Jarná polievka z medvedieho cesnaku

barborao - fotkabarborao, 14. apríla 2010
Jarná polievka z medvedieho cesnaku
Foto: barborao

Zdrava, rychla a cerstva polievocka s liecivymi ucinkami. A k tomu velmi chutna! Medvedi, alebo divy cesnak sme objavili pocas jarnej prechadzky lesom nedaleko nasho Zobraziť celý popisZdrava, rychla a cerstva polievocka s liecivymi ucinkami. A k tomu velmi chutna! Medvedi, alebo divy cesnak sme objavili pocas jarnej prechadzky lesom nedaleko nasho domceku minuly vikend. Cerstve nazbierane listky som chcela pouzit hned, kedze zacali po troch hodinkach prechadzky vadnut. Tento mesiac sme na dietnom rezime, tak nechcela som pouzivat smotanu, prisla som s pomocou internetu k tomuto zdravemu receptu.

4
porcie
5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g (alebo za 3-4 hrste)
2 ks
20 g
2 PL
1 l
1 ks




Postup

  1. 1

    Nakrajame osupane cibule aj zazvor na drobne kocky, v hrnci zohrejeme olej a pridame pokrajanu cibulku a zazvor dokym nezacnu lesknut a menit farbu (priblizne 7-10 minut pri strednej teplote), ostavime nabok.

  2. 2

    Preplachneme vsetok medvedi cesnak a nahrubo ho pokrajame. Pridame do hrcna ku cibulke a zazvoru a vratime naspat na platnicku, premiesame a pridame horuci zeleninovy vyvar, alebo bujon rozpusteny v litri horucej vody. Nechajte prevriet na dve minutky, nie dlhsie, inak riskujeme ze stratime vzacne vitaminy.

  3. 3

    Odstavime a vymixujeme rucnym mixerom priamo v hrnci (nie v panvici, kedy by to prskat vsade naokolo..) mixujeme dovtedy dokym nedosiahneme jemnu texturu. Polievocka by v tomto momente mala mat sviezu plnu zelenu farbu a taka by mala byt aj jej chut.

  4. 4

    Pred podavanim polievky ju na dve minutky za staleho premiesavania zohrejeme a podavame. Pre mlsne jazycky je mozne servirovat ju s polievkovou lyzicou kyslej smotany (ak niekto ma pristup ku creme fraiche alebo sour cream mozte pouzit tie).

  5. 5

    Pre dekoraciu mozte ozdobit povrch polievky s rozkvitnutymi kvietkami medvedieho cesnaku (ked som zbierala ja, este neboli rozkvitnute) ale myslim ze teraz tj. neskory april uz urcite budu. A na zaver: Dobru chut!

Diskusia k receptu

jezibabka1
@barborao ja používam medvedí cesnak len tak, na chlieb s maslom, takže Ti ďakujem za tento recept, vyskúšam, lebo akurát včera nám ho doniesla známa celú tašku:)
barborao
Velmi rada, teraz je tato lieciva bylinka v sezone, a da sa s nou doslova carovat, tento recept je toho prikladom. Taktiez si mi pripomenula ze je najlepsie podavana s chlebikom alebo pecivom
sjuz
Ja ho mam zasadený, ale kúsok od nás v lese je ho záplava - tiež dávam do šalátov, na chlieb... :)
barborao
juuj tak rada by som mala pri domceku zaplavu tejto dobrotky, zavidim sjuz ;)
este rada k obmene polievocky: na zjemnenie chuti mozte pridat listy mladeho spenatu, alebo na viac divoke chute mozte pridat zihlavove listky.
cistinka
Takú polievočku by som si dala...podobnú som raz jedla a veľmi mi chutila...
ches
Velice som rozmyslala jak sa vola rastlina co v lese voni ako cesnak az teraz to viem,listy ma podobne ako konvalinky/maju jedovate listy/.
Ja som to poznala pod:Bärlilauch,
Pridavam to do spenatu, chuti este lepsie ako struciky cesnaku.
Aj k listkovym salatom to pridavam.
ampara
Ak už medvedí cesnak rozkvitol úplne,nemá sa zberať,lebo stratil silu. Treba to stihnúť,kým rozkvitne. Ja z neho robím tinktúru proti vysokému cholesterolu,vysokému tlaku a na celkové prečistenie organizmu.
zunastruna
my mame uz urobene pesto z medvedieho cesnaku, pomazanku a dobru polievocku. recepty cerpam aj z nemeckej stranky chefkoch.de, medvedi cesnak je po nemecky Baerlauch, tam je tych receptov na stovky... staci vediet nemecky a vybrat si:-0
hanina
Nemecky viem- stránku si nájdem, vďaka.
Ampara - ako sa robí tinktúra, prosím? Mám ho doma v záhrade a neviem, čo s ním.
zdezda
aj ja dík za recept na polievočku, tiež budem rada, ak ampara zverejní svoj recept na tinktúru aj ako ju užívať, som momentálne na PN a potrebujem si podľa nedobrých výsledkov očistiť organizmus, vopred dík
cinkla
Ja medv. cesnak pestujem v bylinkovej spirale pred domom takze ho mam po ruke, lebo ho mam tiez rada - surovy na chlieb, polievku a vyborne sa hodi do masovej plnky . Ak by chcel ktokolvek z Vas vediet nieco viac o medvedom cesnaku napiste mailovu adresu - poslem. Prave som dostala super obsiahly material aj s receptami na tinkturu, vino ......
hanina
Zdezda - nájdite si: www.liecbabylinkami.euweb.cz/cesnak.htm
Cinkla - ak budete taká dobrá - amirekova@gmail.com - budem Vám vďačná.
marienka44
V surovinach receptu je len Medvedi cesnak. Ale mozu to byt listy, ale aj koren. Ten sa vykope a ususi a potom melie na kavomlynceku. Netreba kupovat cely rok cesnak pravy v obchode!
turistka
@barborao , v bývalých kúpeľoch Korytnica je krásne a čisto, rada si sem zabehnem pre minerálnu vodu a idem tam najmä v období kvitnutia bylín, rastú tam prvosienky a tiež medvedí cesnak, tak som pozrela do vlaňajšieho kalendára ,aby som zistiila obdobie, kedy je najlepšie zbierať. Korytnica je známa tým, že je neskorší príchod tepla, lebo je to v hlbokej doline,kde sa preto i sneh drží dlhšie, ak budete mať cestu cez Donovaly smerom na Ružomberok navštívte tento kúsok lesnej oázy. Ešte poradím prameň Jozef robí kyselinu a prameň Žofia ju hasí- to mnohí s úsmevom hovoria /ale či už tečie naša Žofka neviem, bol pokazený prívod/ .Tak tam pôjdem začiatkom mája a nazbieram a vyskúšam recept na polievku z medvedieho cesnaku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia