Jablkový zákusok

Jablkový vánok (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

V tomto období keď je veľa jabĺk treba skúsiť upiecť tento koláčik , ktorý poteší aj náročných.

50 minút
príprava
15-18 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si ingrediencie na cesto.
  2. Žĺtky vymiešame s cukrom do penista, postupne pridávame teplú vodu, múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Plech 40x31 cm vyložíme papierom na pečenie, vylejeme cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C 15-18 minút do zlatista. Korpus necháme vychladnúť.
  3. Pripravíme si suroviny na jablkovú plnku.
  4. Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok, nakrájame na plátky, ktoré dáme do misky, pridáme kryštálový a vanilínový cukor, škoricu celú. Necháme povariť, ale dáme pozor, aby sa jablká nerozvarili, 3-4 minúty.
  5. Uvarené jablká scedíme. Z korpusu stiahneme papier na pečenie.
  6. Jablkovou šťavou pokvapkáme celý korpus, rozložíme jablká.
  7. Vanilkový puding rozmiešame v 300 ml studenej vody a uvaríme hustý puding v jablkovej šťave, kde sa varili jablká. Ešte za horúca vmiešame maslo.
  8. Pudingovu plnku vylejeme na jablká ešte za tepla, rovnomerne rozotrieme, necháme vychladnúť. Boky upravíme.
  9. Smotanu so Smetafixom vyšľaháme do tuha a nanesieme na pudingovu plnku.
  10. Vrch posypeme čokoládovými hoblinkami, necháme vychladnúť .
  11. Vychutnajte si tento koláčik pri dobrej kávičke. Dobrú chuť.