Foto: sracz
Kálman, ktorú zeleninu máš „najsamradšej“? No thááá, césnak! A to zas prečo? Lebo za klobásou „pachňe“ (vonia)! ..… baklažán, ale aj jadrovníky paprík a Zobraziť celý popisKálman, ktorú zeleninu máš „najsamradšej“? No thááá, césnak! A to zas prečo? Lebo za klobásou „pachňe“ (vonia)! ..… baklažán, ale aj jadrovníky paprík a cesnak, patria neodmysliteľne ku sebe” Ešte sa mi nestalo, aby som ho do tejto raňajkovej, či nátierkovej lahôdky dal niekedy priveľa. Vyrábal som „dupľovanú“ objednávku na kápiový krém podľa mojej mamky a tak som mal jadrovníkov až nad brucho. Červená cibuľa, maslo, čMČK, cesnak a petržlenová vňať, vytvorili so srdiečkami paprík „gastroskvost“!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 - 3 PL |
|
1 ks |
|
500 - 600 ml („srdiečka“) |
|
5 - 6 strúčiky väčšie |
|
podľa chuti |
|
2 - 3 PL |
|
3 - 4 ks |
|
100 - 120 g |
|
200 - 250 ml |
|
podľa potreby (pečivo) |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
jadrovníky (mal som ich „kopcovitý“ hlboký tanier) som „odsemienkoval“, odrezal z nich tvrdú časť „korunky“ a pokrájal na 2÷3 mm plátky; do rajnive som nalial asi 3 PL rastlinného oleja, na ktorom som orestoval väčšiu červenú cibuľu pokránanú na tenšie dlhé „C_éčka“; potom som k nej priložil plátky „srdiečok“ a spolu podusil 5÷7´
-
2
pridal pretlačené strúčiky cesnaku (čím viac tým lepšie a voňavejšie), zamiešal; Poznámka: Cesnak je jednou z obľúbených a populárnych ingrediencií vo všetkých kútoch sveta. Dodáva textúru (šmrnc), farbu a chuť všetkým typom (druhom) jedla; príchuť šalátom, salsám i ďalším pochúťkam (entrees). Zo zdravotného hľadiska koriguje hladinu cholesterolu v organizme.
-
3
nasledovala soľ a čMČK (čerstvo Mleté Čierne Korenie), asi 2 PL masla a rozbité vajíčka
-
4
už stačilo iba zamiešať, vypnúť zdroj tepla
-
5
a jednotlivé porcie rozložiť na taniere; bez vajíčok je to vynikajúci polotovar, ako plnka do palaciniek na slano,
-
6
posypať strúhaným tvrdším syrom (ideálny je údený oštiepok),
-
7
ozdobiť hrsťou lístočkov čerstvej petržlenovej vňate, pridať krajec („bukovčiak“) domáceho chlebíka a … dobrú chuť!
-
8
čerstvá paprika vo všetkých farebných odrodách (hrubostenná, tzv. mäsitá, zvlášť) je bohatá na minerály a vitamín C; z percentuálneho hľadiska sa prvenstvo prisudzuje žltej
Posialam pozdrav z North West do Des Moines.