Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablkový linzer s makom a orechovou krustou

tatranka - fotkatatranka, 25. augusta 2017
Jablkový linzer s makom a orechovou krustou
Foto: tatranka

Už viackrát som uvádzala, že máme radi ovocné a jednoduché koláče. Teším sa, ak môžem spracovať zvyšné bielky, už staršie jabĺčka, mak aj oriešky, ktoré sa mi zvýšili z predchádzajúcich receptov a zaberajú mi miesto v chladničke. A tak prišiel na rad tento jednoduchý, no veľmi chutný a šťavnatý koláčik.

30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

220 g
220 g
1 ks
0,5 bal
80 g
štipka
250 g (maslo)
0,5 dcl
Plnka:
1 kg
70 g
1 bal
5 PL
1 ČL
4 - 5 PL
Bielková pena, orechová krusta:
4 ks
100 g
70 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetky ingrediencie na cesto by mali byť izbovej teploty. Spolu ich spracujeme na lopári. Cesto rozdelíme na dve časti. Prvú časť rozváľame na veľkosť hlbšieho plechu a valčekom prenesieme naň. Plech má byť čistý a suchý. Nepotierame ani nevysýpame múkou!

  2. 2

    Rúru si dáme predhriať na 180 °C. Ošúpeme a postrúhame jablká na slzičkovom strúhadle. Pridáme mak, cukor, škoricu, vanilkový cukor a postrúhanú citrónovú kôru. Premiešame a plnku nanesieme na cesto v pekáči. Rovnomerne rozotrieme.

  3. 3

    Druhé cesto si vyváľame tiež na veľkosť plechu a prenesieme valčekom na plnku. Cesto valčekom v plechu pritlačíme k plnke a vrch cesta popicháme vidličkou. Takto pripravený koláč vložíme do predhriatej trúby, na 180 °C asi na 12 - 15 minút.

  4. 4

    Medzi tým si vyšľaháme bielky so štipkou soli a po kúsku pridávame práškový cukor. Stále šľaháme. Vznikne nám tuhá a kvalitná pena.

  5. 5

    Medzitým si vyberieme predpečený koláč (pozor na popálenie) a potrieme ho lekvárom po celej ploche. Naň navrstvíme sladký sneh a posypeme posekanými vlašskými orechmi. Dáme nazad do trúby a pečieme ešte 15 - 20 minút.

Diskusia k receptu

38 komentárov k receptu
Vyzerá fajnový, musím ho vyskúšať Mak mám , len momentálne nemám orechy. Musím si kúpiť, ale takú chuť som dostala juj, mňam hneď by som si jeden dala , i keď už o tomto čase nejedávam:-)
Toto bol najobľúbenejší sviatočný koláčik mojej svokry. Piekla ho vždy pred sviatkami a deti aj my dospeláci sme sa naň veľmi tešili. Keď boli deti menšie tak ich švagor vždy nabádal, aby rýchlo jedli, lebo babka upiekla koláčik so snehom a keď sa nepoponáhľajú tak sa sneh roztopí. Obed bol fuč raz-dva. Teraz ho pečiem pred sviatkami ja a minie sa super rýchlo. Moja svokra prebudila moju lásku k pečeniu, mala som ju rada a často na ňu s manželom spomíname.
@Tataranka , Martuška, veľmi dobrý koláč, aj keď som ho nechutnala, stačí, že vidím ako je robený a ten sneh s orechami to len dosvedčuje. Aj by som zhrešila, aspoň dva kúsky, ak by sa mi objavili na tanieri, škoda, že ešte neexistuje PCprenos :-). Šikovná, ako vždy.....
@Kecupicek (25.8.2017 21:31)

Myslím,že vo veľa rodinách je tento koláč obľúbený.Veď mak a orechy to sú veru v koláči príma ingrediencie.Tiež mám rada,ak je v koláči aj lekvár.A o sniežiku to veru tvoj švagor dobre vymyslel.
Teší ma,že sa vám môj jednoduchý recept na koláčik páči.Dá sa aj dlhšie v chlade skladovať,neoschne,len nemám takú skúsenosť,že by sme ho nejako dlho skladovali,lebo ako manžel povedal.Marti ak zjem jeden,už pokukávam po druhom a ak ma nevidíš už beriem aj tretí... a vraj sa za toto priznanie musí naozaj červenať.
No pre mňa je to tá najlepšia vizitka a pre koláč tiež !
@Evanaaa (27.8.2017 16:00)

Evička,je mi ľúto a nie len pre koláč ale pre kopu dobrôt o ktoré si ochudobnená.Ale nie len ty.Ale sm tam jen kúštiček..... maličký.... ako mak.
A ta mýlka mi nevadí.Ak by si ma nebola upozornila,veru by som ani nevedela.To nič.Mám ťa rada.
Ahoj, milá @tatranka , koláčik je naozaj skvelý - šťavnatý a zároveň chrumkavý. U mňa bez lekváru, s hnedým cukrom a trochu pripečenejší, zdalo sa mi, že cesto ešte potrebuje čas. Plech som mala 32x35cm. Ako stojí, už aj mäkne, ako to u linzerov býva, takže zajtra už bude rozplývavý, tipujem. Ďakujem a pekný zvyšok víkendu želám pod Tatry:-)



Pridaj komentár k receptu: