Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablkový linzer s makom a orechovou krustou

tatranka - fotkatatranka, 25. augusta 2017
Jablkový linzer s makom a orechovou krustou
Foto: tatranka

Už viackrát som uvádzala, že máme radi ovocné a jednoduché koláče. Teším sa, ak môžem spracovať zvyšné bielky, už staršie jabĺčka, mak aj oriešky, ktoré Zobraziť celý popisUž viackrát som uvádzala, že máme radi ovocné a jednoduché koláče. Teším sa, ak môžem spracovať zvyšné bielky, už staršie jabĺčka, mak aj oriešky, ktoré sa mi zvýšili z predchádzajúcich receptov a zaberajú mi miesto v chladničke. A tak prišiel na rad tento jednoduchý, no veľmi chutný a šťavnatý koláčik.

30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

220 g
220 g
1 ks
0,5 bal
80 g
štipka
250 g (maslo)
0,5 dcl
Plnka:
1 kg
70 g mletý
1 bal.
5 PL
1 ČL
4 - 5 PL
Bielková pena, orechová krusta:
4 ks
100 g
70 g




Postup

  1. 1

    Všetky ingrediencie na cesto by mali byť izbovej teploty. Spolu ich spracujeme na lopári. Cesto rozdelíme na dve časti. Prvú časť rozváľame na veľkosť hlbšieho plechu a valčekom prenesieme naň. Plech má byť čistý a suchý. Nepotierame ani nevysýpame múkou!

  2. 2

    Rúru si dáme predhriať na 180 °C. Ošúpeme a postrúhame jablká na slzičkovom strúhadle. Pridáme mak, cukor, škoricu, vanilkový cukor a postrúhanú citrónovú kôru. Premiešame a plnku nanesieme na cesto v pekáči. Rovnomerne rozotrieme.

  3. 3

    Druhé cesto si vyváľame tiež na veľkosť plechu a prenesieme valčekom na plnku. Cesto valčekom v plechu pritlačíme k plnke a vrch cesta popicháme vidličkou. Takto pripravený koláč vložíme do predhriatej trúby, na 180 °C asi na 12 - 15 minút.

  4. 4

    Medzi tým si vyšľaháme bielky so štipkou soli a po kúsku pridávame práškový cukor. Stále šľaháme. Vznikne nám tuhá a kvalitná pena.

  5. 5

    Medzitým si vyberieme predpečený koláč (pozor na popálenie) a potrieme ho lekvárom po celej ploche. Naň navrstvíme sladký sneh a posypeme posekanými vlašskými orechmi. Dáme nazad do trúby a pečieme ešte 15 - 20 minút.

Diskusia k receptu

luwinka
Vyzerá fajnový, musím ho vyskúšať Mak mám , len momentálne nemám orechy. Musím si kúpiť, ale takú chuť som dostala juj, mňam hneď by som si jeden dala , i keď už o tomto čase nejedávam:-)
kecupicek
Toto bol najobľúbenejší sviatočný koláčik mojej svokry. Piekla ho vždy pred sviatkami a deti aj my dospeláci sme sa naň veľmi tešili. Keď boli deti menšie tak ich švagor vždy nabádal, aby rýchlo jedli, lebo babka upiekla koláčik so snehom a keď sa nepoponáhľajú tak sa sneh roztopí. Obed bol fuč raz-dva. Teraz ho pečiem pred sviatkami ja a minie sa super rýchlo. Moja svokra prebudila moju lásku k pečeniu, mala som ju rada a často na ňu s manželom spomíname.
haji
Krásný recept a foto rezov je k zulíbání! Děkuji za receptík i jeho přiblížení, milá @Tatranka a aj tebe, milá @Kecupicek ! Recepty s příběhem jsou mi obzvlášť milé.
alina598
Ďakujeme Tatranka za jednoduchý, ale krásny a aktuálny recept:-)prajem pekný deň



elka333
Tento kolacik je " dieta" jablkoveho pyte a londynskych rezov. :)

Milujem "rodicov" aj "dieta" :D


1x jerica
kukulienka71
už som ho obdivovala včera, len som nemala čas pochváliť. Myslím, že bude jedným z našich obľúbených. Krásne spracovanie, milá @tatranka :-)
valeri
Vyzerá priam luxusne, jablkové môžem furt ...už je v KK
evanaaa
@Tataranka , Martuška, veľmi dobrý koláč, aj keď som ho nechutnala, stačí, že vidím ako je robený a ten sneh s orechami to len dosvedčuje. Aj by som zhrešila, aspoň dva kúsky, ak by sa mi objavili na tanieri, škoda, že ešte neexistuje PCprenos :-). Šikovná, ako vždy.....
tatranka
@Luwinka (25.8.2017 20:14)

Ak nemáš vlašské orechy,kľudne daj aj lieskové posekané,nič tým nepokazíš,alebo para orechy,ale tie si najprv na sucho opeč.
tatranka
@Kecupicek (25.8.2017 21:31)

Myslím,že vo veľa rodinách je tento koláč obľúbený.Veď mak a orechy to sú veru v koláči príma ingrediencie.Tiež mám rada,ak je v koláči aj lekvár.A o sniežiku to veru tvoj švagor dobre vymyslel.
tatranka
@Haji (25.8.2017 21:47)

Áno je príjemné si prečítať aj príbeh k receptu.Za tvoj komentár ti ďakujem.
1x haji
tatranka
Teší ma,že sa vám môj jednoduchý recept na koláčik páči.Dá sa aj dlhšie v chlade skladovať,neoschne,len nemám takú skúsenosť,že by sme ho nejako dlho skladovali,lebo ako manžel povedal.Marti ak zjem jeden,už pokukávam po druhom a ak ma nevidíš už beriem aj tretí... a vraj sa za toto priznanie musí naozaj červenať.
No pre mňa je to tá najlepšia vizitka a pre koláč tiež !
tatranka
@Evanaaa (27.8.2017 16:00)

Evička,je mi ľúto a nie len pre koláč ale pre kopu dobrôt o ktoré si ochudobnená.Ale nie len ty.Ale sm tam jen kúštiček..... maličký.... ako mak.
A ta mýlka mi nevadí.Ak by si ma nebola upozornila,veru by som ani nevedela.To nič.Mám ťa rada.
marienka44
Páči sa mi tento zákusok, aj by som ho skúsila upiecť. Ale neviem, aký mak treba použiť. celý alebo mletý?Ďakujem za odpoveď, ukladám do KK.
garanco
Martuška, blahoželám k prvenstvu! ( jablkové nikdy nesklamú...)
motyka
Je výborný - prvenstvo si skutočne zaslúži. Blahoželám tatranka.
tatranka
Ďakujem za blahoželania ku výhre za recept koláča Jablkový linzer s makom a orechovou krústou.
Výhre sa teším.
beliana
Vyzerá super. Rozpis je približne na akú veľkosť plechu?
kukulienka71
Ahoj, milá @tatranka , koláčik je naozaj skvelý - šťavnatý a zároveň chrumkavý. U mňa bez lekváru, s hnedým cukrom a trochu pripečenejší, zdalo sa mi, že cesto ešte potrebuje čas. Plech som mala 32x35cm. Ako stojí, už aj mäkne, ako to u linzerov býva, takže zajtra už bude rozplývavý, tipujem. Ďakujem a pekný zvyšok víkendu želám pod Tatry:-)


kukulienka71
O tom, že ich znova upečiem, rozhodli 3 zvyšné bielka a kilo jabĺk, ktoré trebalo spotrebovať. Je to výborný, šťavnatý koláčik, milá @tatranka