Foto: danda3
Recept som našla na stránke PečemPecen.cz u jedného užívateľa, a odkedy som ho vyskúšala, má u nás pevné miesto spolu s ražno-pohánkovým.
príprava
na 250/200 °C
Postup
-
1
Všetky suroviny zmiešame varechou, semienok dám tak za hrsť, ale nemusia tam byť. Múku som použila ražnú graham, ražnú chlebovú a ražnú hladkú (každú po 200 g), ale stačí ak máte chlebovú alebo hladkú. Občas pridám čiernu rascu, je trošku pikantná, tak opatrne s ňou. Na kvások budeme potrebovať - 300 g ražnej múky + 300 ml vody + 2 PL ražného kvásku.
-
2
Zvykla som si dať chlebík do dvoch starých foriem, aby nebol taký vysoký, tie sa musia vymastiť aj vysypať múkou, inak sa chlebík prilepí, ak máte teflonovú, tú stačí vymazať. Vrch môžeme posypať vločkami alebo semienkami, popritláčame, aby sa z chlebíka nesypali. Zabalíme do vrecka alebo fólie a dáme na noc do chladničky alebo na balkón. Ak máte len jednu formu stačí dať 500 g kvásku, 500 g ražnej múky, 500 ml vody, 3-4 KL soli, rasca, semienka.
-
3
Nakysnuté chlebíky. Rúru si rozpálime na 250 °C a chlebíky pečieme 10 minút, potom znížime teplotu na 200 °C a pečieme ďalších 50 minút. 10 minút pred koncom pečenia chlebíky vyberieme z foriem a dopečieme bez nich. Necháme vychladnúť, potom zabalíme do utierky a do vrecka.
-
4
Mali by sa krájať až na druhý deň, teda, ak to vydržíte.☺
Lebo to vyzerá dobre, mám rada nadýchané chleby, a tieto zdravé bývajú v obchode často husté a "ubité". Aj by som ho vyskúšala.
Ak tomu dobre rozumiem , rozkvas robit asi 8 hod. pred zmiesanim muk s kvaskom. Toto dat na noc do chladnicky a rano piect.Nedavas do rury vodu?
@lizatko Kvások si buď založíš sama alebo získaš u niekoho z kváskovej mapy. www.kvasok.sk,
varecha.pravda.sk/recepty/kvasok-z-raznej-muky-starter-po...
@afataga U ražného je dobré počkať na úplné vychladnutie, aj keď je to veľmi ťažké, najmä ak nie je po ruke už žiadny chlieb.
@danielas Ospravedlňujem sa, zabudla som napísať, určite urobiť tých 8 hodín predtým, než sa ide robiť cesto. Nie, do rúry nejde voda, tú dávam, keď pečiem samostojné chlebíky bez formy.
.
Ďakujem Ti, Martuška, túto múku sme objavili v mlyne-zrno.sk, dá sa tam objednať a pošlú aj poštou. www.mlyn-zrno.sk/page33.htm...
Fotografia, ktorú chcete nahrať musí byť vo formáte .jpg a jej veľkost by mala byť do 2 MB. Ak sa Vám ju nahrať nepodarí, môžete nám ju poslať na redakcia@varecha.sk a my ju do diskusie nahráme.
Dakujem za info, objednam si :))))))))))
Ahoj, Kristínka, veľmi pekne Ti ďakujem za info o tých formách, človek sa stále učí. Väčšinou používam formu z Tescomy, teraz som chcela mať chlebíky nižšie, tak som dala do tých. Predtým som dávala aj papier, ale zle sa mi z chlebika dával dole, budem ho musieť pomastiť. A nemusíš sa báť vyskúšanie, je to veľmi jedoduchý chlieb, určite sa podarí.
Ahoj, veľmi ma to teší, áno, tento chlebík je výborný, veľmi často ho robím a niekedy pridám aj pohánkovú múku, cca 100 g. A dosť často ho zarábam pivom. :-)
ja som ho tiež už tak spestrila, dnes som dosypala aj pomleté tekvicové a ľanové semená, som zvedavá ako to dopadne:-) V každom prípade, z asi šiestich receptov na ražnú tehličku je tento najlepší
Ďakujem Ti, nech sa darí aj naďalej.