Jednoduchý nemiesený špaldový chlieb (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Recept som prevzala z No.Salty, páčil sa mi, vyskúšala som ho, chlieb je nenáročný na prácu, je výborný a veľmi chutný, ľahko stráviteľný, ľahučký, s mnohými liečebnými účinkami, pridávam recept. Postup som máličko upravila a ešte viac zjednodušila.

1 chlieb
porcia
10 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Postup

  1. Odfotila som chlebovú múku špaldovú hladkú T 630 Küchenmeister, ktorú som použila, v pôvodnom recepte je použitá Bio celozrnná múka hladká.
  2. Preosiatu múku som dala do vandlíka, pridala som soľ, premiešala,...
  3. ...do jamky v múke som rozdrobila čerstvé droždie,...
  4. ...zaliala som ho 400 ml vlažnej vody a nechala na teple vykysnúť kvások - asi 15 minút.
  5. Ked kvások vykysol, priliala som olivový olej...
  6. ... a pomocou lyžice som zľahka spracovala na cesto, nemiesila som ho a nevypracovávala, cesto som nechala na teple prikryté čistou utierkou....
  7. ...vykysnúť - 2 hodiny.
  8. Vykysnuté cesto som dala na silne pomúčenú dosku, neprepracovala som ho, len zľahka vytvarovala do obdĺžnika, uchopila som jemne oba konce do pomúčených rúk, zakrútila v protismere ako ked chcete žmýkať prádlo,...
  9. ...vložila som ho do formy na biskupský chlebíček, ktorý som vystlala pečiacim papierom, povrch som poprášila múkou, prikryla som formu čistou utierkou a nechala som...
  10. ...vykysnúť vo forme - 30 minút, povrch som zľahka postriekala vodou a vložila piecť...
  11. ..do trúby vyhriatej na 200 stupňov C, piekla som chlieb 35 minút pri tejto teplote.
  12. Chlieb som vyklopila z formy a dala som ho vychladnúť na mriežku.
  13. Na priereze dobre vidno početné dierky, chlieb je ľahučký, nadýchaný, má príjemnú orieškovú chuť, je vhodný pre nízky glykemický index pre diabetikov a pre mnohostranné liečivé účinky pre zoslabnutých a vysilených chorých, pre tých, čo majú zažívacie ťažkosti, je ľahko stráviteľný a veľmi chutný aj pre zdravých. Príprava je veľmi jednoduchá a nenáročná.