Jednoduchý nemiesený špaldový chlieb fotorecept

pusta - fotkapusta, 13. októbra 2014
Jednoduchý nemiesený špaldový chlieb (fotorecept)
Foto: pusta

Recept som prevzala z No.Salty, páčil sa mi, vyskúšala som ho, chlieb je nenáročný na prácu, je výborný a veľmi chutný, ľahko stráviteľný, Zobraziť celý popisRecept som prevzala z No.Salty, páčil sa mi, vyskúšala som ho, chlieb je nenáročný na prácu, je výborný a veľmi chutný, ľahko stráviteľný, ľahučký, s mnohými liečebnými účinkami, pridávam recept. Postup som máličko upravila a ešte viac zjednodušila.

1 chlieb
porcia
10 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
42 g
2 ČL
400 ml vlažná
1 PL




Postup

  1. 1

    Odfotila som chlebovú múku špaldovú hladkú T 630 Küchenmeister, ktorú som použila, v pôvodnom recepte je použitá Bio celozrnná múka hladká.

    Jednoduchý nemiesený špaldový chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Preosiatu múku som dala do vandlíka, pridala som soľ, premiešala,...

    Jednoduchý nemiesený špaldový chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...do jamky v múke som rozdrobila čerstvé droždie,...

    Jednoduchý nemiesený špaldový chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...zaliala som ho 400 ml vlažnej vody a nechala na teple vykysnúť kvások - asi 15 minút.

    Jednoduchý nemiesený špaldový chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ked kvások vykysol, priliala som olivový olej...

    Jednoduchý nemiesený špaldový chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ... a pomocou lyžice som zľahka spracovala na cesto, nemiesila som ho a nevypracovávala, cesto som nechala na teple prikryté čistou utierkou....

    Jednoduchý nemiesený špaldový chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...vykysnúť - 2 hodiny.

    Jednoduchý nemiesený špaldový chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vykysnuté cesto som dala na silne pomúčenú dosku, neprepracovala som ho, len zľahka vytvarovala do obdĺžnika, uchopila som jemne oba konce do pomúčených rúk, zakrútila v protismere ako ked chcete žmýkať prádlo,...

    Jednoduchý nemiesený špaldový chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...vložila som ho do formy na biskupský chlebíček, ktorý som vystlala pečiacim papierom, povrch som poprášila múkou, prikryla som formu čistou utierkou a nechala som...

    Jednoduchý nemiesený špaldový chlieb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...vykysnúť vo forme - 30 minút, povrch som zľahka postriekala vodou a vložila piecť...

    Jednoduchý nemiesený špaldový chlieb (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ..do trúby vyhriatej na 200 stupňov C, piekla som chlieb 35 minút pri tejto teplote.

    Jednoduchý nemiesený špaldový chlieb (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Chlieb som vyklopila z formy a dala som ho vychladnúť na mriežku.

    Jednoduchý nemiesený špaldový chlieb (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na priereze dobre vidno početné dierky, chlieb je ľahučký, nadýchaný, má príjemnú orieškovú chuť, je vhodný pre nízky glykemický index pre diabetikov a pre mnohostranné liečivé účinky pre zoslabnutých a vysilených chorých, pre tých, čo majú zažívacie ťažkosti, je ľahko stráviteľný a veľmi chutný aj pre zdravých. Príprava je veľmi jednoduchá a nenáročná.

    Jednoduchý nemiesený špaldový chlieb (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

priroda
Panecku, na taky recept som cakala... Peciem spaldove susienky s BIO vlockami z DM drogerie a su super, tesim sa na chlieb...
1x pusta
pusta
@julica , súhlasím s tebou :-)
osobne by som dala tiež oveľa menej droždia.
vieš, ten recept nie je môj, prevzala som ho a podelila sa o recept s množstvom droždia i ostatného, ako je pôvodný.
len som upravila a ešte viac zjednodušila postup prípravy.
pusta
@priroda ,
teší ma, že na takýto recept si čakala a vidíš, dočkala si sa :)
je to výborný chlieb.
máš pravdu, výrobky pečené zo špaldy sú vynikajúce všetky , iste aj tvoje špaldové sušienky s BIO vločkami, chutili by aj mne :-)
dakujem za pochvalu.
1x pusta
radost
po prečítaní receptu mám radosť-bo bezprácny..rýchly..lacný /skoro..krem tej špaldy../
až zvýši čas-urobím..teraz jesenné sú práce..
:-)
pusta
@raost moja,
ja som nikde nepísala, že je lacný :-)
ale zase tá špaldová múka nie je taká drahá, chlieb je výborný a takmer bez práce, hlavne zdravý.
tak rýchlo vykonať práce jesenné a hor sa na chlebík, upečie sa už sám :-)
babkamt
nemiesený chlieb som ešte nepiekla. Ak ho budem piecť, skúsim dať len 21 g droždia.Tvoj vyzerá pekne, je nadýchaný. *****
pusta
Milá@babkamt , premýšľala som, čo by som spravila ja, ak by som dala menej ako polovicu množstva droždia ako je v prevzatom recepte. vychádzam zo svojich viacročných skúseností pri pečení chleba, lebo cesto je vdaka pomerne veľkého množstva pridania vlažnej vody 400 voda/500 múka, redšie a po upečení nadýchanejšie.
zrejme by som ho nechala dlhšie kysnúť, asi by bolo málo len 2 hodiny, pokiaľ by som chcela tú istú kvalitu chlebíka.
ak ho budeš robiť, a budeš vidieť po dvoch hodinách kysnutia, že je to ešte nie dosť, tak nechaj kysnúť dlhšie. všetko ostatné by som ponechala. myslím, že takto sa dá dosiahnuť práve tá istá kvalita chlebíka a najmä nadýchanosť.
však ty si veľmi šikovná :-)
čo ti tu radím takú samozrejmosť? :-)))))
som rada, že sa ti chlebík páči a vyskúšaš :-)
vážim si tvoju pochvalu a dakujem i za 5*
pusta
@jj1 , nemáš pravdu.
chlebov je nesmierne veľa druhov a medzi nimi veľa takých, ktoré sa pečú vo forme.
pozri si dokumentárny seriál "Chléb náš vezdejší" a budeš prekvapená, koľko sa ich pečie aj vo forme :-)
pretosa aj predávajú a používajú najrozličnejšie formy na pečenie chleba.
biskupský chlebíček to teda rozhodne nie je.
pozri si viac receptov na chlieb na nete, v kuchárskych knihách a časopisov a uvidíš ako veľa ich je.
na pečenie chleba sa používa aj pekárnička chleba, ktorá je vybavená formou na chlieb, používa sa aj jenská misa, kameninové alebo smaltované nádoby a mnohé iné.
mám tu veľa receptov na chlieb, ako aj iní autori a pečieme aj bez formy na chlieb, v rôznych formách i v pekárničke.
ak máš chuť a čas, pozri si recepty na chlieb tu na vareche.
1x pusta
používateľ nemá avatar
jj1
jj1
No my na Orave máme už čo to chlebov odpečené a ak sa neurazíš, dovolím si tvrdiť, že mám viac chlebov odpečených, ako ty, aj keď si staršia. Chlieb v pekárničke ani vo forme nieje chlieb. Nieje tam to čaro.... Nieje tam nutnosť spraviť cesto na chlieb tak, aby držalo tvar.... Preto si si do receptu mohla dovoliť dať vodu a múku v pomere 1÷1.... Možno vieš, o čom píšem....
Vo forme, akejkoľvek, je to taká veka.
pusta
@jj1 , neurazila som sa. nespochybňujem počet chlebov, ktoré si upiekla, to by som si nikdy nedovolila.
garantujem ti, že tento chlieb by si bez formy neupiekla.
to nie je pravda, že chlieb vo forme upečený nie je chlieb.
len si myslím, že nič sa nestane, ak si rozšíriš svoje obzory o rôznych druhoch chleba, o druhoch múky a ich vzájomnej kombinácii, o ich tvaroch, zložení, s predcestom, starým cestom, s droždím, bez droždia, s kváskom, s thang zhong, rôznymi prísadami, spracovaním, tvarovaním ,vykysnutím, vykvasením...a nespočetnom množstve.
napísala som ti, kde môžeš hľadať, ak chceš, nájdeš aj tu na vareche.
nie iba ten chlieb, ktorý ty pečieš a poznáš, je chlebom.
dúfam, že si sa neurazila, písala som len v dobrom.
čaro tohto chleba nespočíva v množstve vody, ale v inom.
veka je čosi úplne iné.
používateľ nemá avatar
jj1
jj1
Takže nevieš, o čom som písala.... :/
Čaro chleba spočíva v tom, že kysne celý deň, že musíš vedieť spraviť cesto, ktoré bude držať tvar, ak ho sádzaš do rozpálenej pece/na mramorovú dosku v rúre. Vedieť, koľko naparovať, vedieť chovať si kvas,.... Je to ako malé bábo. :)

Zobrať múku, kvasnice, vodu, zmiešať a vyliať do formy.... Prepáč, ale to nieje pečenie chleba.

Nemusíš ma poučovať, nepečieme len jeden druh chleba.
Vlastne... rovnaký sa podľa mňa ani upiecť dvakrát nedá, aj keby som akokoľvek chcela ;)
pusta
@jj1 , nepoučovala som ťa, nehnevaj sa, ale vedela som o čom píšeš.
tak sa môže piecť chlieb len v domácej peci v doma alebo v súkromnej pekárni
z toho, čo si tu napísala, neviem, či niekto z varecháčov niečo bude mať, lebo len veľmi málo z nich má dnes doma aj pec, pokiaľ viem iba jedna, možno dve.
kedysi sme tak pekávali chlieb ako ty popisuješ, v domácej peci :-)
mám pocit, že si sa potrebovala len pochváliť, vyvyšovať sa a niet nad tvoj chlieb na dedine - konkrétne v Zázrivej :-)))
nepochybne je to vynikajúci chlieb, lenže väčšina varecháčov pečie chlieb denne doma v obyčajnej trúbe a nie v súkromnej dedinskej pekárni.
presne túto tvoju odpoved som očakávala už vtedy, ked si napísala, že napriek tomu, že si oveľa mladšia, si upiekla viac chlebov :-)))
to však neznamená, že nikto iný nevie upiecť dobrý chlieb a jedine ten tvoj je dobrý.
vieš ty čo, ty si novozaregistrovaná, nafoť celý postup, upeč a vlož recept, my ho radi uvidíme a aj odskúšame :-)))
Prajem Ti pekný deň a dobré pečenie chleba. :-)
kým to nespravíš, sú to len plané reči a chválenkárstvo. daj recept so všetkým, čo k tomu patrí.
používateľ nemá avatar
jj1
jj1
Chlieb sa dá sádzať aj do rúry /nie do trúby, trúbou sa trúbi/. Ja tak isto nemám pec. Mám mramorovú dosku, ktorú mi v Krušetnici odrezal kamenár na mieru. A máš zlý pocit. Ja som sa nechválila, ja som len napísala, že chlieb vo forme je nesprávne zovať chlebom. A chcem sa spýtať, to ste to vy, ktorí ho radi uvidíte?

Ako tak čítam, dobre mi písali do správ, že s tebou sa neoplatí o ničom diskutovať. Škoda, lebo tu máš aj pekné recepty a niektoré som aj robila a sú naozaj dobré. Ale tá tvoja hádavá povaha to všetko ničí. Celú tvoju snahu. Škoda. Maj sa.
marika21
@jj1 prečítala som si všetky komentáre. Čo by som k ním dodala. Ani ty si sa v tých komentárom nezdržala zbytočných provokácií. Mám pocit , že si po troške prilievala do ohňa.....
Prajem vám všetkým príjemný deň.
Chlieb vyzerá pekne, chutí určite ešte lepšie. Dala by som si taký teplučký , rovno z pece, z rúry vybratý.
Tú hádavú povahu tu má viac ľudí, čo ty? Treba si nastaviť zrkadlo.
pusta
@jj1 ,
to je tvoj názor, ja ti ho neberiem :-)))
ale akosi zišlo s pridania receptu tebou s postupom a s nafotením :-)
asi prečo???
čo myslíš, koľkí majú takú mranmorovú dosku bežne doma???
slovenčinu máš bezchybnú a slovíčkáriš - prečo asi???
silne pochybujem o tom, že pečieš.
ak si sa len dnes zaregistrovala, s kým i si tak asi písala DDDDD
je to od teba všetko len púha provokácia
niet o čom diskutvoať, kým nepredvedieš svoje pekárske umenie
a tej pochvale neverím.

feromon
Tento recept by som neodporucoval skusat. Nehnetený chlieb musí kynut dlhe hodiny, aby sa v nom rozlozil lepok. Lepok sa rozklada hnetenim lebo dlhsim kynutim, tu nie je ani jedno. Dalej celozrnna muka nie je az taka zdrava pre vsetkych, ako sa tu uvadza.

@jj1 V Anglicku sa bezne pece chlieb vo forme, cesto je inej konzistencie ako nase ;-) a predsa je to chlieb. Inak suhlas so vsetkym :)
pusta
jooj,hanbím sa taká hrubá chyba odo mňa...opravujem
v genitíve singuláru je správne:
"...zišlo z pridania receptu tebou..."
"...mramorovú dosku..."
ospravedlňujem sa :-)
pusta
@feromon ,
1.recept nie je môj, prevzala som ho, vyskúšala a odporúčam. :-)
2. nepoužila som celozrnnú múku
pusta
dalšie preklepy ani opravoať nejdem :-)))
prepáčte i.
dakujem.
pusta
@marika21 , som rada, že tebe sa chlebík páči, len dodám, že bol vláčny ešte 2 dni :-)
vanikajúci a chutný.
dakujem za tvoj príspevok a za pochvalu.
klaudia968
Mne sa recept páčil, preto som hneď včera skúšala. Môžem potvrdiť, chlieb je vynikajúci, piekla som včera a mäkký je ešte aj dnes.
používateľ nemá avatar
jj1
jj1
@pusta nepotrebujem sa silou-mocou prezentovať svojím umením. Viem, že to viem a od Teba na to isto odobrenie nepotrebujem.

Na oplátku otázka: Ty si niekedy niečo podľa hocktorého užívateľa tohoto portálu o varení niečo uvarila a pridala foto výsledku?

@klaudia skús upiecť z kvasu a bude mäkký päť dní.... To je aj zo Supermarketu, ale tam sa na topridáva do cesta chémia... Kvas je kvas. Vyskúšaj.
pusta
@jj1 , ja som už raz taká a nielen ja, nemám rada, ked sa niekto len vykecáva, rada vidím aj pridaný recept a výsledok jeho práce.
nemám v láske provokatérov tvojho druhu.
viem pridaný recept aj náležite oceniť.
reči sa hovoria a chlieb sa je :-)))
na oplátku odpoved pre teba na tvoju otázku:
áno, uvarila, upiekla podľa iných varecháčskych autorov a nie raz,
aj foto som pridala na rozdiel od teba :-)
ber to ako poslednú reakciu na teba, kým tu nebudeš mať svoj recept, už ti viac neodpoviem, nemám s tebou o čom diskutovať.
pusta
@klaudia968 , som rada, že tebe sa recept páčil, si veľmi rýchla, už si ho aj vyskúšala a upiekla :-)))
veľmi ma teší, že môžeš potvrdiť z vlastnej skúsenosti, že chlieb je vynikajúci, bol mäkký aj na druhý deň, najmä som rada, že chutil :-)
dakujem zavyskúšanie, pochvalu, za potvrdenie a skvelú správu :-)))
staja
@jj1 , v žiadnom prípade nechcem robiť advokáta @pusta , ale dalo by sa diskutovať o tvaroch a druhoch chleba. Už druhý rok sme u nás nekúpili chlieb, odkedy pečiem vlastný. Milujem celozrnné chleby so semienkami pečené v obdĺžnikovej forme podľa receptov skúsených varecháčok a pečiem aj kváskový z vlastného ražného kvásku. Máš pravdu, zakaždým je iný, dokonca raz sa vydarí, inokedy menej - a zje sa vždy. Nepečiem ho na mramorovej platni, ale dovolím si polemizovať, či vydrží mäkký 5 dní. Neobsahuje žiadnu chémiu a ani v ľanovej utierke nebude 5 dní mäkký. Možno ho pečiem zle, ale už na tretí deň schne. Mäkký mi vydrží zemiakový, ale tiež nie tak dlho.
A tento chlebík od @pusta určite tiež vyskúšam, nemám dôvod ho obísť, keďže skúšam takmer všetky, ktoré ma oslovia. Jej recepty sú dobré, viď írsky nemiesený - skvelá rýchla prvá pomoc v časovej tiesni.
pusta
@danka61 , som veľmi rada, že si tento chlebík upiekla už viackrát a najmä, že si s ním bola spokojná a chutil:-)
to ja dakujem tebe za skvelú správu.
paploska
ahoj pusta, ty si taká milovníčka špaldy ako ja :-) tak mrkni na  www.pdsokolce.sk
kupujem už od nich 5 Kg balenia skvelej múky. majú hladkú, polohrubú, hrubú. fantázia PS: pekný chlieb
pusta
Ahoj@paploska ,
si naozaj veľmi milá, skvelý výber :-)
len mňa by dopravné vyšlo veľmi draho, potom ma vychádza lacnejšie múka kúpená tu.
aj tak dakujem, lebo iste sa raz odhodlám napriek tomu a tým, čo bývajú blízko a potrebujú tú múku zohnať, si iste veľmi pomohla.
motyka
Keď čítam tú diskusiu predtým, tak si myslím, že ani profesionálni pekári chleba nemajú toľko vedomostí o zložení a presnom pečení chleba, ako tu poniektorí najmúdrejší na vareche. Myslím, si, že varecha slúži na to, aby sme si vymenili skúseností a naučili sa niečo jedná / jeden/ od druhej. Vylepšiť, obohatiť, či spestriť kuchyňu a nie sa hádať takmer o hlúpostiach. Najradšej mám rada tie "najpremúdrelejšie". Ako keby oni boli bez chybičky. Nebudem to komentovať ďalej, lebo niektoré ani za to nestoja.
Myslím, že podstata toho receptu je to, že je rýchly a nie je s ním veľa práce . A kto a v čom ho pečie, veď to je absolútne nedôležité.
Dnes som ho upiekla a je vinikajúci. Škoda, že nemám podmienky na to, aby som ho nafotila. Odporúčam pre každú pracujúcu ženu. Urobí sa to popri inej práci. Nevyžaduje takmer žiadnu pozornosť. A v tom bola pre mňa výhoda tohto chlebíka.
Na budúce urobím z dvojitej dávky /okrem droždia/ a vo väčšom pekáči, či inej nádobe. @pusta prosím, nemáš skúsenosť aj s obyčajnou chlebovou mukou? Napíš prosím. Ináč ˇfakujem za výborný recept.
motyka
Urobila som chybu. Nepostrehla som, aby som opravila pred odoslaním. "vynikajúci ". Ide iba o nedopatrenie.
marcel83
:)) @motyka Aj toto slovne spojenie je super:

"Ináč ˇfakujem za výborný recept."

Pisem sem preto, ze vcera som tento rcp robil, ale z chlebovej muky. Ako nahrazka chleba pre decka na tousty je dobry, (nemali sme toastovy doma a tento sa velkostou vojde do toastovaca...) ale je tam citit strasne to drozdie. Dal som 42g - podla rcp.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia