Jednoduchý ražný chlieb s kváskom fotorecept

danda3 - fotkadanda3, 7. marca 2017 16:06
Ďalšie recepty »
Jednoduchý ražný chlieb s kváskom (fotorecept)Foto: danda3

Recept som našla na stránke PečemPecen.cz u jedného užívateľa, a odkedy som ho vyskúšala, má u nás pevné miesto spolu s ražno-pohánkovým.

15 min
príprava
60 min
na 250/200 °C

Suroviny

600 g
600 g
500 ml vlažná
4 KL
 celá
 podľa chuti
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Všetky suroviny zmiešame varechou, semienok dám tak za hrsť, ale nemusia tam byť. Múku som použila ražnú graham, ražnú chlebovú a ražnú hladkú (každú po 200 g), ale stačí ak máte chlebovú alebo hladkú. Občas pridám čiernu rascu, je trošku pikantná, tak opatrne s ňou. Na kvások budeme potrebovať - 300 g ražnej múky + 300 ml vody + 2 PL ražného kvásku.

    Jednoduchý ražný chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zvykla som si dať chlebík do dvoch starých foriem, aby nebol taký vysoký, tie sa musia vymastiť aj vysypať múkou, inak sa chlebík prilepí, ak máte teflonovú, tú stačí vymazať. Vrch môžeme posypať vločkami alebo semienkami, popritláčame, aby sa z chlebíka nesypali. Zabalíme do vrecka alebo fólie a dáme na noc do chladničky alebo na balkón. Ak máte len jednu formu stačí dať 500 g kvásku, 500 g ražnej múky, 500 ml vody, 3-4 KL soli, rasca, semienka.

    Jednoduchý ražný chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté chlebíky. Rúru si rozpálime na 250 °C a chlebíky pečieme 10 minút, potom znížime teplotu na 200 °C a pečieme ďalších 50 minút. 10 minút pred koncom pečenia chlebíky vyberieme z foriem a dopečieme bez nich. Necháme vychladnúť, potom zabalíme do utierky a do vrecka.

    Jednoduchý ražný chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mali by sa krájať až na druhý deň, teda, ak to vydržíte.☺

    Jednoduchý ražný chlieb s kváskom (fotorecept) - obrázok 4
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist