Jednoduchý losos s pomarančovým korením

siuuu - fotkasiuuu, 19. januára 2020
Jednoduchý losos s pomarančovým korením
Foto: siuuu

Čerstvému lososovi podľa mňa svedčí úplne jednoduchá príprava, žiadne zložité receptúry.

4
porcie
5 minút
príprava
5-8 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks čerstvý
20 g
1 ČL
štipka
podľa chuti
1 pomaranč
1 dl
1 ČL
 (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Lososa umyjeme, osušíme, pokrájame na rovnako hrubé kúsky (ak máte kus krájaný z polovice lososa, je dobré tú úzku časť odkrojiť, pretože pokiaľ sa hrubšia časť upečie, tak tá tenká bude prepečená do sucha). Na panvicu dáme maslo a olej (olej sa dáva, aby sa maslo neprepálilo), rozohrejeme a lososa opečieme zo všetkých strán. Ak máte kúsky aj s kožou, opekáme najskôr stranu s kožou - tak cca 3-4 minúty, pokiaľ koža nie je opečená do chrumkava. Potom opečieme zvyšné 3 strany - každú asi minútu. Doba opekania závisí od hrúbky porcií. Po opečení lososa vyberieme a držíme v teple (napríklad dáme na chvíľu do alobalu) alebo do slabo vyhriatej rúry.

  2. 2

    Do výpeku z lososa pridáme pomarančovú šťavu a víno, pár minút necháme prebublať, aby sa vyvaril alkohol z vína. Ochutíme jemne soľou a štipkou cukru. Prebublaním sa nám šťavička zredukuje. Lososa vrátime do šťavy, chvíľočku prehrejeme (alebo iba prelejeme šťavičkou na tanieri).

  3. 3

    Na tanieri lososa ochutíme štipkou pomarančového korenia a podávame s prílohou podľa chuti - ja som robila sépiové špagety. Ozdobíme bylinkou (nie je podmienkou) a hneď podávame. Pomarančové korenie sa dá zohnať v niektorých predajniach so zdravou výživou, v internetových obchodoch alebo napríklad na farmárskych trhoch u predajcov korenín.

Diskusia k receptu

farbuska
Jednoduché a dobré. Robím lososa podobne, vyskúšam aj s tým pomarančovým korením. Vďaka za ďalšiu inšpiráciu.
siuuu
@martamm (19.1.2020 20:25)

Ja som kúpila na farmárskych trhoch u predajcu korenín, ale myslím si že aj v niektorých lepších predajniach so zdravou výživou by mohli mať a určite sa dá kúpiť v e-shopoch na internete - myslím že by sa dalo urobiť aj doma, obsahuje čierne korenie, pomarančovú sušenú kôru, pomarančový olej, cukor a soľ.
1x haji
haji
V jednoduchosti je krása, pěkný receptík a opět krásné foto - hned bych s radostí ochutnala, hmm
1x siuuu