Jahodová zmrzlina fotorecept
Foto: evusik
Domácu zmrzlinu robím celkom bežne, dokonca mám aj zmrzlinovač. Použila som ho iba raz a keby som mala popísať skúsenosti vyšlo by to na Zobraziť celý popisDomácu zmrzlinu robím celkom bežne, dokonca mám aj zmrzlinovač. Použila som ho iba raz a keby som mala popísať skúsenosti vyšlo by to na tri strany a polovica z toho by boli sprosté slová. Mám aj veľa receptov, ale odkedy som vyskúšala tento spôsob prípravy, inak už nerobím. Výhoda je, že jahody môžete nahradiť akýmkoľvek ovocím. Zmrzlinu netreba v mrazničke miešať, nespravia sa kryštáliky je skrátka super.
príprava
Postup
-
1
Každý rok chodíme do blízkeho družstva na samozber jahôd. Keď môjmu mužovi poviem dones 5 kg, on donesie desať. A ja potom rozmýšľam čo s tým, hlavne keď džemu mám plnú komoru. Tak som zamrazila jahody aj jahodovú dreň, aj koláč som upiekla, najedli sme sa do sýtosti a vyšlo aj na zmrzlinu.
-
2
Základom tejto zmrzliny je ľubovoľné ovocie + banány. Banány zmrzlinu zahustia a aj osladia. Jahody aj banány nakrájame na menšie kúsky a dáme do mrazničky aspoň na tri hodiny. Potom ich vložíme do mixéra, pridáme šľahačku a jogurt a rozmixujeme na hladkú hmotu. Ochutnajte a oslaďte podľa vlastnej chuti. Ja som dala lyžicu medu a pár kvapiek citrónovej šťavy ktorá zvýrazní chuť jahôd.
-
3
Čím hustejší jogurt použijete, tým bude zmrzlina krémovejšia. Použiť môžete aj kyslú smotanu. Ale žiadne light, dobrú poctivú tučnú smotanu. Ja som ešte na záver pridala za hrsť nadrobno posekaných jahôd. Už v tejto chvíli máte hotový mrazený jahodový krém ktorý keď dáte do pohára a prilejete mlieko máte fantastický koktail.
-
4
Jahodový krém dáme do vhodnej uzatvárateľnej nádoby a šupneme do mrazáka. Pred podávaním nechajte chvíľu postáť na kuchynskej linke aby zmrzlina povolila. Potom sa už dá celkom pekne naberať.
-
5
Robila som aj jahodovo-čokoládové srdiečka. Sú pekné na ozdobu, ale hlavne spojenie čokolády a jahôd je úplne fantastické.
-
6
A môžeme si nabrať len tak do pohára, ozdobiť jahodami, čokoládou, medovkou...
-
7
alebo sa trošku pohrať z vlastnou fantáziou :)
inak čím viac banánov dáte, tým bude zmrzlina krémovejšia a kľudne môžete vyskúšať len banánovú, ja som takú robila ale prišla mi bez chuti, práve to iné ovocie dodá zmrzline farbu a hlavne chuť... pomer ovocia a banánov by mal byť max. 2/3 ovocie + 1/3 banán, takto sa mi to osvedčilo aj keď robím len tak od oka
@ Elena no my to máme doma podelené, on ťažké práce a ja ľahké domáce práce - teda on si myslí, že je to tak, šak chlapi :-)
@ Arooo s tvarohom aj ja robievam, tá je tiež výborná a banán nie je cítiť vôbec, treba to vyskúšať
robila som aj mango zmrzlinu, presne tak ako v tomto recepte len som nedala šľahačku, lebo som nemala, ale som dala výborný grécky hustý jogurt
Takéto recepty mám veľmi rada,kde si dá prezentujúci na svojom recepte záležať.
Už ju mám v KK. Ďakujem.
varecha.pravda.sk/recepty/jahodova-zmrzlina-fotorecept/17...
ďakujem, tvoj komentár ma veľmi potešil, ale myslím, že v tomto sme obe rovnaké, obe si potrpíme na peknú prezentáciu :-)
aj ja som kedysi robievala podobne zmrzlinu ako ty, aj formičky mám podobné a tiež som do nich už robila zmrzlinu, ale teraz robím už len takto - je to jednoduchšie
nemá chybu, ja som sa priučila (pričuchla) k zmrzline v škole varenia, hlavne bez zmrlinovača, Tvoja je so šľahačkou, čo sa mi veľmi páči.
Tu je tiež s banánom, ale pre čokoholikov.
varecha.pravda.sk/recepty/cokoladova-raw-zmrzlina-fotorec...
je to ten istý spôsob prípravy a vyzerá výborne :) a čoko ja môžem :-)
inak keď sa dajú samotné banány tak sa dá konzumovať hneď, je to taký mrazený krém, čím viac ovocia sa pridá tým je redšia a musí sa dať ešte zamraziť, ale asi to závisí aj od ovocia ktoré sa pridá... keď som robila s mangom bola hustá a dala sa hneď jesť.
@Radox1 do lidla na zmrzku a nanuky chodíme aj my, hlavne keď sú akcie, naše vnúčatá ľúbia hlavne ovocné, také svieže :) a z tou citrónovou ste mi obaja nasadili chrobáka do hlavy, idem hľadať recept, uvidím čo nájdem :)
Veru nájdi, citrónová je aj moja obľúbená :-)
ci ladovych krystalikov, lebo akakolvek kombinacia dokonca aj strojovo miesana casto ostavali “chrumkave”. Cisto sviezi citronovy bol najlepsi len SORBET.
Raz som urobila pokus - a za zaklad som vzala recept na tunajsiu dobru rusku zmrzlinu od @Sovka
s tym, ze som krem s mliekom, citrono-pomarancovou korou a par nitkiek safranu prevarila,
zltka vymiesala s horucim curkrarenskym sirupom, vychladnute a precedene zmiesala so stavou
z citronov a zazrak bol na svete.
Takto sa mohla mrazit dalej /v stroji, hoci nie rada ho pouzivam/, radsej vsak len tak hotovu zmes
v konteineri ju supnut do mraziaka je jednoduchsie, aj bez dalsieho miesania ostane smotanovo - kremova a vynikajuca! Taktiez robim zmrzky tymto sposobom aj z inych “velmi kysich ovoci” v roznych kombinaciach - je vzdy bez ladovych krystalikov. Hoci tu mame moznost kupit velmi kvalitne zmrzky, chutove ma predsa len tieto domace zlakaju, hlavne teda citrusove a broskyňova.
Ak Vyskusas iste ta, nesklame.
Ja zase vyskusam tuto tvoju /aj jahodovo-coko-srdiecka su supper!/. Vidno tu - ako dobrotkami svojich kreacii robis svojim vnucatkam nielen gurmansky pozitok, ale aj radost! Si dobra babicka! ==
@Honestka ja mám tiež radšej domácu zmrzlinu, máme v mrazáku aj kupovanú ale pre mňa je veľmi sladká, radšej si urobím domácu a sladkosť prispôsobím svojej chuti...