Jednoduchý ražný chlieb s kváskom (fotorecept)

Autor receptu: danda3

Recept som našla na stránke PečemPecen.cz u jedného užívateľa, a odkedy som ho vyskúšala, má u nás pevné miesto spolu s ražno-pohánkovým.

15 minút
príprava
60 minút
na 250/200 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny zmiešame varechou, semienok dám tak za hrsť, ale nemusia tam byť. Múku som použila ražnú graham, ražnú chlebovú a ražnú hladkú (každú po 200 g), ale stačí ak máte chlebovú alebo hladkú. Občas pridám čiernu rascu, je trošku pikantná, tak opatrne s ňou. Na kvások budeme potrebovať - 300 g ražnej múky + 300 ml vody + 2 PL ražného kvásku.
  2. Zvykla som si dať chlebík do dvoch starých foriem, aby nebol taký vysoký, tie sa musia vymastiť aj vysypať múkou, inak sa chlebík prilepí, ak máte teflonovú, tú stačí vymazať. Vrch môžeme posypať vločkami alebo semienkami, popritláčame, aby sa z chlebíka nesypali. Zabalíme do vrecka alebo fólie a dáme na noc do chladničky alebo na balkón. Ak máte len jednu formu stačí dať 500 g kvásku, 500 g ražnej múky, 500 ml vody, 3-4 KL soli, rasca, semienka.
  3. Nakysnuté chlebíky. Rúru si rozpálime na 250 °C a chlebíky pečieme 10 minút, potom znížime teplotu na 200 °C a pečieme ďalších 50 minút. 10 minút pred koncom pečenia chlebíky vyberieme z foriem a dopečieme bez nich. Necháme vychladnúť, potom zabalíme do utierky a do vrecka.
  4. Mali by sa krájať až na druhý deň, teda, ak to vydržíte.☺