Jaternice (hurky)

honestka - fotkahonestka, 30. mája 2010
Jaternice (hurky)
Foto: honestka

Ked sme sa uz vychystali robit zabijackove dobroty, urobili sme si aj par kilo ryzovych jaterniciek

Suroviny

1 kg
1/2 kg
1 kg
2 ks
1 lyžica
4-5 ks
8-10
3  (+/-/podla potreby)
1/2 lyžičky
2 lyžice
2 lyžice
1 lyžica
1/2 lyžičky
3-4 metre
1.5 kg
1/2 kg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Maso, bočik, pečen, jazyk uvaríme do mäkka, pomelieme na mlynčeku s väčšími dierkami, zomelieme aj cesnak, aj nakrájanú, osmaženú cibuľu, pridáme koreniny, soľ, uvarenú ryžu, krupky, pridame troska vody v ktorej sme varili maso a vsetko dobre premiešame a nechame aspon hodinu postat. Potom este dochutíme koreniny ak potrebne. Hotovu masu plníme do cistych čriev, ktoré na koncoch zaviazeme na hrčku, alebo použijeme šparatka, ktore dobre zakrutime a potom prepichneme- aby sa kasa nedostala von. Zvolime si velkost a snazime sa dodrzat tuto mierku, co je dolezite aj pri obvarani, aby sa nam hurky rovnomerne uvarili, ale pritom sa nerozvarili. Pri velmi slabom ohni ich varime vo vode v ktorej sme varili mäso asi 5 minut. Jaternicky necháme vychladnúť. Jaternicky pecieme velmi pomaly, aby nepukali-popichame ich nozikom a na panvicu dame troska masti (mozeme podliat troska vodou) a zapecieme do chrumkava. Podavame s klobasou, horcicou, chrenom, nakladanou cviklou, calamadou,chilli paprickami, uhorkami a vobec dobrotami, ktore nam chutia.

    Jaternice (hurky) - obrázok 1
  2. 2

    Vodu, kde sa všetko varilo mozeme dalej použit ako 'ovarovú polievku', vredy do nej dosypem troska ryze a krupkov aby bola hustejsia a pretoze niektora jaternicka aj pukne-nevadi, toto je v polievke vitane. Dochutíme ju majoránkou, korením, cerstvym cesnakom, solou alebo kto ma rad aj mletou sladkou paprikou. Podávame s cerstvym chlebom, alebo aj s opecenym nakrájaným na male kocky. Cheers!

    Jaternice (hurky) - obrázok 2

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Detto á la Slovenské klobásky v Canade! Super! Fasa! Extra príma! Voňajú a chutia aj na juh od Vás v Des Moines Iowa! Dovolím si pridať malú radu do budúcnosti - možno sa Ti zíde. Jaternice (aj tu za morom) varím v klasickej nákupnej taške zo sieťoviny a po krátkom povarení (ja iba 2´- 3´) ich vytiahnem a aj si sieťkou hneď ponorím do studenej vody (pridávam aj kocky ľadu z mrazáku) iba na 1´. Skutočne dobrá práca! A aj ja Ti závidím (ale na druhej strane zo ♥ prajem) Tvojho zručného pomocníka. Možno ho časom aj ja budem mať možnosť priučiť majstrovstvu zabíjačkového kumštu staroblaškovského rodu. Veľa úspechov a dobrú chuť!
@Bojar : nemaj obavy na zabijacke som stravila mnozstvo rokov. ak vsak zijes inde a nemas svoje prasiatko, aby si do jaternic pouzil vsetky tie "zostatkove kusky masa" z neho- tak kupis taky kus, ktore sa ti najviac zda, ze bude chutne a nie suche v tych jaterniciach. Ak sa ti nezda cena za taky "vyberovy" kus- kup si lacne; takze opatrne s kritikou- nenutim ta ich robit takto TY si ich urob ako sa ti paci.
@italia1 : dakujem za respond.
Do takychto jaternic je dobre kupit maso, ktore je dost mastne, /Len aby nebolo slachovite/, aby jaternice neboli suche, cize aj take tie "podradnejsie kusy masa z bravceka, nie vsak maso suche ako kare.

Krupy mozes kludne nahradit ryzou, ktora sa nerozvara- napr. "basmati" alebo by som pouzila v tvojom pripade ryzu na rizoto. Predvar si ju, nie vsdak uplne uvarit, pretoze jaternice sa varia znovu, tak aby nebola z ryze sama kasa.
Niektori ludia radi pouzivaju v pripade krvavniciek /ked do zmesi pouzijes na cibulke uprazenu bravcovu krv/ aj rozky.

Skus ich urobit v mensom mnozstve, alebo skus si vsetko toto zlozenie urobit ako "zobracku kasu"- tj., ze nepouzijes creva, ale kasu upecies v pekaciku co je tiez velmi dobre. Aspon by si si vyskusala chut, ci by vam vsetko zlozenie padlo na chut.

Daj vediet ako sa ti podarili.
Zelam Veselu pripravu a chutne papanie!