Jahodovo - smotanový koláč

ajuska155 - fotkaajuska155, 13. júna 2010
Jahodovo - smotanový koláč
Foto: ajuska155

V záhradke sa nam urodili jahody tak som sa pustila do vymyslania a na svete je jahodovo smotanovy kolac :D

Suroviny

Cesto:
200 g
1 dcl
1 dcl
200 g
4 ks
1 ks
Jahodová hmota:
500 g
3 ks
100 g
3 balíčky
Ozdoba:
6 ks

Postup

  1. 1

    Celé vajcia vyšľaháme s kryštálovým cukrom. Pridame olej, vodu, múku a kypriaci prášok. Premiešame, cesto dáme na vymastený a múkou vysypaný plech a vo vyhriatej rúre upečieme.Kým piškota nezhnedne. Necháme vychladnúť.

    Jahodovo - smotanový koláč  - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ si želatínu pripravíme podla návodu na obale- ja som vsak dala polovicne mnozstvo vody ako bolo predpisane (každá gazdinka by mala mať odskúšanú tú svoju ja som dávala číru a hned 3 balicky aby mi koláčik naozaj stuhol ) počas tuhnutia ju premiešame aby nám úplne nestuhla, ale len vychladla .

    Jahodovo - smotanový koláč  - obrázok 2
  3. 3

    V mixéri si zatiaľ jahody dohladka rozmixujeme ,pridáme cukor a smotanu.( Kto má radšej veľmi sladké môže pridať viac cukru.) Do hmoty nakoniec vmiešame vychladnutú želatínu , a nalejeme na vychladnutú piškotu.Dáme stuhnúť do chladničky najlepšie na 4 hodiny a viac .Po vychladnutí zdobíme.Koláčik je letný, osviežujúci a vdaka ešte mokrej hmote ktorá sa naň vylieva aj štavnatý. Zelám dobrú chuť!!!!............. :-)

    Jahodovo - smotanový koláč  - obrázok 3

Diskusia k receptu

martina34
ako to lievaš na koláč, aby ti to nestieklo vedľa a popod koláč?
alexdidi
chcela som položiť tú istú otázku ako @martina34 , pretože robím podobný zákusok a mám s tým problémy, preto je z toho zvyčajne torta...a ten tvoj vyzerá výborne
evusik
krááásne, pripájam sa k @martine tiež mám taký problém, že tekutý krém sa dostane pod cesto a potom sa cesto zbytočne rozmočí aj od spodu a je to aj škaredé
ajuska155
mne ked sa upecie piskota tak sedi na plech a jednoducho to na nu len nalejem a ked kolacik krajam tak obkrajam kraje na 2 cm od kraja v tomto pripade ,ale stava sa mi tiez ze ked roztieram plnku a nechcem aby sa mi roztekala tak si vyrobim z vykresu taku zabranu (moj otec povie ze mantinely :D) a jednoducho ju pichnem do piskoty centimeter od kraja a vlejem do tejto ohrady plnku :D a plnka nevytecie
ludka10
si Ty ale šikuľka, ten koláčik je krásny a určite aj výborný. S tým mantinelom je to dobrý nápad, mám občas ten istý problém, ale vďaka Tebe už nebudem mať...
babidka
@ajuska , pekny kolacik , ked nebudu jahody , tak bude nieco ine a to ma tesi :-)este upresni ake balenie zelatiny - 10 gramove alebo ine ? ja mam 10g,11g , 15g a 30g a nemaju kazda rovnaky pomer tekutina/zelatina . D.
ajuska155
no stou zelatinou je to tak ze moja mama kupuje osvecenu zelatinu znacka je liana tusim a je to 20 gramov , ja som dala tri aby to naozaj zhustlo ale myslim si ,ze kazda znas ma zelatinu ktoru pouziva ci uz do aspikov a iných kolacov takze vie ako tuhne a vody som dala asi len polocicu z toho co pisali na navode aby mi tato zelatina naozaj dobre stuhla ale to hovorim zavisi od konkretnej odskusanej znacky zelatiny
22janka22
Mantinely... super nápad. Ja nemám oskúšanú želatínu, ale nejak to snáď už dopadne. Si šikovná, krásny koláč.
ajuska155
@22janka22 v kazdom pripade daj zelatinu ciru a nie tortovu bo ta je slaba a ked das tri a len polovicne mnozstvo vody tak ti garantujem ze to bude dobre
sovka62
Kam sa hrabú profesionálni cukrári na takúto krásu! Ten koláčik by vyhral aj na výstave. Nám zatiaľ jahody nezrejú, máme ich na chalupe v trochu vyššej polohe Malých Karpát, ale veľmi dúfam, že dozrejú na víkend 25.6. To prídu sestra so švagrom, tak by som sa s tvojim koláčikom vytiahla.
sairaam
Ďakujem Ti, už viem čo urobím s nechutnými jahodami, čo som kúpila od Poliakov.:-)))
ajuska155
@sovka dufam zejahody dozreju a ze bude sestre a svagrovi chutit a @sairaam som rada ze som inspirovala hhh tie jahody si radsej nepredstavujem potom :D:D
cinkla
Chvalim Tvoj vyborny recept . Je vskutku s u p e r ! Dik !

Zaujímavé video z archívu TV Varecha