Jarné rolky /spring rolls/ fotorecept

hanee - fotkahanee, 26. januára 2013
Jarné rolky /spring rolls/ (fotorecept)
Foto: hanee

Toto teplé predjedlo nájdete v čínskych bistrách a reštauráciach v mnohých variáciach náplní. Táto je jednoduchá, lacná, rýchla a CHUTNÁ.

10
porcií
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

70 g hlávková
30 g čerstvá
100 g
1 PL
2 PL
10 ks
 na vysmážanie




Postup

  1. 1

    Kapustu nakrájame na tenké pásiky, mrkvu nastrúhame na strúhadle. (zeleninu sme umyli a očistili samozrejme)

    Jarné rolky /spring rolls/ (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na panvicu dáme lyžicu olivového oleja, pridáme mleté mäso, opekáme do "zblednutia", nebude to viac ako 5 minút. Keď je mäsko hotové, pridáme zeleninu. Všetko spolu premiešame, stačí minúta a ochutíme sójovou omáčkou. Ostavíme, necháme vychladnúť.

    Jarné rolky /spring rolls/ (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ryžový papier budeme namáčať v teplej vode, aby zmäkol. Pri nákupe vezmite papier okrúhly. Môj mal priemer 22 cm, tak sú rolky vačšie ale vôbec mi to neprekáža, skôr naopak ,o) Nájdite tanier/misku idealne väčšiu ako papier dajte do nej teplú vodu aaaa namáčame. Max 5 sekúnd, radsej nech papier ostane tvrdší. Ak to preženiete, zle sa s ním bude manipulovať. Namáčame po jednom! Dobre otrasieme z vody pred rolovaním.

    Jarné rolky /spring rolls/ (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Začína zábava, ideme rolovať! Asi do spodnej tretiny som dala 2PL pripravenej zmesy

    Jarné rolky /spring rolls/ (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prekyjeme spodnou /tou kratšou/ časťou

    Jarné rolky /spring rolls/ (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz zahneme po oboch stranách

    Jarné rolky /spring rolls/ (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    rolujeme, mozete idealne aj viacerými prstami, dobre plnku poutahujte, nech je z rolky pekny válček

    Jarné rolky /spring rolls/ (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    asi takýto

    Jarné rolky /spring rolls/ (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a potom celý proces opakujme, opakujeme, opakujeme...

    Jarné rolky /spring rolls/ (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Teraz pozor! Mokré cesto je lepkavé! Rolky v treba nechať oschnút a ochladnúť tak, aby sa nedotýkali. Keď ich chytíte do ruky a nelepia sa, môžete ich naporcovať do mikroténových sáčkov a uskladniť do mrazáku.

  11. 11

    Pre priamu konzumáciu rozpáľte dostatočné množstvo oleja a vkladajte rolky až keď je poriadne horúci. Smažte do zlatista. Po dosmažení nechajte prebytočný olej odsať na papierovom obrúsku. Pri vysmážaní sa rolky majú tendenciu lepiť k sebe. Je preto jednoduchšie vkladať ich do oleja po jednej, nechať 15 sekúnd zatiahnuť a pridať ďaľšiu.

    Jarné rolky /spring rolls/ (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Rolky podávame so sójovou omáčkou a sladkou čili omáčkou.

    Jarné rolky /spring rolls/ (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

slavka2012
Krasny,nazorny recept. Ja do nich pridavam aj mungo klicky, ale aj tieto vyzeraju velmi chutne. Mnam.
2010
Velmi pekne spravene :-), len tak pre tych co idu do azie, aby neboli sklamany, kazda azijska krajina ma ine -dost diametalne odlisne rolky aj ked sa vsetky volaju jarne.Tieto sa tu volaju cinske - s kapustou. Thajske su so slizami japonske s hribami a najlepsie jarne su Vietnamske tie su surove :-)
 varecha.pravda.sk/recepty/krevety-v-ryzovom-papieri/5571-...

A hlavne pozor na Filipinske kde vam mozu doniest -lumpiang hubad hole jarne rolky a budete mat sok :-)



hanee
@ MNAM aj vietnamske aj filipinske vyzeraju SUPER. V takej exotike som nikdy nebola, tak som sa snazila napodobnit to, co zvycajne najdem u nas v restikach.
mondo
jej vietnamske rolky... milujem ich, a hlavne ked sa tam pridaju tie ich hlivy, :P
mondo
inac podarený tanierik (ten v zadu)
lusinkab
Mnam tak ja ich milujem na vsetky mozne sposoby :-) akurat 2 tyzdne dozadu som mala taku malu skolu varenia na spring rolls a indonezsku kuchynu od mojej kamosky z indonezie a veru niet nad domace :-) mas ich krasne
hanee
@ariela6 , VRAJ sa to da robit aj z listkového cesta, neviem, nikdy som to neskusila. Ale ryzovy papier najdes v Tesco alebo Billa predajni.
hanee
@lusinkaB a to zas porad mne kde fillo cesto zozeniem, v BA som ho este nestretla a chcela by som
francuzska1
hanee, super receptik a co sa tyka toho filo cesta, pocula som, ze ho maju v M&Spencer a malo by stat okolo 2.6e... Chystam sa ho ist kupit, ale este som sa nedostala, takze ti posuvam zatial len info z druhej ruky;-)))
lusinkab
@hanee no ja zijem v Australii a tu ho je bezne kupit v obchodoch alebo ja kupujem priamo v azijskych obchodoch,ale na SK tak to neviem kde by sa dalo zohnat.Minule tu niekto spominal,ze v BA je nejaky azijsky obchod tak mozno skusit tam.Chystam sa za par dni na sk tak ak by som niekde nasla tak ti dam vediet. @2010 ja mam rada nezdrave fajne vyprazane :-))))))))
marci75
ešte nikdy som niečo také nejedla, tak som zvedavá, ako to chutí :-) určite vyskúšam , ryžový papier už mám
jelito
vyzerá to super :)
ešte by to chcelo nejaký dobrý recept na dobrú sladkú čili omáčku ;)
katka78
@hanee tá náplň vyzerá pomerne obyčajne, ale je výborná! Rolky som upiekla v rúre, ale nabudúce nebudem vymýšľať a pekne ich vypražím, takto to nebolo úplne ono. Každopádne, ďakujem pekne za recept, tá "obyčajná" náplň je veľmi chutná!


1x havino
havino
@katarinka , som netušila, že tu tento recept je, @hanee , veľmi dobrý recept, robím ich takmer identicky,veľmi mi chutia, máme priateľa tu ženáteho s bistrom Vietnamca, na každú pánsku jazdu, ich chlapom napečie a vždy mi pošle. Chodím k nemu na tovar, jasminovú ryžu, sojovú omáčku, ryžové cestoviny a prihodil mi aj ryžový papier pred 2 rokmi, povedal recept a takto ich pečiem aj ja, už aj ja viem, že nie v rúre, nie je to ono.
radox1
minule som robil takto vyprazane ,ale zdali sa mi strasne napite olejom,neviem ci to bolo kvalitou toho papiera,nabuduce skusim v pare.
2010
@radox1 , rolky ked su spravne spravene su lahke a chrumkave ako strudla z rury. Problem je ze slovenska kuchyna ma tradicne tendenciu robit vsetko pomalsie a na nizsej teplote ako azijska. Ked ich budes robit ako rezne na slovensku tak ti vide daco napite olejom. Druhy problem co je rolky musia byt stocene a prelozene na pevno aby sa do nich nedostal olej a vyprazaju sa kratucko len na zafarbenie- plnka je uz uvarena.



katka78
Dievčatá a chlapci, ja veru nabudúce vyskúšam oboje - paru, aj prudko vypražiť (nie naraz), lebo to pečenie v rúre (ako aj Tánička píše) nie nie nie - nebolo to ono. Ďakujem za tipy, ukladám si ich do gebuľky :-)
Inak ešte - tá mrkva na mojej fotke je podľa receptu od alenky @alena45 , pripájam aj link (pre tých, čo ju nepostrehli skôr), je výborná!!!  varecha.pravda.sk/recepty/mrkva-po-korejsky-fotorecept/26...
radox1
@2010 vdaka,robil som ich max rychlo ako len slo,mozno bol problem ze neboli natesno zrolovane.
babulicka
Fantasticke! receptik jednoduchy, chutny, ani nie vela ingrediencii a postup rolovania mas pekne nafoteny.
Uz dlhsie mam ryzovy papier kupeny - urcite urobim coskoro.
babulicka
plnka vyborna,suhlasim ale vela sme s nej nemali.
zaujimalo by ma kde sa stala chyba ze bol vysledok nasledovny..papier sa pri smazeni nafukol ako balon a praskal.
z obedu nebolo nic
daktari
dobrý, nepíšete ako dlho majú byť v mrazáku, či sa dávajú na olej zamrazené, a ako vysoko má byť pri vyprážaní olej, resp. či majú v oleji plávať?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia