Jednoduchý hruškový koláč

janikbj - fotkajanikbj, 15. septembra 2015
Jednoduchý hruškový koláč
Foto: janikbj

Odpustila som si akékoľvek vylepšováky a držala som sa takmer úplne pôvodného receptu na starodávny hruškový tart. Neľutujem, v jednoduchosti je krása :)

8
porcií
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 hrnčeka
0,5 hrnčeka
2 ČL
štipka
4 PL studené
2 PL
3 PL studená
1 PL
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    V miske si zmiešame múky, soľ, cukor a ručne rýchlo zapracujeme studené maslo, aby sme dostali niečo ako mrveničku. Potom pridáme kyslú smotanu zmiešanú s vodou a vypracujeme cesto. Nehráme sa s ním, aby sa maslo zbytočne netopilo, pracujeme rýchlo. Cesto zabalíme do fólie a dáme na 30 min. do chladničky.

  2. 2

    Ošúpeme si hrušky, podľa pôvodného receptu 3 veľké, my sme mali domáce maličké, dali sme ich možno 8-10ks. Nakrájame ich na 0,5cm plátky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Zmiešame si Zlatý klas a cukor (podľa sladkosti hrušiek, mne stačila 1 PL, ak sú menej sladké, dajte viac) a posypeme hrušky. Potrasieme miskou, aby sa hrušky obalili.

  3. 3

    Vychladené cesto si rozvaľkáme na kruh s priemerom cca 23 - 26 cm, hrúbka asi 4mm. Preložíme ho do vymastenej a múkou vysypanej nízkej koláčovej alebo tortovej formy. Cesto má byť väčšie ako forma, potrebujeme prehnúť kraje. Stred cesta môžeme jemne posypať strúhankou,aby nebolo cesto premočené od hruškovej šťavy. Od stredu cesta ukladáme plátky hrušiek tak, aby sa prekrývali. Hrušky nedávame až po okraj, necháme asi 4cm od kraja prázdne. Keďže som mala malé hrušky, ukladalo sa to ťažko, tak som ich tam jednoducho vysypala :D Kraje cesta prehneme ponad hruškovú náplň ako vidno na obrázku. V rúre vyhriatej na 220 stupňov pečieme 15 min., potom teplotu znížime na 170-180 stupňov a dopekáme ďalších asi 30 min., kým nie je cesto pekne zlatisté a hrušky mäkké. Zmiešame si 1 PL tmavého lesného medu a 1 PL horúcej vody so štipkou škorice a horúci upečený koláč tým natrieme - cesto aj hrušky. Vrátime už do vypnutej rúry na 5-10 min. Koláč podávame teplý, vlažný alebo vychladený s nesladenou šľahačkou, zmrzlinou alebo vanilkovým krémom.

    Jednoduchý hruškový koláč - obrázok 3

Diskusia k receptu

janara
oprav si recept - O,5 hrnčeka múka múka ... (škriatok sa tam dostal)
luss44
no, práve som načistila vandel hrušiek na zaváranie, že si chvílu oddýchnem pri Vareche, a tu hned hruškový koláč :) ale vyzerá dobre, cez víkend by aj u nás mohol byť :)
janikbj
@janara , ďakujem za upozornenie, už je to opravené. a zabudla som ešte, originál recept je zo stránky foodnetwork, autorka E. Krieger :)
janikbj
@luss44 , :) verím, že keď sa rozhodneš vyskúšať neoľutuješ. je to rýchlovka na prípravu i na zjedenie. u nás také koláče teda môžeme - máličko cesta a veľa ovocia :) akurát ten cukor si tam treba pridať podľa sladkosti hrušiek a vlastnej chute, my sme mali sladučké hrušky a nemám rada presladené, tak cukor som dala skôr symbolicky :) prajem krásny sviatočný deň
1x luss44
jerica
@janikbj , ako @luss44 , konečne som si sadla, a prvé som si prezrela prehľad kde by som našla niečo s hruškami, a tu vyskočí tvoj recept, hrušky pozberané a oberané, recept sa hodí, len akou múkou nahradím celozrnnú, s tou som sa prestala kamarátiť, a ani ju nemám doma. Recept na koláč s hruškami vyskúšam :-)
janikbj
@jerica , namiesto celozrnnej použi len polohrubú, akurát z tej vody možno bude treba ubrať 1PL. verím, že sa vydarí :)
janikbj
@kukulienka71 , my bohužiaľ hrušky často nemáme, no teraz sme vyfasovali fajnové domáce, ale toľko, čo sme dvaja nestíhali pojesť :) také využitie bolo prijaté veľmi pozitívne :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia