Jelení „perníkový“ roastbeef

Tomáš Sika
šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum, 27. januára 2013
Jelení „perníkový“ roastbeef
Foto: Robert Hüttner
4
porcie
720 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g alebo sviečková
 celá škorica, koriander, nové korenie, klinček, aníz, badián, muškátový oriešok
150 ml
30 g
200 ml
50 ml




Postup

  1. 1

    Jelení chrbát zbavíme šliach a dáme do marinády, ktorú vyrobíme tak, že všetky perníkové koreniny v mažiari nadrvíme a pridáme rozmarín a tymian a čertvo namleté čierne korenie. Pridáme kôru z pomaranča a dáme marinovať do chladničky na 8–12 hodín.

  2. 2

    Mäso pred pečením osolíme a opečieme na oleji z každej strany, aby sa iba „zatiahlo“. Preložíme na plech aj s koreninami a dáme dopiecť do rúry.

  3. 3

    Keď je mäsko hotové, dáme ho na teplé miesto a plech zalejeme červeným vínom, necháme odpariť alkohol a prilejeme divinový vývar. Tekutinu zredukujeme o dve tretiny, precedíme cez sitko a zjemníme.

Diskusia k receptu

rajnica
môžem namiesto perníkového korenia použiť korenie do medovníkov?
vcelka
Však nie je to to isté? Oba výrazy sú spisovné, lebo nie každý perník musí byť z medu, teda medovník. Takže niekto vraví o perníkovom a niekto o medeovníkovom korení.