Jablkový vánok fotorecept
Foto: Olinecka
V tomto období keď je veľa jabĺk treba skúsiť upiecť tento koláčik , ktorý poteší aj náročných.
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
6 ks |
|
12 PL |
|
10 PL |
|
10 PL teplá |
|
1 bal. |
|
Jablková plnka: | |
7-8 ks väčšie |
|
2 bal. |
|
5-6 PL (podľa sladkosti jabĺk) |
|
750 ml studená |
|
1 ks (nemusí byť) |
|
Ďalej potrebujeme: | |
3 bal. |
|
250 g (alebo Hera) |
|
400-500 ml |
|
podľa potreby |
|
1 bal. |
|
Postup
-
1
Pripravíme si ingrediencie na cesto.
-
2
Žĺtky vymiešame s cukrom do penista, postupne pridávame teplú vodu, múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Plech 40x31 cm vyložíme papierom na pečenie, vylejeme cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C 15-18 minút do zlatista. Korpus necháme vychladnúť.
-
3
Pripravíme si suroviny na jablkovú plnku.
-
4
Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok, nakrájame na plátky, ktoré dáme do misky, pridáme kryštálový a vanilínový cukor, škoricu celú. Necháme povariť, ale dáme pozor, aby sa jablká nerozvarili, 3-4 minúty.
-
5
Uvarené jablká scedíme. Z korpusu stiahneme papier na pečenie.
-
6
Jablkovou šťavou pokvapkáme celý korpus, rozložíme jablká.
-
7
Vanilkový puding rozmiešame v 300 ml studenej vody a uvaríme hustý puding v jablkovej šťave, kde sa varili jablká. Ešte za horúca vmiešame maslo.
-
8
Pudingovu plnku vylejeme na jablká ešte za tepla, rovnomerne rozotrieme, necháme vychladnúť. Boky upravíme.
-
9
Smotanu so Smetafixom vyšľaháme do tuha a nanesieme na pudingovu plnku.
-
10
Vrch posypeme čokoládovými hoblinkami, necháme vychladnúť .
-
11
Vychutnajte si tento koláčik pri dobrej kávičke. Dobrú chuť.
Ďakujem za komentár pozdravujem..
Veru ,že sa rozplýva, ďakujem a pozdravujem.
Tak jablká nezhnedli,uvarila som ich ,ako vidíš,foto.Upeč tento koláčik, budeš,hviezda.Som rada , že sa recept páči.Naozaj fajnota.Krasny víkend.
@Olinecka
V košíku vidím dva druhy jablek, aj na koláči je to vidno, že některé dílky jablek zůstaly bílé a některé mají béžový nádech. Jestli se nepletu, tak růžová jablka jsou i po uvaření bělomasá a žlutá jablka jsou žlutomasá a po uvaření maličko ztmavla. Ale i tak je to malý zázrak.
Přeji všem krásnou a Požehnanou neděli!
Ešte dva jabĺčka mi zostali žlté a ostatné boli červené, máš super oko,ako kameru.A presne si napísala, prečo nezhnedli.Odbornik si s veľkým OOOO.Dakujem
Haha, pobavila si ma. Nebýt fota s košíkem jablek, tak mi nedojde, že je to druhy jablíček. Nemáš za co děkovat @Olinecka , vždyť ty sama jsi Odborník! Komu čest, tomu čest!
Ďakujem, vždy skúšam niečo nové.
Ďakujem.