Jarná polievka z medvedieho cesnaku

Autor receptu: barborao

Zdrava, rychla a cerstva polievocka s liecivymi ucinkami. A k tomu velmi chutna! Medvedi, alebo divy cesnak sme objavili pocas jarnej prechadzky lesom nedaleko nasho domceku minuly vikend. Cerstve nazbierane listky som chcela pouzit hned, kedze zacali po troch hodinkach prechadzky vadnut. Tento mesiac sme na dietnom rezime, tak nechcela som pouzivat smotanu, prisla som s pomocou internetu k tomuto zdravemu receptu.

4
porcie
5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Nakrajame osupane cibule aj zazvor na drobne kocky, v hrnci zohrejeme olej a pridame pokrajanu cibulku a zazvor dokym nezacnu lesknut a menit farbu (priblizne 7-10 minut pri strednej teplote), ostavime nabok.
  2. Preplachneme vsetok medvedi cesnak a nahrubo ho pokrajame. Pridame do hrcna ku cibulke a zazvoru a vratime naspat na platnicku, premiesame a pridame horuci zeleninovy vyvar, alebo bujon rozpusteny v litri horucej vody. Nechajte prevriet na dve minutky, nie dlhsie, inak riskujeme ze stratime vzacne vitaminy.
  3. Odstavime a vymixujeme rucnym mixerom priamo v hrnci (nie v panvici, kedy by to prskat vsade naokolo..) mixujeme dovtedy dokym nedosiahneme jemnu texturu. Polievocka by v tomto momente mala mat sviezu plnu zelenu farbu a taka by mala byt aj jej chut.
  4. Pred podavanim polievky ju na dve minutky za staleho premiesavania zohrejeme a podavame. Pre mlsne jazycky je mozne servirovat ju s polievkovou lyzicou kyslej smotany (ak niekto ma pristup ku creme fraiche alebo sour cream mozte pouzit tie).
  5. Pre dekoraciu mozte ozdobit povrch polievky s rozkvitnutymi kvietkami medvedieho cesnaku (ked som zbierala ja, este neboli rozkvitnute) ale myslim ze teraz tj. neskory april uz urcite budu. A na zaver: Dobru chut!