Jahodové kolieska s citrónovou polevou
Foto: hame
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Zmäknuté maslo vymiešajte s práškovým a vanilkovým cukrom. Zapracujte vajíčko, potom pridajte hladkú múku, nastrúhanú citrónovú kôru a malú štipku soli. Hmotu prepracujte na jemné hladké cesto. Uhlaďte do bochníku, zabaľte do fólie na potraviny a dajte zhruba na pol hodiny do chladničky, aby cesto trochu stuhlo.
- 2
Vychladené cesto vyvaľkajte na plát hrubý 2-3 mm a vykrajujte kolieska. Opatrne ich presuňte na plech vyložený papierom na pečenie - najlepšie to ide ostrým nožom. Medzi kúskami pečiva nemusíte nechávať veľké rozostupy, pretože pečením sa nezväčšia. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 8 minút dozlatista.
- 3
Upečené kolieska nechajte vychladnúť a potom ich zlepujte jahodovým extra džemom.
- 4
Na polevu zmiešajte v miske vodu a citrónovú šťavu. Cukor preosejte, aby ste sa zbavili hrudiek. Postupne ho prisypávajte do misky a trite metličkou až kým poleva nezíska hustú a zároveň tekutú konzistenciu. Ak je príliš hustá, pridajte trochu citrónovej šťavy.
- 5
Hotovou polevou ihneď potierajte zlepené kolieska, prípadne posypte ich ozdobami. Nechajte odpočívať do druhého dňa, aby poleva dobre zaschla. TIP! Lesklá citrónová poleva je sama o sebe pekná, no cukrovinky môžete pokojne nechať aj bez zdobenia.
Tiež kolieska:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu