celý rok. Vyskúšala som už mnoho dobrých receptov ale tento je jeden z tých TOP.

4
porcie
10 minút
príprava
60 minút
na 185 °C

Postup

  1. Základným korením pre tento recept je samozrejme korenie na divinu, bobkový list a moje veľmi obľúbené borievky. Stehno z jeleňa si očistíme, dôkladne umyjeme, vložíme do hlbšieho hrnca so studenou vodou, pridáme očistenú mrkvu v celku, strúčiky cesnaku a celú papriku. Pridáme bobkové listy,čierne korenie celé a asi tak 1,5 ČL korenia na divinu a prisypeme borievky, ( nešetrite s nimi - divina z nesie ). Nesolíme ! Takto prikryté necháme variť na slabom ohni kým nám voda nezačne vrieť. ( Spraví sa nám krásny hustý a tmavý vývar) . Po zovretí necháme ešte tak cca 10 min a vypneme.
  2. Pred varené stehno si vyberieme z hrnca a nakrájame na hrubšie kusy ( rezne ). Plech ( ja som ho vytrela olivovým olejom nakoľko masť nemôžem konzumovať ) a poukladáme doň nakrájané rezne. Tie posypeme korením na divinu, mletou červenou paprikou a vegetou alebo soľou. Cibuľu, ktorú sme si nakrájali na kolieska poukladáme na mäso.
  3. Uvarené mrkvy a strúčiky cesnaku z hrnca vyberieme a v celku ich položíme na cibuľu. Zemiaky si nastrúhame na hrubšie a posypeme nimi povrch zeleniny a mäsa tak aby nám prikryli celý plech ( pokrievka ). Polejeme olivovým olejom a posypeme vegetou. ( ja používam BIO vegetu ), alebo osolíte.
  4. Celé to zalejeme vývarom ktorý nám ostal po stehne, ( ja som dala tak 3 plné naberačky). Prikryjeme alobalom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na cca 185 stupňov ( 30 min. +/- ).
  5. Po uplynutí tejto doby si plech vyberieme z rúry a odkryjeme. Pokiaľ nám v plechu ostalo málo vývaru po upečení kľudne prilejte. V miske si vymiešame smotanu na varenie s cca 3 PL studeného vývaru. Prelejeme ňou povrch na strúhaných zemiakov a vložíme naspäť do rúry zapiecť na cca 10 min +/- ale pozor teplotu zvýšime na 200 stupňov.Keď je všetko do pečené, vyberieme a naservírujeme na tanier. Ja k tomuto jedlu nepotrebujem žiadnu prílohu, jedine ak čerstvú jarnú cibuľku . Pokiaľ by však niekto chcel prílohu k tomuto jedlu odporúčam MRKVOVÉ PYRÉ. ( recept naň pridám v ďalšom príspevku ) . Prajem dobrú chuť.