Foto: pusta
Recept som prevzala z No.Salty, páčil sa mi, vyskúšala som ho, chlieb je nenáročný na prácu, je výborný a veľmi chutný, ľahko stráviteľný, Zobraziť celý popisRecept som prevzala z No.Salty, páčil sa mi, vyskúšala som ho, chlieb je nenáročný na prácu, je výborný a veľmi chutný, ľahko stráviteľný, ľahučký, s mnohými liečebnými účinkami, pridávam recept. Postup som máličko upravila a ešte viac zjednodušila.
porcia
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Odfotila som chlebovú múku špaldovú hladkú T 630 Küchenmeister, ktorú som použila, v pôvodnom recepte je použitá Bio celozrnná múka hladká.
-
2
Preosiatu múku som dala do vandlíka, pridala som soľ, premiešala,...
-
3
...do jamky v múke som rozdrobila čerstvé droždie,...
-
4
...zaliala som ho 400 ml vlažnej vody a nechala na teple vykysnúť kvások - asi 15 minút.
-
5
Ked kvások vykysol, priliala som olivový olej...
-
6
... a pomocou lyžice som zľahka spracovala na cesto, nemiesila som ho a nevypracovávala, cesto som nechala na teple prikryté čistou utierkou....
-
7
...vykysnúť - 2 hodiny.
-
8
Vykysnuté cesto som dala na silne pomúčenú dosku, neprepracovala som ho, len zľahka vytvarovala do obdĺžnika, uchopila som jemne oba konce do pomúčených rúk, zakrútila v protismere ako ked chcete žmýkať prádlo,...
-
9
...vložila som ho do formy na biskupský chlebíček, ktorý som vystlala pečiacim papierom, povrch som poprášila múkou, prikryla som formu čistou utierkou a nechala som...
-
10
...vykysnúť vo forme - 30 minút, povrch som zľahka postriekala vodou a vložila piecť...
-
11
..do trúby vyhriatej na 200 stupňov C, piekla som chlieb 35 minút pri tejto teplote.
-
12
Chlieb som vyklopila z formy a dala som ho vychladnúť na mriežku.
-
13
Na priereze dobre vidno početné dierky, chlieb je ľahučký, nadýchaný, má príjemnú orieškovú chuť, je vhodný pre nízky glykemický index pre diabetikov a pre mnohostranné liečivé účinky pre zoslabnutých a vysilených chorých, pre tých, čo majú zažívacie ťažkosti, je ľahko stráviteľný a veľmi chutný aj pre zdravých. Príprava je veľmi jednoduchá a nenáročná.
osobne by som dala tiež oveľa menej droždia.
vieš, ten recept nie je môj, prevzala som ho a podelila sa o recept s množstvom droždia i ostatného, ako je pôvodný.
len som upravila a ešte viac zjednodušila postup prípravy.
teší ma, že na takýto recept si čakala a vidíš, dočkala si sa :)
je to výborný chlieb.
máš pravdu, výrobky pečené zo špaldy sú vynikajúce všetky , iste aj tvoje špaldové sušienky s BIO vločkami, chutili by aj mne :-)
dakujem za pochvalu.
až zvýši čas-urobím..teraz jesenné sú práce..
:-)
ja som nikde nepísala, že je lacný :-)
ale zase tá špaldová múka nie je taká drahá, chlieb je výborný a takmer bez práce, hlavne zdravý.
tak rýchlo vykonať práce jesenné a hor sa na chlebík, upečie sa už sám :-)
zrejme by som ho nechala dlhšie kysnúť, asi by bolo málo len 2 hodiny, pokiaľ by som chcela tú istú kvalitu chlebíka.
ak ho budeš robiť, a budeš vidieť po dvoch hodinách kysnutia, že je to ešte nie dosť, tak nechaj kysnúť dlhšie. všetko ostatné by som ponechala. myslím, že takto sa dá dosiahnuť práve tá istá kvalita chlebíka a najmä nadýchanosť.
však ty si veľmi šikovná :-)
čo ti tu radím takú samozrejmosť? :-)))))
som rada, že sa ti chlebík páči a vyskúšaš :-)
vážim si tvoju pochvalu a dakujem i za 5*
chlebov je nesmierne veľa druhov a medzi nimi veľa takých, ktoré sa pečú vo forme.
pozri si dokumentárny seriál "Chléb náš vezdejší" a budeš prekvapená, koľko sa ich pečie aj vo forme :-)
pretosa aj predávajú a používajú najrozličnejšie formy na pečenie chleba.
biskupský chlebíček to teda rozhodne nie je.
pozri si viac receptov na chlieb na nete, v kuchárskych knihách a časopisov a uvidíš ako veľa ich je.
na pečenie chleba sa používa aj pekárnička chleba, ktorá je vybavená formou na chlieb, používa sa aj jenská misa, kameninové alebo smaltované nádoby a mnohé iné.
mám tu veľa receptov na chlieb, ako aj iní autori a pečieme aj bez formy na chlieb, v rôznych formách i v pekárničke.
ak máš chuť a čas, pozri si recepty na chlieb tu na vareche.
Vo forme, akejkoľvek, je to taká veka.
garantujem ti, že tento chlieb by si bez formy neupiekla.
to nie je pravda, že chlieb vo forme upečený nie je chlieb.
len si myslím, že nič sa nestane, ak si rozšíriš svoje obzory o rôznych druhoch chleba, o druhoch múky a ich vzájomnej kombinácii, o ich tvaroch, zložení, s predcestom, starým cestom, s droždím, bez droždia, s kváskom, s thang zhong, rôznymi prísadami, spracovaním, tvarovaním ,vykysnutím, vykvasením...a nespočetnom množstve.
napísala som ti, kde môžeš hľadať, ak chceš, nájdeš aj tu na vareche.
nie iba ten chlieb, ktorý ty pečieš a poznáš, je chlebom.
dúfam, že si sa neurazila, písala som len v dobrom.
čaro tohto chleba nespočíva v množstve vody, ale v inom.
veka je čosi úplne iné.
odporúčam ti vrelo pozrieť si chleby takých autorov na vareche, ako sú napr. @havino , @tizian1cat a mnohých iných.
@tetriss , @usinkab tu majú nádherné chleby a je sa čo od nich učiť :-)
Čaro chleba spočíva v tom, že kysne celý deň, že musíš vedieť spraviť cesto, ktoré bude držať tvar, ak ho sádzaš do rozpálenej pece/na mramorovú dosku v rúre. Vedieť, koľko naparovať, vedieť chovať si kvas,.... Je to ako malé bábo. :)
Zobrať múku, kvasnice, vodu, zmiešať a vyliať do formy.... Prepáč, ale to nieje pečenie chleba.
Nemusíš ma poučovať, nepečieme len jeden druh chleba.
Vlastne... rovnaký sa podľa mňa ani upiecť dvakrát nedá, aj keby som akokoľvek chcela ;)
tak sa môže piecť chlieb len v domácej peci v doma alebo v súkromnej pekárni
z toho, čo si tu napísala, neviem, či niekto z varecháčov niečo bude mať, lebo len veľmi málo z nich má dnes doma aj pec, pokiaľ viem iba jedna, možno dve.
kedysi sme tak pekávali chlieb ako ty popisuješ, v domácej peci :-)
mám pocit, že si sa potrebovala len pochváliť, vyvyšovať sa a niet nad tvoj chlieb na dedine - konkrétne v Zázrivej :-)))
nepochybne je to vynikajúci chlieb, lenže väčšina varecháčov pečie chlieb denne doma v obyčajnej trúbe a nie v súkromnej dedinskej pekárni.
presne túto tvoju odpoved som očakávala už vtedy, ked si napísala, že napriek tomu, že si oveľa mladšia, si upiekla viac chlebov :-)))
to však neznamená, že nikto iný nevie upiecť dobrý chlieb a jedine ten tvoj je dobrý.
vieš ty čo, ty si novozaregistrovaná, nafoť celý postup, upeč a vlož recept, my ho radi uvidíme a aj odskúšame :-)))
Prajem Ti pekný deň a dobré pečenie chleba. :-)
kým to nespravíš, sú to len plané reči a chválenkárstvo. daj recept so všetkým, čo k tomu patrí.
Ako tak čítam, dobre mi písali do správ, že s tebou sa neoplatí o ničom diskutovať. Škoda, lebo tu máš aj pekné recepty a niektoré som aj robila a sú naozaj dobré. Ale tá tvoja hádavá povaha to všetko ničí. Celú tvoju snahu. Škoda. Maj sa.
Prajem vám všetkým príjemný deň.
Chlieb vyzerá pekne, chutí určite ešte lepšie. Dala by som si taký teplučký , rovno z pece, z rúry vybratý.
Tú hádavú povahu tu má viac ľudí, čo ty? Treba si nastaviť zrkadlo.
to je tvoj názor, ja ti ho neberiem :-)))
ale akosi zišlo s pridania receptu tebou s postupom a s nafotením :-)
asi prečo???
čo myslíš, koľkí majú takú mranmorovú dosku bežne doma???
slovenčinu máš bezchybnú a slovíčkáriš - prečo asi???
silne pochybujem o tom, že pečieš.
ak si sa len dnes zaregistrovala, s kým i si tak asi písala DDDDD
je to od teba všetko len púha provokácia
niet o čom diskutvoať, kým nepredvedieš svoje pekárske umenie
a tej pochvale neverím.
@jj1 V Anglicku sa bezne pece chlieb vo forme, cesto je inej konzistencie ako nase ;-) a predsa je to chlieb. Inak suhlas so vsetkym :)
v genitíve singuláru je správne:
"...zišlo z pridania receptu tebou..."
"...mramorovú dosku..."
ospravedlňujem sa :-)
1.recept nie je môj, prevzala som ho, vyskúšala a odporúčam. :-)
2. nepoužila som celozrnnú múku
prepáčte i.
dakujem.
vanikajúci a chutný.
dakujem za tvoj príspevok a za pochvalu.
Na oplátku otázka: Ty si niekedy niečo podľa hocktorého užívateľa tohoto portálu o varení niečo uvarila a pridala foto výsledku?
@klaudia skús upiecť z kvasu a bude mäkký päť dní.... To je aj zo Supermarketu, ale tam sa na topridáva do cesta chémia... Kvas je kvas. Vyskúšaj.
nemám v láske provokatérov tvojho druhu.
viem pridaný recept aj náležite oceniť.
reči sa hovoria a chlieb sa je :-)))
na oplátku odpoved pre teba na tvoju otázku:
áno, uvarila, upiekla podľa iných varecháčskych autorov a nie raz,
aj foto som pridala na rozdiel od teba :-)
ber to ako poslednú reakciu na teba, kým tu nebudeš mať svoj recept, už ti viac neodpoviem, nemám s tebou o čom diskutovať.
veľmi ma teší, že môžeš potvrdiť z vlastnej skúsenosti, že chlieb je vynikajúci, bol mäkký aj na druhý deň, najmä som rada, že chutil :-)
dakujem zavyskúšanie, pochvalu, za potvrdenie a skvelú správu :-)))
A tento chlebík od @pusta určite tiež vyskúšam, nemám dôvod ho obísť, keďže skúšam takmer všetky, ktoré ma oslovia. Jej recepty sú dobré, viď írsky nemiesený - skvelá rýchla prvá pomoc v časovej tiesni.
poteší ma ak vyskúšaš tento chlebík :-)
dakujem.
to ja dakujem tebe za skvelú správu.
super DDDDD
kupujem už od nich 5 Kg balenia skvelej múky. majú hladkú, polohrubú, hrubú. fantázia PS: pekný chlieb
si naozaj veľmi milá, skvelý výber :-)
len mňa by dopravné vyšlo veľmi draho, potom ma vychádza lacnejšie múka kúpená tu.
aj tak dakujem, lebo iste sa raz odhodlám napriek tomu a tým, čo bývajú blízko a potrebujú tú múku zohnať, si iste veľmi pomohla.
Myslím, že podstata toho receptu je to, že je rýchly a nie je s ním veľa práce . A kto a v čom ho pečie, veď to je absolútne nedôležité.
Dnes som ho upiekla a je vinikajúci. Škoda, že nemám podmienky na to, aby som ho nafotila. Odporúčam pre každú pracujúcu ženu. Urobí sa to popri inej práci. Nevyžaduje takmer žiadnu pozornosť. A v tom bola pre mňa výhoda tohto chlebíka.
Na budúce urobím z dvojitej dávky /okrem droždia/ a vo väčšom pekáči, či inej nádobe. @pusta prosím, nemáš skúsenosť aj s obyčajnou chlebovou mukou? Napíš prosím. Ináč ˇfakujem za výborný recept.
"Ináč ˇfakujem za výborný recept."
Pisem sem preto, ze vcera som tento rcp robil, ale z chlebovej muky. Ako nahrazka chleba pre decka na tousty je dobry, (nemali sme toastovy doma a tento sa velkostou vojde do toastovaca...) ale je tam citit strasne to drozdie. Dal som 42g - podla rcp.