Jablkový zákusok
Jablkový vánok (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
V tomto období keď je veľa jabĺk treba skúsiť upiecť tento koláčik , ktorý poteší aj
náročných.
50 minút príprava |
15-18 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si ingrediencie na cesto.
- Žĺtky vymiešame s cukrom do penista, postupne pridávame teplú vodu, múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Plech 40x31 cm vyložíme papierom na pečenie, vylejeme cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C 15-18 minút do zlatista. Korpus necháme vychladnúť.
- Pripravíme si suroviny na jablkovú plnku.
- Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok, nakrájame na plátky, ktoré dáme do misky, pridáme kryštálový a vanilínový cukor, škoricu celú. Necháme povariť, ale dáme pozor, aby sa jablká nerozvarili, 3-4 minúty.
- Uvarené jablká scedíme. Z korpusu stiahneme papier na pečenie.
- Jablkovou šťavou pokvapkáme celý korpus, rozložíme jablká.
- Vanilkový puding rozmiešame v 300 ml studenej vody a uvaríme hustý puding v jablkovej šťave, kde sa varili jablká. Ešte za horúca vmiešame maslo.
- Pudingovu plnku vylejeme na jablká ešte za tepla, rovnomerne rozotrieme, necháme vychladnúť. Boky upravíme.
- Smotanu so Smetafixom vyšľaháme do tuha a nanesieme na pudingovu plnku.
- Vrch posypeme čokoládovými hoblinkami, necháme vychladnúť .
- Vychutnajte si tento koláčik pri dobrej kávičke. Dobrú chuť.