Pečené jahňacie stehno so zapekanými zemiakmi v sladkej smotane

sjuz - fotkasjuz, 1. mája 2010
Pečené jahňacie stehno so zapekanými zemiakmi v sladkej smotane
Foto: sjuz

Chutné, pieklo sa dlho a na nízkej teplote, takže mäsko sa úplne oddeľovalo od kosti...

140 - 180 minút
na 150 - 160 °C

Suroviny

1  liter
1  kg
250  ml
2  strúčiky
1  ČL
1  dcl




Postup

  1. 1

    Jahňacie stehná som marinovala v mlieku cez noc. Mlieko vytiahne krv, aj pach - mám s tým dobré skúsenosti, používam mlieko aj na ryby, na krkovičku a pod. Mlieko som zliala, stehná osolila a jemne posypala celou rascou.

  2. 2

    Poliala som olejom, a prikryté piekla pomaly na 150 - 160 st. C cca do troch hodín. Žiadne podlievanie. Ku koncu som otvorila a trochu zapiekla na vyššej teplote s teplým vzduchom.

  3. 3

    Nové zemiaky som olúpala, a nakrájala na tenučké plátočky, ktoré som navrstvila ako harmoniku do zapekacej misy. Je potrebné ich osoliť a mierne okoreniť čiernym mletým korením. Sladkú smotanu som zmiešala s roztlačeným cesnakom, a týmto som zaliala zemiaky.

  4. 4

    Prikryla som ich alobalom a piekla spolu s mäsom v rúre. Keď boli zemiačky mäkké, navrch som poukladala plátočky masla, a otvorené zapiekla do zlata.

    Pečené jahňacie stehno so zapekanými zemiakmi v sladkej smotane - obrázok 4

Diskusia k receptu

jarco
Mňam. Iná káva ako moja dnešná rýchlovka :-)
marlen
stehienka sú nádherné, vyzerajú krehko a šťavnato. klobúk dole, lebo piecť takéto lahôdky je vždy riziko, strašné, ak by sme spálili, alebo vysušili. tie zemiačiky k tomu neboli príliš jemné? odporúčajú k tomu l kel, fazuľu, či niečo iné, s výraznejšou chuťou
buster
už 30 rokov robím na Veľkonočnú nedeľu jahňacie stehno, ale vždy len s čerstvým špenátom...
michsamant
sjuuuz :) jahnacie stehienko asi nezozeniem,ale mne sa pacia tie zemiacky :) ukladam
sjuz
Ďakujem:) - manžel má rád jahniatko takto na prírodno, ja môžem aj špecialitky - s bylinkami a pod. Toto je klasika, vynikne tá jemná chuť mäska.
Zemiačky s tým cesnakom sa k tomu hodia. Aj keď najlepší je čerstvý chlebík:)) Do zemiakov sa môže pridať aj rozmarín, potom budú viac vynikať ako vhodná príloha k jahňaťu.
sjuz
miška - originál by sa mali zemiačky povariť v mlieku - ale tým, že sú nové, sú pomerne rýchlo hotové. Tu je recept:  www.sitalemvkuchyni.cz/recepty/patate-gratinate-al-latte/...

buster - daj recept:) mám ešte zmrazený čerstvý špenát... :)
marlen - s pečením jahniatka mám už skúsenosti, odkedy som sa vydala za oraváka:))
marlen
@sjuz , dnes nám varí talian, už sa teším, má veľkú charizmu,dobrá pohodička najmä pre nás, dočasne/dúfam/ imobilných..... ten rozmarín v zemiačikoch, to sú čerešničky, ktoré tu hľadám a mám rád, ten oravák, ten sa máááá:))))))))
marienka44
Zemiaky sa pridavaju do tej istej nadoby po 3 hod., kde sa pecie aj stehno? Alebo v inej zvlast?
tinca
Ja by som skôr dala rozmarín na tú jahňacinku, mamina to vždy tak piekla. Ale inak parádny recept.
bozulka
@sjuz vyzerá to vynikajúco,len ja bysom tiež dala tie bylinky na mäsko,ale keď to tak chce domácí pán tak sa musí vyhovieť.To mliečko urobí výbornú chuť ja to tiež používam na zjemnenie mäska a rýb.
sjuz
marienka - nie do tej istej. mäsko som piekla na pekáči a zemiaky v zapekacej mise, ale pod mäskom na spodu rúry.
marlen - ja sa vždy vytešujem na nedeľu 18.00 - prima:),one je parádny, má charizmu, ako vravíš:) - dnes robil moje obľúbené cestoviny, aj to hovädzie nevyzeralo zle:)
tinca - áno - rozmarín k jahňacine patrí...aj cesnačik:)
frezia68
@sjuz :chcela by som Ťa za susedku,ktorá by ma raz zas čas pozvala na špecialitku :-)))
babidka
@sjuz , to muselo byt dobreeee:-) aj ja marinujem velakrat maso a ryby v mlieku .moja mama inu marinadu ani nepouzivala .no a pomale pecenie - v tom som uz skusena , je to idealne na vacsinu druhov masa .
mircik
konecne spravny recept na jahna! inak vsetci to spikuju cesnakom, tymianom, slaninu a pod a pritom to vobec netreba.
Ja na zaciatku este mierne obrezem blany a polejem horucou, troch octovou vodou, aby sa stiahli pory a neusla stava. na konci jahna zvyknem dat na 15 min na gril s drevennym uhlim.
jerica
@sjuz ešte že sa opakujú recepty pri komentoch , ináč by mi ušiel Tvoj výborný postup , ? máš jahňacie? poraď na e-m,hlavne nie z obchodu dovozové.
sjuz
jerica - asi neporadím :( - manželov strýko je bača:) v Zázrivej, pasie ovečky...
inak - tvoja vareška je super:)!
jerica
@sjuz škoda že nemám už žiadneho strýka , potešilo že sa ti páči u mňa iné sú v hambe,tá má prím skoro na všetko , dávam aj do umývačky, #:>))
janadelfi
Výborný recept, dnes som robila a priznám sa, že som špikla domácou slaninou, ale aj s tou slaninou som dala deň dopredu do mlieka. Mäsko je mäkké a chutné bez akýchkoľvek pachov. :-))
sjuz
ďakujem, janadelfi:), mlieko mám osvedčené na každé mäso. Napr. cigánsku z krkovičky robievam len tak, že ju marinujem v mlieku deň vopred, osolenom, a potom len odkvapkám a na panvici opečiem do zlata. Mňam!
janadelfi
Aj ja @sjuz namáčam aj bôčik na pečienky do mlieka, ale jahňacina ma nenapadla super... :-)
lusiax
Dakujem za super recept! Robila som pred par dnami podla Vasho receptu a aj masko aj zemiacky chutili uzasne :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia