Foto: h8u
Táto netradičná torta vznikne vrstvením tenkých "palaciniek" zo špeciálneho cesta a jemného krému. Aj keď je trocha náročnejšia na čas a zručnosti, výsledok určite Zobraziť celý popisTáto netradičná torta vznikne vrstvením tenkých "palaciniek" zo špeciálneho cesta a jemného krému. Aj keď je trocha náročnejšia na čas a zručnosti, výsledok určite stojí za to :-)
porcií
príprava
Suroviny
Cesto: | |
125 g |
|
3 hrnčeky |
|
3 hrnčeky |
|
6 PL |
|
1 bal. |
|
6 ks |
|
štipka |
|
|
|
Krém: | |
2 hrnčeky |
|
6 ks |
|
3 PL |
|
1 bal. |
|
4 PL (solamyl) |
|
200 ml |
|
70 g |
|
400 g |
|
Na ozdobu: | |
400 ml |
|
Postup
-
1
Prvý deň: V prvý deň si pripravíme cesto na "palacinky". Mlieko v menšom hrnci dáme na sporák a zohrievame približne po bod varu. Keď mlieko skoro vrie, vypneme ho a odstavíme na bok.
-
2
V druhom, menšom hrnci si pripravíme maslo.
-
3
Zohrievame ho cca 10 min, až kým nezhnedne. (Maslo vám bude peniť a vrieť, treba ho stále miešať, ale nakoniec naozaj zhnedne :-) )
-
4
Do misky dáme vajíčka, múku, cukor, vanilkový cukor a štipku soli a všetko spolu vymixujeme mixérom. Vznikne nám tuhšia hmota. Pomaly za stáleho miešania prilievame mlieko a následne aj pripravené maslo.
-
5
Ja som do cesta pridala aj červené potravinárske farbivo, chcela som, aby bola torta pekne červená. Kto sa však chce vyhnúť zbytočným ečkam, samozrejme nič nepokazí keď ho tam nedá :-)
-
6
Hotové cesto v miske prikryjeme fóliou a dáme na noc odpočívať do chladničky. V ten istý deň si pripravíme aj krém. Mlieko dáme opäť zohrievať na sporák.
-
7
Ohrievame ho skoro po pod varu, potom vypneme a odstavíme. Kým sa mlieko zohrieva, pripravíme si maslo (ideálne trocha zmäknuté).
-
8
Pripravíme si tiež väčšiu misku, do ktorej dáme vodu s ľadom..
-
9
..a menšiu misku ktorá sa zmestí do väčšej - budeme v nej chladiť krém.
-
10
V menšom hrnci zmiešame žĺtka, cukor a vanilkový cukor a solamyl.
-
11
Svižne vmiešame zohriate mlieko a postavíme na sporák (zapnutý :-) ). Za stáleho intenzívneho miešana ohrievame asi 1-2 minúty..
-
12
..až kým krém nezačne hustnúť. V momente kedy cítime že hustne, krém prelejeme do pripravenej chladiacej nádoby.
-
13
Krém neustále miešame asi 2-3 minúty, kým sa neschladí na cca 60 stupňov. Potom misku vytiahneme z ľadového kúpela a všľaháme pripravené maslo.
-
14
Pripravený krém dáme taktiež na noc odpočívať do chladničky.
- 15
Na druhý deň prídeme k samotnej príprave torty. Z vopred pripraveného cesta na rozpálenej panvici potretej olejom pečieme tenké "palacinky", presne tak, ako tie klasické :-)
- 16
Z uvedeného množstva mi vyšlo 21 palaciniek, jedna bola degustačná, takže na tortu som ich použila dvadsať.
- 17
Teraz môžme dokončiť krém ktorým budeme cesto spájať. 33% šľahačku si vyšľaháme do tuha a vmiešame do krému, ktorý cez noc odpočíval v chladničke.
- 18
A môžeme prejsť k vrstveniu. Tortu som vrstvila rovno na spodok tortovej formy. Na začiatok dáme jednu palacinku, potrieme tenkou vrstvou krému a opakujeme.
- 19
Na každú piatu vrstvu krému poukladáme na plátky pokrájané jahody a opäť pretrieme tenkou vrstvou krému. Až potom ukladáme ďalšiu palacinku.
- 20
Takto vyzeral môj výtvor keď som minula všetky palacinky a krém :)
- 21
Tortu dáme na 1-2 hodinky stuhnúť do chladničky. Po vybratí celú potrieme šľahačkou. Ja som použila dve 200ml šľahačky a malú časť som zmiešala s červeným farbivom.. pomocou sáčika som vytvorila červené "kvietky".
- 22
Dáme ešte aspoň na dve hodiny stuhnúť do chladničky a po vybratí môžme podávať :-)
- 15
Ukladám a vyskúšam.