Jednoduché pečené jahňacie stehno fotorecept

matavarecha - fotkamatavarecha, 9. apríla 2011

Recept mám od kolegynky, ktorá je vydatá za Gréka a pár rokov tam žila. Je to jeden s tých jednoduchších gréckych receptov. Škoda že jahňacina je „podpultový tovar“, lebo je to veľmi zdravé a jemné mäsko kedysi patrilo aj do slovenskej kuchyne dnes sa akosi vytráca z našich stolov. My ho robievame na veľkú noc ...

3
porcie
120 minút
na 180 °C

Suroviny

13 stručikov
6-10  lístkov
 podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Stehno umyjeme a osušíme. Celé stehno prešpikujeme husto a rovnomerne cesnakom a slaninou, nasolíme, nakoreníme a potrieme rozpusteným maslom . Upravené stehno vložíme do pekáča pridáme celé strúčky cesnaku, šalviu, maslo podlejeme trochou vody a dáme piecť. Pečieme v rúre cca 2 hodiny. Počas pečenia jahňacie stehno prelievame vypečenou šťavou - mäso sa nesmie vysušiť a má mať chrumkavú kôrku. Ak treba, vodu stále dolievame. Po upečení stehno vyberieme z rúry a necháme 15 minút odpočívať. Asi 45 min pred dopečením dáme piecť zemiaky. Podávame z pečenými zemiakmi poliate výpekom a zeleninovým šalátom.

  2. 2

    stehno umyjeme a osušíme

    Jednoduché pečené jahňacie stehno (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    cesnak a slaninka na špikovanie

    Jednoduché pečené jahňacie stehno (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    celé stehno prešpikujeme husto a rovnomerne cesnakom a slaninou

    Jednoduché pečené jahňacie stehno (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    nasolíme, nakoreníme a potrieme rozpusteným maslom, vložíme do pekáča pridáme celé strúčky cesnaku, šalviu, maslo podlejeme trochou vody a dáme piecť

    Jednoduché pečené jahňacie stehno (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Počas pečenia jahňacie stehno prelievame vypečenou šťavou ak treba, vodu stále dolievame

    Jednoduché pečené jahňacie stehno (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Asi 45 min pred dopečením dáme piecť zemiaky

    Jednoduché pečené jahňacie stehno (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po upečení stehno vyberieme z rúry a necháme 15 minút odpočívať

    Jednoduché pečené jahňacie stehno (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

23 komentárov k receptu
Dnes idem robit jahnacinu na obed, inspirovala som sa teda tymto receptom,len nemam salviu, dam rozmarin.
teraz maju v Tescu jahnacinu za dost vysoku cenu, dovoz z Irska a my vyvazame nasu do Talianska. Kocurkovo.
krásne upečené stehno, podobne ho robievam aj ja. nemám čo k tomu dodať viac. tu v ba u mäsiara Orbána, nie je problém kúpiť jahňa, má vždy kvalitné a aj teľacie - pravda tá cena...
@sjuz ja tiež kupujem na veľkú noc pol jahňaťa od jedného chovateľa, ktorý predáva do talianska aj mi ho pekne naporciuje. Aj tvoj recept vyzerá mňamkovo nabudúce vyskúšam podľa teba. @marienka44 ja nezakrývam, lebo to nie je taká vysoká teplota , len často prelievam výpekom
Idem vybrať jahňacinu z mrazničky a urobím zajtra, alebo pozajtra. Môžem aj prešpikovať a naložiť dopredu... Super. Na budúci týždeň nám privezú nové barančeky, do zimy sa môžu u nás pásť a potom šup do mrazáku - takže jahňacina bude aj o rok. Ukladám do K.K.
my sme začali chovať ovce minulého roku, toho roku sme zabili tri jahňatá-barančekov, slečny dostali milosť, sú určené na rozšírenie chovu.Takže teraz hľadám a skúšam recepty, tento vyzerá na moju radosť jednoducho, asi ho vyskúšam. Počula som ,že sa má mäsko marinovať aspoň 24hod.Chovám romanovské ovce, tie tak nepáchnu a chutia ako divina. Dala som svatke jedno celé jahňa, piekla stehná, boli vynikajúce, len ku receptu sa nie a nie od nej dopracovať. Idem skúšať, ved to moje pečené podľa varechy bude ešte lepšie ako jej.
Az sa mi slinky zbiehaju.Pri peceni ak nemam cerstve vetvicky rozmarinu tak ho posypem suchymi listkami,straca tym svoju baraniu chut a rozmarin ho nadherne prevonia a podavam k nemu prilohu z maty piepornej,ta zasa doda taku mentolovu chut.

Pridaj komentár k receptu: