Gaštanová roláda
Gaštanová roláda

Jednoduchá gaštanová roláda

siuuu - fotkasiuuu, 9. mája 2021
Jednoduchá gaštanová roláda
Foto: siuuu

Jednoduchá na prípravu, voňavá a mňamková. Má všetko, čo má dobrý dezert mať a pri príprave nestratíte kopec času. Čím som staršia, tým Zobraziť celý popisJednoduchá na prípravu, voňavá a mňamková. Má všetko, čo má dobrý dezert mať a pri príprave nestratíte kopec času. Čím som staršia, tým radšej mám tieto rýchle recepty.

10-12
porcií
15 minút
príprava
8-10 minút
na 190 °C

Suroviny

Korpus:
5 ks
80 g jemný
50 ml
80 g
40 g
1/2 ČL
štipka
Krém:
250 g
250 g
1 PL
1 PL
1 dl
Na posypanie:
 strúhaná




Postup

  1. 1

    Najskôr pripravíme cesto - bielky vyšľaháme so soľou do peny, postupne zašľaháme cukor a vyšľaháme tuhší sneh. Do snehu po jednom zašľaháme žĺtky, olej, a nakoniec preosiatu zmes múky, kakaa a prášku do pečiva. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre zohriatej na 190 °C pečieme cca 8 minút.

  2. 2

    Upečený korpus vyberieme z rúry, necháme chvíľu chladnúť a potom ho spolu s papierom zrolujeme a zabalíme do vlhkej utierky. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    Kým korpus chladne, pripravíme krém - mascarpone vyšľaháme s cukrom, postrúhaným gaštanovým pyré, rumom a smotanou na hladký krém.

  4. 4

    Korpus rozbalíme, potrieme krémom (asi 1/5 necháme na potretie rolády zvonku), zrolujeme, potrieme zvyšným krémom a ozdobíme podľa chuti. Ja som zvolila jednoduché zdobenie postrúhanou čokoládou, krémom a čokoládovými ozdobami. Necháme v chladničke stuhnúť aspoň 2-3 hodiny.

Diskusia k receptu

motyka
Vyzerá krásne. Ja som gaštanové ešte nepiekla. Táto roláda sa skutočne ponúka na vyskúšanie. Ukladám KK. Si šikovnica - šikovná.
2x siuuu a haji
siuuu
@motyka (11.5.2021 21:30)

Priznám sa, že ja som si celé roky myslela, že gaštanové pyré nemám rada - dovtedy som ho nikdy nejedla, a vlastne gaštanový zákusok z cukrárne som nejedla doteraz. Ale raz som vyskúšala a tú vôňu a chuť som si obľúbila. Prvý krát som ho robila pred pár rokmi ako roládu - ale iný, komplikovanejší recept. Potom som gaštanové pyré kombinovala s perníkovým korpusom, aj s gaštanovým korpusom a banánom a vždy to bol super chutný koláčik. A ak dostaneš kúpiť gaštanové pyré v PREMIUM kvalite (82% gaštanov), tak to je úplná topka (bežne má okolo 70% - ale aj to je mňamkové).
2x haji a motyka
micca
Super receptik .Skoda ze nas sa neda kupit gast pyre vzdy si nosim zo slovenska👍👍👍👍👍
motyka
@siuuu - ja mám ku gaštanovým koláčom doteraz podobný prístup, ako si mala predtým ty, aj keď pečené gaštany zbožňujem. Ale keď odporúčaš , tak to bude určite fajnotka.
Tvojim receptom dôverujem a občas aj podľa nich varím. Takže ukladám a niekedy vyskúšam. Na príležitosť alebo na Vianoce. Bude prekvapenie. Díky za "novotu".
1x siuuu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia