Jadrovníky s plátkami opečenej slaniny - nový variant (fotorecept)
Autor receptu: sracz
… ak je niekto doma údenou prerastanou (alias „adidas“) slaninou „posadnutý“, tak je to
určite moja lepšia, samozrejme, že aj krajšia ½! Nápad skombinovať ňou jadrovníky
paprík „falošný baklažán“, vyšiel z jej múdrej hlavičky (maškrtného jazýčka). Ja, láskou k
nej tokajúci, som ho milerád zrealizoval. Mám svoj vlastný, desaťročiami odskúšaný, rcp
na údenú slaninu, ale tu sa musím spoľahnúť iba na chabú náhradu. Tunajší „odborníci“
sa priam zúfalo stránia a bránia našemu domácemu údeniu! Oprávne?
2÷3 porcie |
12÷15 minút príprava |
12÷15 minút tepelná úprava |
Postup
- podľa dobrého zvyku, všetko pekne na dosah ruky
- začal som netradične 5÷7 mm hrubými plátkami prerastenej údenej slaniny, ktoré som po 20÷25 mm nadkrojil na „hrebienok“ a obojstranne opiekol na suchej panvici; voňavých „murínov“ som v tanierovej „bukse“ uložil (na jeden uložíš a druhým, obráteným, prikryješ) do akurátne vyhriatej rúry, aby nevychladli. Výpek, nebolo ho veľa, som obohatil rastlinným olejom a na ňom som orestoval pokrájanú červenú cibuľu
- priebežne som pokrájal jadrovníky paprík na plátky a po ½ červenej a zelenej papriky na asi 5 mm široké a 20 mm dlhé „klátiky“. Pozn.: uprostred drevenej podložky sú horné odkrojky „srdiečok“, ktoré sú predsa len trošku tvrdšie
- plátky jadrovníkov, spolu s pokrájanými paprikami som pridal do urestovanej cibule, osolil, oeMČeKoval, premiešal a nechal na mäkko podusiť
- na záver som pretlačil strúčiky cesnaku a pridal PL čerstvého masla a premiešal;
- „vklepol“ vajíčka, aby sa z nich vytvorili „žlté oči“; voňavý základ som posypal lístkami petržlenovej vňate (aj jej pokrájané stonky obohatia výslednú chuť a jemne praskajú pod zubami)
- toto je raňajkový plytký tanier (podľa želania som jej vajíčko napokon zmiešal so základom) s porciou pre moju vzácnu pani, s pokrájanou paradajkou, znakmi jej „modrej“ krvi z kápie, halúzkou petržlenovej vňate a samozrejme s opečenou slaninou,
- ktorú som si k svojej „čiastke“ na panvici pridal aj ja,
- použil som všetko, čo ostalo a zavadzalo na stole; … hej a túto dobrotu sme zajedali na sucho opečenými hriankami domáceho chlebíka
- jeseň sa rozbehla na plno a akoby som počul spievať priateľa Wabiho Daněka „listopadové listí pomalu už sedá …“; japonský javorček pred našim domom sa tiež „prezliekol“ do temnočerveného šatu