Foto: honestka
Ked sme sa uz vychystali robit zabijackove dobroty, urobili sme si aj par kilo ryzovych jaterniciek
Suroviny
1 kg |
|
1/2 kg |
|
1 kg |
|
2 ks |
|
1 lyžica |
|
4-5 ks |
|
8-10 |
|
3 (+/-/podla potreby) |
|
1/2 lyžičky |
|
2 lyžice |
|
2 lyžice |
|
1 lyžica |
|
1/2 lyžičky |
|
3-4 metre |
|
1.5 kg |
|
1/2 kg |
|
|
|
|
Postup
-
1
Maso, bočik, pečen, jazyk uvaríme do mäkka, pomelieme na mlynčeku s väčšími dierkami, zomelieme aj cesnak, aj nakrájanú, osmaženú cibuľu, pridáme koreniny, soľ, uvarenú ryžu, krupky, pridame troska vody v ktorej sme varili maso a vsetko dobre premiešame a nechame aspon hodinu postat. Potom este dochutíme koreniny ak potrebne. Hotovu masu plníme do cistych čriev, ktoré na koncoch zaviazeme na hrčku, alebo použijeme šparatka, ktore dobre zakrutime a potom prepichneme- aby sa kasa nedostala von. Zvolime si velkost a snazime sa dodrzat tuto mierku, co je dolezite aj pri obvarani, aby sa nam hurky rovnomerne uvarili, ale pritom sa nerozvarili. Pri velmi slabom ohni ich varime vo vode v ktorej sme varili mäso asi 5 minut. Jaternicky necháme vychladnúť. Jaternicky pecieme velmi pomaly, aby nepukali-popichame ich nozikom a na panvicu dame troska masti (mozeme podliat troska vodou) a zapecieme do chrumkava. Podavame s klobasou, horcicou, chrenom, nakladanou cviklou, calamadou,chilli paprickami, uhorkami a vobec dobrotami, ktore nam chutia.
-
2
Vodu, kde sa všetko varilo mozeme dalej použit ako 'ovarovú polievku', vredy do nej dosypem troska ryze a krupkov aby bola hustejsia a pretoze niektora jaternicka aj pukne-nevadi, toto je v polievke vitane. Dochutíme ju majoránkou, korením, cerstvym cesnakom, solou alebo kto ma rad aj mletou sladkou paprikou. Podávame s cerstvym chlebom, alebo aj s opecenym nakrájaným na male kocky. Cheers!
Tvoj recept nema chybu,je v nom vsetko co do nich patri,okrem muskatoveho orecha a zazvoru,tie sme do jaternic nepridavali.
Do takychto jaternic je dobre kupit maso, ktore je dost mastne, /Len aby nebolo slachovite/, aby jaternice neboli suche, cize aj take tie "podradnejsie kusy masa z bravceka, nie vsak maso suche ako kare.
Krupy mozes kludne nahradit ryzou, ktora sa nerozvara- napr. "basmati" alebo by som pouzila v tvojom pripade ryzu na rizoto. Predvar si ju, nie vsdak uplne uvarit, pretoze jaternice sa varia znovu, tak aby nebola z ryze sama kasa.
Niektori ludia radi pouzivaju v pripade krvavniciek /ked do zmesi pouzijes na cibulke uprazenu bravcovu krv/ aj rozky.
Skus ich urobit v mensom mnozstve, alebo skus si vsetko toto zlozenie urobit ako "zobracku kasu"- tj., ze nepouzijes creva, ale kasu upecies v pekaciku co je tiez velmi dobre. Aspon by si si vyskusala chut, ci by vam vsetko zlozenie padlo na chut.
Daj vediet ako sa ti podarili.
Zelam Veselu pripravu a chutne papanie!
aj my ich menime, hoci viem, ze sa ich nikdy neprejeme v ziadnej uprave.
naviac mame radi krvavnicky, pretoze nemam problem s cerstvou bravcovou krvou kupit /ci daruje zadarmo/ masiar.
Uz aby sme ich zase narobili, je dobre najst ich v mrazaku a kedze zima u nas este kraluje dlho, nebude problemom.