Jarní závitky zeleninové fotorecept

mijaita - fotkamijaita, 18. mája 2013
Jarní závitky zeleninové (fotorecept)
Foto: mijaita

Závitky jsou výborné, lehké, rychlé a velmi kreativní. Snadná, nenáročná příprava.

Suroviny

Možnosti :
 (polníček, rukola)
Obal:
Omáčka:
 (thajská a akákoľvek iná)




Postup

  1. 1

    Připravíme si proužky zeleniny, kterou budeme balit. Okurku a mrkev můžeme plátkovat škrabkou na brambory. Kombinací je nepřeberné množství. Použijeme-li rýžové nudle, předem zalijeme vařící vodou a necháme ustát a změklé zcedíme.

  2. 2

    Jeden papír položíme plochu, na které budeme tvořit ranečky. Namočenou rukou roztíráme po něm vodu dokud papír nezměkne, což je pár vteřin. Způsobů jak máčet papír je víc. Pod tekoucí vlažnou vodou, v talíři .

    Jarní závitky zeleninové (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do první třetiny mokrého papíru naskládáme zeleninu a začneme balit. Levou a pravou stranu papíru směrem ke středu. Pak spodní okraj přehrneme přes zeleninu a prstama přidržujeme zeleninu a co to dá, utahujeme. Po třech až čtyřech pokusech se dostaví grif. Kdyby se vam papir podařilo protrhnout, položte celé na druhý, balíček bude pevnější. Papír brzo zavadne papír se jakoby na tu zeleninu přilepí a balíček se zpevní.

    Jarní závitky zeleninové (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Závitky odkládáme a hotové nazdobíme podle vlastní invence , nebo zavážeme "nitěma" ze stonkového celeru.

    Jarní závitky zeleninové (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zvlášť do misky připravíme omáčku. Použijeme sojovou a různé sladké thajské, přidat můžeme olej sezamový, semínka sezamová pražená i nepražená, chili... na omáčku přesný recept není. Hlavně aby vám chutnala.

    Jarní závitky zeleninové (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Závitky namáčíme do omáčky, pojídáme a povídáme si s přáteli.

  7. 7

    Závitky lze i smažit v oleji. Poskládáme na mísu se zeleninou .

Diskusia k receptu

mariamka
tak toto je nadhera! nikdy som to nejedla, ale prave nedavno som pozerala video na YouTube a velmi ma to zaujalo:) tam dali do zavitku napln zo salatu, ktory vymiesali s varenenym vajickom a nejakymi ingredienciami na kasu.. takze naozaj fantazii sa medze nekladu :) tie vase p. @mijaita ani nie su zavitky, to su umelecke diela!
tiginko
paráda, ja som ešte "surové" závitky nejedla, len vyprážané, alebo pripravené na pare. Oplatí sa určite vyskúšať
mijaita
@mariamka ty zavitky k tomu zdobeni primo vybizeji, jinak jsou sice vyborne, ale takove hole. Nedavno jsem delala z varene cocky ktera mi zbyla a ryzovych nudli a ledoveho salatu a byly fantasticke. To se mi na nich libi ze tam jde nacpat cokoliv. I kdyz trochu by to k sobe ladit prece jenom melo. Pochvala potesila!
ivazik
smažená jídla nemusím, tak vyzkouším závitky připravit podle tohoto receptu.
tatranka
Krásna práca,chutná porcia.Vlastne si mi ukázala,ako sa dá pracovať s ryžovým papierom.Nikdy som to neskúsila.Takže na budúce to určite bude recept s ryžovým papierom.
radulienka
Takéto surové závitky som jedla u Vietnamcov a veľmi mi chutili, dávali tam aj upravené krevety, uvarenú kuracinku a sklenené rezance, dá sa všeličo, len to má byť predom nejak tepelne spracované okrem surovej zeleniny a oni tam mali ten dip z rybacej omáčky, veru zdravé a chutné jedlo, vďaka za recept, @mijaita...
babav
Perfektne , krásne prezentované , zdrave!U nas ich možno kúpiť každý deň čerstvé...moje najobľúbenejšie su s prevahou avokada v plnke ;-)
bozulka
Ryžový papier mám,len som rozmýšlala čo z neho a už viem.Tvoj recept sa mi páči,hoci takto som ich ešte nejedla...vyskúšam,je to zdravšie než smažené,máš pravdu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia