Janovské tagliatelle

mijaita - fotkamijaita, 7. augusta 2015
Janovské tagliatelle
Foto: mijaita

Tagliatelle jsou italské těstoviny, dlouhé, ploché nudle. Běžně k dostání v Tescu a jistě i jiných, nejen italských obchodech. Recept je původem z italského Zobraziť celý popisTagliatelle jsou italské těstoviny, dlouhé, ploché nudle. Běžně k dostání v Tescu a jistě i jiných, nejen italských obchodech. Recept je původem z italského Janova.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Tagliatelle (používám semolinové) uvařím podle návodu 9 minut v osolené vodě. Sleju ale nechám na dně hrnce trošku vody, která pak s pestem utvoří výbornou omáčku.

  2. 2

    Fazolové lusky vařím čerstvé pokud jsou na trhu, překrájené na menší kousky. Vařím je v páře aby byly al dente a hotové přendám do připravené, studené vody. Lusky zůstanou svěže zelené. Za chvíli přendám do cedníku a nechám vykapat.

  3. 3

    Tagliatelle opatrně promíchám s fazolkama a s pestem. Dosolím a dávám na talíř. Okořením drceným pepřem, pokapu olivovým olejem.

  4. 4

    Pesto si přes léto dělám sama, čerstvé na každé jídlo. V kamenném hmoždíři rozetřu čerstvou bazalku s olejem, kousek česneku, strouhaným parmezánem nebo sýrem grana padano, eventuelně i jiným strouhaným, ovčím sýrem. Přidám piniové oříšky když mám.

  5. 5

    Vynechávám brambory, v těstovinách je nemám ráda. Ale měly by se uvařit spolu s fazolkama a také do pasty vpravit. To už jak se kdo rozhodne.

Diskusia k receptu

mariamka
janovske nejanovske,, kazdy sa tu ohana cudzinou, aby bol zaujimavejsi :)) aaale inak fajn, fazulku mozme, aj ked vacsinou s masom, chlapci este rastu :)
mijaita
@mariamka ale ony jsou opravdu "janovske", ja se tim neohanim. Jednak mam recept od pani, tera tam zije a druhak bych si tezko i vymyslela ty brambory do toho. Nemam potrebu se ohanet cizinou, jak pises. Konecne i pesto je puvodem z Janova!
mariamka
Mijaita, to bola len reflexia na ine recepty, vobec nepochybujem
jozka2
Mijaita,tagliatelle netagliatelle,proste siroke rezance s pestom,inac velmi chutne.I ked so zemiakmi su tam dve zlozky skrobove,ale ja by som si ich tam dala.Vyborne,lahke jedlo na leto s plnou miskou salatu.
mijaita
@mariamka do smrti dobry ! :-)
@jozka jednak mam siroke nudle nebo echt tagliatelle velmo rada, tak mi rcp prisel do chuti okamzite i tim druhem pasty. Kdyz jsem to varila prvne, s bramborou jsem zkusila a vubec mi tam nechutnala. Ale prave ze nekomu to muze i chutnat, dopsala jsem do receptu. 100 lidi, 100 chuti :-)
masso
Žil som v taliansku kokcretne v Genoa 2 roky, milujem ich cestoviny. inak izabelka to je primo piatto maso sa papkaa zvlašt na tanieri ked zmastíš cestoviny samotne rukami sa k masu potom trha panino potom šalatik dezert ovocie vinko caffe potom samozrejme siesta... nie jak slovaci nevedia si užit najkrajši moment dna... to je jak v indii obed musi mat aspon 5 druhov chutiii. inak bazalku si pestujem sam a pesto davam skoro všade...
dormella
Piniove orisky je vhodne predem lehce oprazit na panvi, rozvonni se. Brambory udelaji v tomto jidle tak trochu vice "krem" pri promichavani s testovinou a pestem, ale vseobecne plati, ze se fazolky a brambory vari spolu s testovinou a tou "chucenou vodou" se pak pesto trosku naredi, pekny recept!
mijaita
@dormella testoviny se vari jen 9 min a ty fazolky se varí dýl. Pro mě lepší ta "čistší" varianta. Je třeba aby si každý, stejně jako já, vyzkoušel. Oprazit orisky jsem zapomnela, díky za pripomenutí!!! :-)
dormella
Vis, casem to vychytas, ja uz to zvladnu, ziji v Italii hodnou dobu, staci je hodit do vrouci vody o chvilku drive nez testovinu, tez muzes uvarit brambory a fazolky zvlast a trochu te vody pouzit na "rozredeani" pesta, ale i tak jak jsi uvarila, urcite dobrota,!!
mijaita
Ale ja to varila jak pises, i kdyz uz pred nejakym casem. Ted uz varim jen fazolky zvlast a sleju pastu tak, aby zbyla voda. Jen jak pisu, ty brambory mi tam nechutnaji, tak uz je nevarim.
afataga
v Janove som nebola, ale toto by mi chutilo, zemiaky si tam vobec neviem predstavit a nahodou sa ti aj fotka celkom vydarila :-)
havino
fotka na zjedenie, bez zemiakov tiež, fazulky môžu byť, na bazalkové pesto som tešila, že budem rozdávať, takú som mala nádhernú, prišiel ladovec a som rada, že vykukajú po trošku nové lístky, čo stačím zjesť
zuzanka1367
Zaradené v jedálničky, nech sú skadiaľ chcú, vyzerajú veľmi chutne! Bez zemiakov u mňa...
jarunka
Rezance sa mi pacia a tiez asi bez zemiakov :-) Len tak na okraj, aka bude ta nasa slovencina alebo cestina v buducnosti, ked niektori s oblubou pouzivaju cudzie slova, pomerne vsetko sa da povedat po nasom, na niektore som priam alergicka npr. Raw, cake, cookies, fitness .....? Anglicke nazvy receptov..... Prepacte nedalo mi to , ale to je na diskusiu.
mijaita
@jarunka zaloz diskuzi na dane tema, urcite se ujme. Je nas mnoho, kterym to vadi. Ale k nicemu to stejne nepovede. A pokud ti v tomhle receptu vadi tagliatelle, pak ty jsou na miste. Na krabici s nimi je tento druh testovin pojmenovany. Recept je autenticky.
Tak snad ti budou i tak tyhle testoviny chutnat.
dormella
Penne = brka, pennette = brcka, seriznuta jako ta, co se kdysi pouzivala na psani inkoustem....
babav
@ mijaita , take jedlo mozem , obzvlast v lete ....dobry recept.
@ jarunka , ak je recept prelozeny z cudzieho jazyka , myslim si ,
ze je spravne uviest( v zatvorke )originalny nazov jedla . Sklonovanie
a opakovanie cudzich slov v receptoch mi tiez vadi, ale ako pise
mijaita diskusia o tom by k nicomu neviedla ...kolko ludi tolko
subjektivnych nazorov .
jarunka
@mijaita Ty si to v uvode napisala co to je, to je v pohode, aj co @babav hovori, ked sa to napise vedla alebo v zatvorke, ale npr. Ked niekto pomenuje recept "fitness" alebo "raw" surovy, nepeceny, dietny...? @kimlo kolko druhov cestovin je na svete?
2010
Prosim vas ako sa volaju spravne po slovensky tie ventilatory?


1x havino
kukulienka71
@jarunka , chápem ťa, ale práve pri tom množstve cestovín, ktoré dostali názov podľa svojho tvaru a neboli vymyslené na Slovensku, treba uviesť ich pôvodný názov, to je rozlišovacie znamenie. Inak by sme všetko mohli nazvať cestovinami. Aj syry sú od výmyslu sveta, majú svoje originálne názvy, podľa nich ich rozoznávame a používame. Neviem si predstaviť, že by sme ich prekladali:-) v gastronómii nemôžeš očakávať rýdzu slovenčinu;-) pekný deň ti prajem
stefanm
Ahoj. Málo kedy komentujem pridané recepty. Ale pretože som si dnes urobil niečo podobné, tak to pridám. Ja som si dnes urobil "Prešovské" tagliatelle a to dokonca v dvoch verziách. Určite uhádnete ktorá bola moja a ktorá manželkina.








... a je nám "molto, molto bene"!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia