Jambalaya po slovensky fotorecept
Foto: sracz
Základ tohoto, v mojom prípade zeleninového, jedla je najpravdepodobnejšie v hispánskej kuchyni, kde má pôvod aj jeho predchodca, paella. Výrazné sú prvky francúzskej kuchyne, Zobraziť celý popisZáklad tohoto, v mojom prípade zeleninového, jedla je najpravdepodobnejšie v hispánskej kuchyni, kde má pôvod aj jeho predchodca, paella. Výrazné sú prvky francúzskej kuchyne, cajunskej oblasti, ako aj africko- indiánskych zvykov. Kreolská verizia pozostáva hlavne z ryže, s pridaním cibule, cesnaku, papriky a paradajok. Ako naše guľáše, paprikáše a perkelty, má mnoho verzií, podľa ponuky trhu, možností a chutí konkrétnej domácnosti. V Louisiane sa používajú aj plody mora, krevety, kraby aj raky.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 - 3 PL |
|
250 - 333 g (andouille sausage) |
|
120 - 150 g |
|
0,5 ks |
|
0,5 ks |
|
0,5 ks |
|
1 - 2 ks (serrano peppers) |
|
120 - 150 ml |
|
600 - 750 ml (alebo voda) |
|
1 štipka |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
3 - 4 ks |
|
podľa chuti (alebo Parmigiano Reggiano) |
|
Postup
-
1
už základná zostava rcp vyjadruje predpoklad farebnej pestrosti finálneho diela
-
2
na 2÷3 PL horúceho kukuričného oleja (ale nič nepokazíte ani domácou škvarenou bravčovou masťou, ktorá sa mi už, žiaľ, minula) som opiekol pokrájanú pikantnú andouille klobásu (tróóóšku, ale naozaj iba trošku vylepšená połská kielbasa) a posledný kúsok púchovskej
-
3
než sa „kolieska“ klobás opiekli, pokrájal som po ½ červenej, zelenej a žltej hrubostennej papriky a spolu s na drobo pokrájanými pikantnými serrano papričkami ich pridal do panvice
-
4
po krátkom, 3÷5´ podusení, som prisypal asi ¼ hrnčeka ryže, po krátkom, opäť 3÷5´ zoznámení sa,
-
5
zalial kuracím vývarom (druh však môžete použiť podľa Vašich chutí, či možností, alebo iba horúcu vodu), vložil štipku suchého šafránu a nechal ďalej dusiť, než ryža zmäkla (asi 10÷12´)
-
6
medzičas som využil na pokrájanie mladej cuketky a žltej tekvičky; len pre názornosť som medzi ne „vpasoval“ fľaštičku so sušeným šafránom, ktorého vklad do výsledného diela vidím len v zintezivnení farby pokrmu
-
7
pokrájanú cuketku a tekvičku som vmiešal do základu a po premiešaní,
-
8
pri vypnutom už ohreve, ale zakryté pokrievkou, nechal na šporáku, než som pripravil taniere
-
9
… a pokrájal paradajky bez kože a dužiny, petržlenovú vňať na posyp; pretože serrano peppers boli akési „civilizované“, hranu som nadstavil ½ Č(K)L sušených feferónkových zrniek, ale „pikantériu” môžete „doladiť” aj tabascco_m
-
10
takže na tanieroch slovenská jambalaya posypaná pokrájanou petržlenovou vňaťou a upravenými paradajkami
-
11
nuž a „čerešničkou na torte“ by mal byť strúhaný liptovský údený oštiepok, ktorý sme museli oželieť a nahradiť ho strúhaným parmigiano-reggiano_m. … ale až mi pošta doručí „kontraband“ slovenských špecialít, určite bude jambalaya tak, ako má byť, po našom doma! P.S.: podľa mojich záznamov, denne doplňovaných od 15. 11. 2009, počet Varecha.sk receptov prekročil 50 000. Ten môj dnešný by mal byť № 50 021. V registri, podľa redakcie, je 2 000 stránok po 20 rcp! … a čo ďalej? … kde je chyba?
Diskusia k receptu