Jablkový zákusok
Jablkový zákusok

Jablkový vánok fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 6. októbra 2018
Jablkový vánok (fotorecept)
Foto: Olinecka

V tomto období keď je veľa jabĺk treba skúsiť upiecť tento koláčik , ktorý poteší aj náročných.

50 minút
príprava
15-18 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
12 PL
10 PL
10 PL teplá
1 bal.
Jablková plnka:
7-8 ks väčšie
2 bal.
5-6 PL (podľa sladkosti jabĺk)
750 ml studená
1 ks (nemusí byť)
Ďalej potrebujeme:
3 bal.
250 g (alebo Hera)
400-500 ml
 podľa potreby
1 bal.

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si ingrediencie na cesto.

    Jablkový vánok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Žĺtky vymiešame s cukrom do penista, postupne pridávame teplú vodu, múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Plech 40x31 cm vyložíme papierom na pečenie, vylejeme cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C 15-18 minút do zlatista. Korpus necháme vychladnúť.

    Jablkový vánok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si suroviny na jablkovú plnku.

    Jablkový vánok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok, nakrájame na plátky, ktoré dáme do misky, pridáme kryštálový a vanilínový cukor, škoricu celú. Necháme povariť, ale dáme pozor, aby sa jablká nerozvarili, 3-4 minúty.

    Jablkový vánok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uvarené jablká scedíme. Z korpusu stiahneme papier na pečenie.

    Jablkový vánok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jablkovou šťavou pokvapkáme celý korpus, rozložíme jablká.

    Jablkový vánok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vanilkový puding rozmiešame v 300 ml studenej vody a uvaríme hustý puding v jablkovej šťave, kde sa varili jablká. Ešte za horúca vmiešame maslo.

    Jablkový vánok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pudingovu plnku vylejeme na jablká ešte za tepla, rovnomerne rozotrieme, necháme vychladnúť. Boky upravíme.

    Jablkový vánok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Smotanu so Smetafixom vyšľaháme do tuha a nanesieme na pudingovu plnku.

    Jablkový vánok (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vrch posypeme čokoládovými hoblinkami, necháme vychladnúť .

    Jablkový vánok (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vychutnajte si tento koláčik pri dobrej kávičke. Dobrú chuť.

    Jablkový vánok (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

19 komentárov k receptu
Náramný recept, piškot s jablíčky, dvě vrstvy krému nahoru, to je bomba! Díky za fajnový receptík, milá @Olinecka. Obdivuji tvoje uvarené jablka, vůbec ti neztmavly. Kdo umí, ten umí, jsi šikulka!
@Oline čka - fantázia. Nemám slov. Taktiež by som chcela vedieť, ako si varila tie jablká, že nestmavli. Sú celkom uvarené do mäkka? Ukladám. Urobím na dušičky, taktiež na veľký plech. To bude vďaka tebe chvály. Ďakujem.......
Recept je priam ukážkovo-krásne spracovaný.Výsledok tvojej práce je naozaj krásny!!!! Recept som si uložila. Teraz je obdobie jesenného ovocia,takže určite " Jablkový vánok vyskúšam. "
@Motyka (6.10.2018 18:52)
@Olinecka
V košíku vidím dva druhy jablek, aj na koláči je to vidno, že některé dílky jablek zůstaly bílé a některé mají béžový nádech. Jestli se nepletu, tak růžová jablka jsou i po uvaření bělomasá a žlutá jablka jsou žlutomasá a po uvaření maličko ztmavla. Ale i tak je to malý zázrak.
Přeji všem krásnou a Požehnanou neděli!

Pridaj komentár k receptu: