Jahodový crepe cake (fotorecept)
Autor receptu: h8u
Táto netradičná torta vznikne vrstvením tenkých "palaciniek" zo špeciálneho cesta a
jemného krému. Aj keď je trocha náročnejšia na čas a zručnosti, výsledok určite stojí za to
:-)
12 porcií |
180 minút príprava |
Postup
- Prvý deň:
V prvý deň si pripravíme cesto na "palacinky". Mlieko v menšom hrnci dáme na sporák a zohrievame približne po bod varu. Keď mlieko skoro vrie, vypneme ho a odstavíme na bok.
- V druhom, menšom hrnci si pripravíme maslo.
- Zohrievame ho cca 10 min, až kým nezhnedne. (Maslo vám bude peniť a vrieť, treba ho stále miešať, ale nakoniec naozaj zhnedne :-) )
- Do misky dáme vajíčka, múku, cukor, vanilkový cukor a štipku soli a všetko spolu vymixujeme mixérom. Vznikne nám tuhšia hmota. Pomaly za stáleho miešania prilievame mlieko a následne aj pripravené maslo.
- Ja som do cesta pridala aj červené potravinárske farbivo, chcela som, aby bola torta pekne červená. Kto sa však chce vyhnúť zbytočným ečkam, samozrejme nič nepokazí keď ho tam nedá :-)
- Hotové cesto v miske prikryjeme fóliou a dáme na noc odpočívať do chladničky.
V ten istý deň si pripravíme aj krém. Mlieko dáme opäť zohrievať na sporák.
- Ohrievame ho skoro po pod varu, potom vypneme a odstavíme. Kým sa mlieko zohrieva, pripravíme si maslo (ideálne trocha zmäknuté).
- Pripravíme si tiež väčšiu misku, do ktorej dáme vodu s ľadom..
- ..a menšiu misku ktorá sa zmestí do väčšej - budeme v nej chladiť krém.
- V menšom hrnci zmiešame žĺtka, cukor a vanilkový cukor a solamyl.
- Svižne vmiešame zohriate mlieko a postavíme na sporák (zapnutý :-) ). Za stáleho intenzívneho miešana ohrievame asi 1-2 minúty..
- ..až kým krém nezačne hustnúť. V momente kedy cítime že hustne, krém prelejeme do pripravenej chladiacej nádoby.
- Krém neustále miešame asi 2-3 minúty, kým sa neschladí na cca 60 stupňov. Potom misku vytiahneme z ľadového kúpela a všľaháme pripravené maslo.
- Pripravený krém dáme taktiež na noc odpočívať do chladničky.
- Na druhý deň prídeme k samotnej príprave torty. Z vopred pripraveného cesta na rozpálenej panvici potretej olejom pečieme tenké "palacinky", presne tak, ako tie klasické :-)
- Z uvedeného množstva mi vyšlo 21 palaciniek, jedna bola degustačná, takže na tortu som ich použila dvadsať.
- Teraz môžme dokončiť krém ktorým budeme cesto spájať. 33% šľahačku si vyšľaháme do tuha a vmiešame do krému, ktorý cez noc odpočíval v chladničke.
- A môžeme prejsť k vrstveniu. Tortu som vrstvila rovno na spodok tortovej formy. Na začiatok dáme jednu palacinku, potrieme tenkou vrstvou krému a opakujeme.
- Na každú piatu vrstvu krému poukladáme na plátky pokrájané jahody a opäť pretrieme tenkou vrstvou krému. Až potom ukladáme ďalšiu palacinku.
- Takto vyzeral môj výtvor keď som minula všetky palacinky a krém :)
- Tortu dáme na 1-2 hodinky stuhnúť do chladničky. Po vybratí celú potrieme šľahačkou. Ja som použila dve 200ml šľahačky a malú časť som zmiešala s červeným farbivom.. pomocou sáčika som vytvorila červené "kvietky".
- Dáme ešte aspoň na dve hodiny stuhnúť do chladničky a po vybratí môžme podávať :-)