Jednoduchý losos s pomarančovým korením
Foto: siuuu
Čerstvému lososovi podľa mňa svedčí úplne jednoduchá príprava, žiadne zložité receptúry.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Lososa umyjeme, osušíme, pokrájame na rovnako hrubé kúsky (ak máte kus krájaný z polovice lososa, je dobré tú úzku časť odkrojiť, pretože pokiaľ sa hrubšia časť upečie, tak tá tenká bude prepečená do sucha). Na panvicu dáme maslo a olej (olej sa dáva, aby sa maslo neprepálilo), rozohrejeme a lososa opečieme zo všetkých strán. Ak máte kúsky aj s kožou, opekáme najskôr stranu s kožou - tak cca 3-4 minúty, pokiaľ koža nie je opečená do chrumkava. Potom opečieme zvyšné 3 strany - každú asi minútu. Doba opekania závisí od hrúbky porcií. Po opečení lososa vyberieme a držíme v teple (napríklad dáme na chvíľu do alobalu) alebo do slabo vyhriatej rúry.
- 2
Do výpeku z lososa pridáme pomarančovú šťavu a víno, pár minút necháme prebublať, aby sa vyvaril alkohol z vína. Ochutíme jemne soľou a štipkou cukru. Prebublaním sa nám šťavička zredukuje. Lososa vrátime do šťavy, chvíľočku prehrejeme (alebo iba prelejeme šťavičkou na tanieri).
- 3
Na tanieri lososa ochutíme štipkou pomarančového korenia a podávame s prílohou podľa chuti - ja som robila sépiové špagety. Ozdobíme bylinkou (nie je podmienkou) a hneď podávame. Pomarančové korenie sa dá zohnať v niektorých predajniach so zdravou výživou, v internetových obchodoch alebo napríklad na farmárskych trhoch u predajcov korenín.
Tiež losos:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ja som kúpila na farmárskych trhoch u predajcu korenín, ale myslím si že aj v niektorých lepších predajniach so zdravou výživou by mohli mať a určite sa dá kúpiť v e-shopoch na internete - myslím že by sa dalo urobiť aj doma, obsahuje čierne korenie, pomarančovú sušenú kôru, pomarančový olej, cukor a soľ.
Dakujem :)))
Som rada, že chutilo ;-)