Jambalaya po slovensky fotorecept

sracz - fotkasracz, 28. septembra 2017
Jambalaya po slovensky (fotorecept)
Foto: sracz

Základ tohoto, v mojom prípade zeleninového, jedla je najpravdepodobnejšie v hispánskej kuchyni, kde má pôvod aj jeho predchodca, paella. Výrazné sú prvky francúzskej kuchyne, cajunskej oblasti, ako aj africko- indiánskych zvykov. Kreolská verizia pozostáva hlavne z ryže, s pridaním cibule, cesnaku, papriky a paradajok. Ako naše guľáše, paprikáše a perkelty, má mnoho verzií, podľa ponuky trhu, možností a chutí konkrétnej domácnosti. V Louisiane sa používajú aj plody mora, krevety, kraby aj raky.

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 - 3 PL
250 - 333 g (andouille sausage)
120 - 150 g
0,5 ks
0,5 ks
0,5 ks
1 - 2 ks (serrano peppers)
120 - 150 ml
600 - 750 ml (alebo voda)
1 štipka
1 ks
1 ks
podľa chuti
3 - 4 ks
podľa chuti (alebo Parmigiano Reggiano)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    už základná zostava rcp vyjadruje predpoklad farebnej pestrosti finálneho diela

    Jambalaya po slovensky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na 2÷3 PL horúceho kukuričného oleja (ale nič nepokazíte ani domácou škvarenou bravčovou masťou, ktorá sa mi už, žiaľ, minula) som opiekol pokrájanú pikantnú andouille klobásu (tróóóšku, ale naozaj iba trošku vylepšená połská kielbasa) a posledný kúsok púchovskej

    Jambalaya po slovensky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    než sa „kolieska“ klobás opiekli, pokrájal som po ½ červenej, zelenej a žltej hrubostennej papriky a spolu s na drobo pokrájanými pikantnými serrano papričkami ich pridal do panvice

    Jambalaya po slovensky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    po krátkom, 3÷5´ podusení, som prisypal asi ¼ hrnčeka ryže, po krátkom, opäť 3÷5´ zoznámení sa,

    Jambalaya po slovensky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zalial kuracím vývarom (druh však môžete použiť podľa Vašich chutí, či možností, alebo iba horúcu vodu), vložil štipku suchého šafránu a nechal ďalej dusiť, než ryža zmäkla (asi 10÷12´)

    Jambalaya po slovensky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    medzičas som využil na pokrájanie mladej cuketky a žltej tekvičky; len pre názornosť som medzi ne „vpasoval“ fľaštičku so sušeným šafránom, ktorého vklad do výsledného diela vidím len v zintezivnení farby pokrmu

    Jambalaya po slovensky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pokrájanú cuketku a tekvičku som vmiešal do základu a po premiešaní,

    Jambalaya po slovensky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pri vypnutom už ohreve, ale zakryté pokrievkou, nechal na šporáku, než som pripravil taniere

    Jambalaya po slovensky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    … a pokrájal paradajky bez kože a dužiny, petržlenovú vňať na posyp; pretože serrano peppers boli akési „civilizované“, hranu som nadstavil ½ Č(K)L sušených feferónkových zrniek, ale „pikantériu” môžete „doladiť” aj tabascco_m

    Jambalaya po slovensky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    takže na tanieroch slovenská jambalaya posypaná pokrájanou petržlenovou vňaťou a upravenými paradajkami

    Jambalaya po slovensky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    nuž a „čerešničkou na torte“ by mal byť strúhaný liptovský údený oštiepok, ktorý sme museli oželieť a nahradiť ho strúhaným parmigiano-reggiano_m. … ale až mi pošta doručí „kontraband“ slovenských špecialít, určite bude jambalaya tak, ako má byť, po našom doma! P.S.: podľa mojich záznamov, denne doplňovaných od 15. 11. 2009, počet Varecha.sk receptov prekročil 50 000. Ten môj dnešný by mal byť № 50 021. V registri, podľa redakcie, je 2 000 stránok po 20 rcp! … a čo ďalej? … kde je chyba?

    Jambalaya po slovensky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

zahra
Ak ma niekto srdce plne lasky, vsetko robi s laskou a je to poznat.Tvoje recepty su top. Prisposobujem si ich sebe (vegan), ale pre priatelov robim s mäsom. Moje vytvory chvalia, ale na Varechu neprispievam. Nevazim, neodmeriavam, mala by som problem poslat recept, ale vsetci ma veeeelmi inspirujete .Dakujem.
frezia68
@Sracz :recept pre mňa výborný,ukladám a vyskúšam.A čo sa týka počtu receptov,to vie adminka,tam smeruj otázku a maj pekný deň :-).