Mrkva po kórejsky fotorecept

alena45 - fotkaalena45, 13. marca 2012
Mrkva po kórejsky (fotorecept)
Foto: alena45

sestra mi ospevovala túto "kórejku", a tak som našla niekoľko receptov a urobila som ju tak, aby nám chutila. Inak má byť mastná, kyslá Zobraziť celý popissestra mi ospevovala túto "kórejku", a tak som našla niekoľko receptov a urobila som ju tak, aby nám chutila. Inak má byť mastná, kyslá a pálivá, tak ak sa Vám to máli, pridajte si všetkého viac.

2
porcie
100 minút
príprava

Suroviny

5 ks
2 čl
40 ml
1 ks väčšia
4 strúčiky
1 čl
3 PL
1 čl
1 PL
1 čl




Postup

  1. 1

    Mrkvu očistíme a nastrúhame na WS krájači, alebo na špeciálnom krájači. Osolíme dvoma lyžičkami soli, premiešame a necháme postáť. Stačí polhodina, ale môže aj do druhého dňa. Slížiky majú byť dlhšie, preto ju strúhame vo zvislej polohe alebo čo najviac šikmo.

    Mrkva po kórejsky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Koriander podrvíme v mažiari, kto nemá, tak si pomôže tlakom na nôž. Stačí ho len popukať. Odložíme. Cesnak pretlačíme cez lis alebo nasekáme nadrobno. Odložíme.

    Mrkva po kórejsky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Očistíme cibuľu a nakrájame na mesiačiky. Na panvici v oleji ju pomaly opražíme skoro dohneda.

    Mrkva po kórejsky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokiaľ sa praží cibuľa, vymačkáme šťavu z mrkvy. Šťavu vylejeme, aj tak je slaná.

    Mrkva po kórejsky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do misky s odšťavenou mrkvou zamiešame cesnak, koriander, cukor a ocot.

    Mrkva po kórejsky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vrátime sa k cibuli, ktorá je už pekne hnedá. Poslúžila nám len na ochutenie oleja a preto ju všetku vyberieme a vyhodíme, alebo použijeme na iné (mne bolo ľúto ju vyhodiť, posypala som ňou zemiakové pyré). Do vyčisteného oleja nasypeme lyžicu sezamových semienok, popražíme, ale nespálime, potom nadvihneme panvicu, počítame do 5 a prisypeme lyžičku pálivej papriky. Robím to presne takto, lebo inak mi zhnedol olej. Má zostať oranžový, presne ako na obrázku.

    Mrkva po kórejsky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Okamžite horúci olej aj so sezamom vylejeme do pripravenej mrkvy a zasa pomocou dvoch vidličiek premiešame. Necháme vychladnúť a podávame.

    Mrkva po kórejsky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    robila som aj šalát z kapusty, mrkvy a zeleru v pomere 2:2:1 s tým rozdielom, že postrúhanú zeleninu som zasypala dvoma lyžičkami soli a 4 lyžicami octu. Aby nám ten celer nezhnedol. Keď som po dvoch hodinách zeleninu vyžmýchala, pokračovala som rovnako, len som už viac octu nepridala.

    Mrkva po kórejsky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a takto vyzerá krájač na "kórejku".

    Mrkva po kórejsky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

joel
mám taký dojem, že sa bez nej zaobidem
radulienka
Vynikajúci recept, poznám podobný vietnamský šalát a je to žužo, ukladám a vyskúšam...
alena45
@2010 , tak ako hovoríš, sestra mi ju doniesla v pohári z Moskvy takú ako ju predávajú, hoci aj jej sa nepodarí vždy kúpiť najlepšiu. V pohári bolo asi 4 cm oleja, bolo to kyslé a vôbec mi to nechutilo. S týmto rozpisom je jemná a chrumkavá, robila som ju behom mesiaca už 4x, všade ju ponúkam a nechutila len jednému človeku, ale ten zeleninu nejedáva, leda by bolia poliata šlahačkou, že Ivi ?
2010
@alena45 , uvarene, zjedene , vychvalene super , trosku som pomenil mal som len cervenu cibulu a cesnak dal tiez rychlo osmahnut a plus trosku sezamoveho oleja a semienka na ozdobu, bude sa robit castejsie.


alena45
tak dík, som poctená, ale teraz ma na tom obrázku zaujíma skôr ten mangold, ak to teda mangold je, lebo ja používam zväčša listy a tu vidím, že máš nejaké upravené stonky.
zirafninka1
Ja mrkvu velmi lubim. I ked to doma budem jest len ja, urcite vyskusam. @alena45 vidim, ze pozerame na to iste. Nema tam @2010 ten baby bok choy, cinsku kapusticku ci co to je? Nikdy som to este nemala
používateľ nemá avatar
mb
mb
znama vozi korenie na korejsku mrkvu vzdy ked ide domov, do ruska. ja ju moc nemusim, ale moje baby si takuto korejsku mrkvu pochvaluju ;)
2010
@zirafinka1 , ty mozes robit azijsky test, nakrajat na stvrtky len tak rychlo osmahnut vo woku s cesnakom na troche oleja podliat cinskym vinom Shaoxin s Hoisin omackou, chvilku podusit, chrumkave super.
alena45
@2010 , ďakujem za vysvetlenie, @mb , korenie mi sestra tiež doniesla, ale ešte som ho nepoužila, tak ani neviem aký je v tom rozdiel, no počítam, že tam bude glutamán a pre mňa je to chuť navyše.
rybarkuchar
Nie je to práve moja "šálka kávy", ale čo človek neskúsi to nech nekomentuje. Určite vyskúšam.
palokuchki
Vyzera to velmi zaujimavo. Rada skusam nove veci, vyskusam aj tento salat. Dam ti potom vediet ako chutilo rodine.
používateľ nemá avatar
k8
k8
Alenka, je to prvý recept v mojej kuchárskej knihe na Vareche, cez víkend vyskúšam ;-)
aroooo
šalát z mrkvy ľúbim, vyskúšam aj túto variantu, KK
marianne69
ja som mrkvova,pre mna novinka takato chut,tesim sa na vyskusanie,som zvedava
julica
Mrkvu zbožňujem a o takomto šaláte som ešte nepočula. Už teraz sa naň teším, koriander sa kdesi nájde.
gvozdik
Túto mrkvu dôverne poznám, kamaráti Rusi ju priniesli. Existuje zmes korenia na túto prípravu, dostať ju v ruských potravinách na Palisádoch. Ja si ju nechávam nosiť z Ukrajiny. Inak super vec, jeme to aj ako zákusok.
mamatata2
Veľmi zaujímavé, my robíme mrkvu len na sladko, ale tvoj recept stojí za vyskúšanie.
bozulka
@Alenka , výborný recept,určite urobím.Pýtala si sa na stonky "mangoldu" ja som robievala mladé stonky ako šparglu,buď so slaninkou alebo na masle so strúhankou,je to niečo iné,ale chutné.
alena45
ďakujem za milé komentáre, som rada, že Vás recept zaujal. Vyskúšajte ! Bozulka, napísala som Ti na gmail.
sjuz
v Moskve na trhu predávali ázijci podobne upravnú mrkvu na viacej spôsobov, bola ale so sušenou drtenou čili, sezamovým olejom, nejakým divným octom, a glutamátom. Takto boli upravené viaceré druhy zeleniny - biela reďkovka, mladé hlávky cesnaku aj so stonkou, huby, no proste všetko. Chodili sme tam na to tri roky, kupovali na kilá a napchávali sa ako hlavným jedlom:)! Bolo to vynikajúce, a tvoj recept mi to tak pripomenul....len škoda, že neviem to ich know-how!
alena45
@sjuz , hej, videla som tam fakt všelijakú zeleninu, niektorú som vôbec nepoznala, lebo nerobia len cesnakové stonky, aj iné stonky, mne to chutí všetko akoby to bolo nakvasené. Dokonca aj tá mrkva, ktorú sestra doniesla mi chutila akoby bola nakvasená, o to kyslejšia. Môžeš vyskúšať teraz, keď už medvedí cesnak vykúka.
karky
Konecne som kupila ten krajac, ide sa skusat, vyborny napad, dakujem...
babinka
neodolala som a skusila tu druhu variantu s kapustou, zelerom a mrkvou - nemam rada zeler, ale v tejto kombinacii to bolo vynikajuce, nebolo ho citit, davkovala som od oka, jedine olej som asi prehnala, netreba ho tolko. A chutilo to lepsie take teple, nie studene (asi tiez kvoli oleju). Budem skusat dalsie kombinacie, vdaka @alena45
alena45
@babinka , ďakujem, viem ešte, že aj cvikla a veľká biela reďkovka sa takto dajú urobiť. Cviklu chcem niekedy aj ja vyskúšať. Je s tým viac riadov, teda aj práce, ale stojí za to.
2010
@alena45 , da sa aj s povodnou originalnou fialovou mrkvou, ta co ma ovela viac vitaminov a cez 20 X antioxidantov ako oranzova. ( ja som tu oprazenu cibulku dal na vrch tak po korejsky aj so sezamovymi semienkami a do mrkvy som dal este jarnu cibulku.)
 www.purple-carrots.com



kuchticka
@2010 , tento "obrazok" je pastva pre oci. milujem vsetku zeleninu na akykolvek sposob a tato farebna kombinacia je skutocne pekna.
babinka
ako vidim, da sa vselico pomenit, aj zelenina, aj postup (ja som si aj cesnak poprazila trosku v oleji, aj zeleninu nevyzmykala uplne, nech volaco stavy ostane, aj som semienkami na zaver posypala navrch), uz sa tesim na dalsie variacie :)
alena45
@2010 , fialovú mrkvu som už nasiala, pekne vychádza. Sezam mám radšej opražený, možno ešte zvrchu posypem ľanovými.
slavka2012
Tomuto receptu som sa potesila, mrkva po korejsky mi velmi chuti (kupena). Existuje aj varianta s chrumkavym judasovym uchom, tiez vynikajuca. Ukladam, vyskusam. Vdaka.
katka78
Šalát som vyskúšala, je výborný! Pre mňa nabudúce menej soli a cesnaku (asi som mala na to množstvo malé mrkvy), inak naozaj výborný, chutil nám a bude cez zimu iste ešte viackrát.


alena45
ďakujem Katka, že si ju vyskúšala a aj za obrázok. Tiež som ju robila nedávno do práce, mne sa zase ulialo viac octu ako bolo treba. Ale zjedlo sa aj tak.
tiginko
vďaka @katka78 za pripomenutie receptu, už som aj zabudla že ho mám nevyskúšaný v KK ... tak mal dnes premiéru. Je výborný, aj keď dosť slaný. Nabudúce dám určite menej soli a trošku viac octu (dávala som červený vínny). Ďakujem @alena45 za recept
alena45
vážne sa vám zdá slaný ? Ja solím dosť málo, mne je akurát. Ale mrkvu poriadne vyžmýkam a vodu, ktorá je taká slaná, vylejem. Z tohto množstva je to cca 1 dcl, aj viac slanej vody.
2010
@alena45 , uz cakana v ladnicke taka viac korejska verzia s cinskou kapustou a sezamovym olejom , jarnou cibulkou a koriandrovou vnatou, len som si nedal pozor a pridal cinsky cesnak odroda 2- super stiplavy tak preto som nadkladal kapustou, mame pekac aj zajtra tak pride velmi vhod.


1x radost
alena45
@2010 , ďakujem za pripomenutie, doniesla som z chalupy zasa veľa zeleniny, skúsim zajtra z cvikle, mrkvy a hlávkovej kapusty. Bude to dobré na trávenie po tom bôčiku, čo mám naložený. A s cesnakom určite šetriť nebudem, toho nemám nikdy dosť.
2010
@alena45 , tvoja korejska mrkva perfektne doplnovala medzinarodny trojboj - indicka placka, marocky kuskus a kuracie prsia na pare.


alena45
tie Tvoje nádherné fotky, to sa dobre pozerá.
Robila som tú cviklovú korejku a tiež zvlášť kapustovo-mrkvovú, mám šalátu tak na týždeň !
alena45
to bol pôrod, pridať konečne po dlhom čase fotku !
mijaita
Tak dobre, tolik chvaly, musim to vyzkouset i kdyz mrkev to se mnou nema jednoduchy. Krasne fotky mas Alenko!
alena45
@mijaita , veď nerob z mrkvy, urob z kapusty a zeleru, napríklad. Dá sa z hocičoho. Len napríklad, keď robíš z cvikle, tak tá sa nemočí v soli, aby zmäkla, ale sa len krátko, cca 10 minút, povarí, a ochutí sa postrúhaná cukrom, soľou a octom. K tomu sa potom prileje tá druhá, teplá časť zálievky.
mijaita
Tak jo, ze zelí a z celeru, to se mi libi! Mozna i par nudlicek mrkve pridam. Diky!
stefik
Super recept dnes som urobila a veľmi chutilo .
safran
pri hľadaní inšpirácie ku medzinárodnému dňu mrkvy som ako prvý recept otvorila presne tento, super! určite vyskúšam :-)
tamik
som veľmi prekvapená super chuťou tohoto šalátu..fakt paráda
alena45
Ďakujem, že si vyskúšala. Pri tomto recepte sa ale oplatí čítať komentáre, lebo je tu hneď niekoľko variácií, hoci by mohli byť samostatnými receptami.
alena45
@matilda , ďakujem, že si dala vedieť. Práve dnes kolegyne pýtali túto korejku, no ja som zabudla kúpiť mrkvu. Náhoda, človek si rok na ňu nespomenie a zrazu v jeden deň dvakrát.
2010
@alena45 , recept stalica na nasom jedalnicku aj ked teraz som trochu pomenil a pridal filipinsky kokosovo chilli ocot, a manuka med. To vyprazane je chobotnica.Super


alena45
@2010 , ide jar a tak sa aj mne žiada viac zeleniny a mrkvu už mám kúpenú, robím šalát na sobotu na oslavu. Neviem, aké ročné obdobie máš teraz Ty, ale divné, naše chute sa stretli. Ďakujem za foto.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia