Jednoduchá gaštanová roláda
Foto: siuuu
Jednoduchá na prípravu, voňavá a mňamková. Má všetko, čo má dobrý dezert mať a pri príprave nestratíte kopec času. Čím som staršia, tým Zobraziť celý popisJednoduchá na prípravu, voňavá a mňamková. Má všetko, čo má dobrý dezert mať a pri príprave nestratíte kopec času. Čím som staršia, tým radšej mám tieto rýchle recepty.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Korpus: | |
5 ks |
|
80 g jemný |
|
50 ml |
|
80 g |
|
40 g |
|
1/2 ČL |
|
štipka |
|
Krém: | |
250 g |
|
250 g |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 dl |
|
Na posypanie: | |
strúhaná |
|
Postup
-
1
Najskôr pripravíme cesto - bielky vyšľaháme so soľou do peny, postupne zašľaháme cukor a vyšľaháme tuhší sneh. Do snehu po jednom zašľaháme žĺtky, olej, a nakoniec preosiatu zmes múky, kakaa a prášku do pečiva. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre zohriatej na 190 °C pečieme cca 8 minút.
- 2
Upečený korpus vyberieme z rúry, necháme chvíľu chladnúť a potom ho spolu s papierom zrolujeme a zabalíme do vlhkej utierky. Necháme vychladnúť.
- 3
Kým korpus chladne, pripravíme krém - mascarpone vyšľaháme s cukrom, postrúhaným gaštanovým pyré, rumom a smotanou na hladký krém.
- 4
Korpus rozbalíme, potrieme krémom (asi 1/5 necháme na potretie rolády zvonku), zrolujeme, potrieme zvyšným krémom a ozdobíme podľa chuti. Ja som zvolila jednoduché zdobenie postrúhanou čokoládou, krémom a čokoládovými ozdobami. Necháme v chladničke stuhnúť aspoň 2-3 hodiny.
Tiež gaštanová roláda:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Priznám sa, že ja som si celé roky myslela, že gaštanové pyré nemám rada - dovtedy som ho nikdy nejedla, a vlastne gaštanový zákusok z cukrárne som nejedla doteraz. Ale raz som vyskúšala a tú vôňu a chuť som si obľúbila. Prvý krát som ho robila pred pár rokmi ako roládu - ale iný, komplikovanejší recept. Potom som gaštanové pyré kombinovala s perníkovým korpusom, aj s gaštanovým korpusom a banánom a vždy to bol super chutný koláčik. A ak dostaneš kúpiť gaštanové pyré v PREMIUM kvalite (82% gaštanov), tak to je úplná topka (bežne má okolo 70% - ale aj to je mňamkové).
U nás žádné, natož Premium .... chjo
Tvojim receptom dôverujem a občas aj podľa nich varím. Takže ukladám a niekedy vyskúšam. Na príležitosť alebo na Vianoce. Bude prekvapenie. Díky za "novotu".
Jednoduchá a výborná, také recepty mám rada :-))