Jablkový linzer s makom a orechovou krustou

tatrankaTatranka, 72 ročná žena, Kežmarok, 25. augusta 2017 17:42
Ďalšie jej recepty »

Jablkový linzer s makom a orechovou krustouFoto: tatranka

Už viackrát som uvádzala, že máme radi ovocné a jednoduché koláče. Teším sa, ak môžem spracovať zvyšné bielky, už staršie jabĺčka, mak aj oriešky, ktoré sa mi zvýšili z predchádzajúcich receptov a zaberajú mi miesto v chladničke. A tak prišiel na rad tento jednoduchý, no veľmi chutný a šťavnatý koláčik.

30 min
príprava
30 min
na 180 °C

Suroviny

220 g
220 g
1 ks
0,5 bal
80 g
štipka
250 g (maslo)
0,5 dcl
Plnka:
1 kg
70 g
1 bal
5 PL
1 ČL
4 - 5 PL
Bielková pena, orechová krusta:
4 ks
100 g
70 g

Postup prípravy

  1. 1

    Všetky ingrediencie na cesto by mali byť izbovej teploty. Spolu ich spracujeme na lopári. Cesto rozdelíme na dve časti. Prvú časť rozváľame na veľkosť hlbšieho plechu a valčekom prenesieme naň. Plech má byť čistý a suchý. Nepotierame ani nevysýpame múkou!

  2. 2

    Rúru si dáme predhriať na 180 °C. Ošúpeme a postrúhame jablká na slzičkovom strúhadle. Pridáme mak, cukor, škoricu, vanilkový cukor a postrúhanú citrónovú kôru. Premiešame a plnku nanesieme na cesto v pekáči. Rovnomerne rozotrieme.

  3. 3

    Druhé cesto si vyváľame tiež na veľkosť plechu a prenesieme valčekom na plnku. Cesto valčekom v plechu pritlačíme k plnke a vrch cesta popicháme vidličkou. Takto pripravený koláč vložíme do predhriatej trúby, na 180 °C asi na 12 - 15 minút.

  4. 4

    Medzi tým si vyšľaháme bielky so štipkou soli a po kúsku pridávame práškový cukor. Stále šľaháme. Vznikne nám tuhá a kvalitná pena.

  5. 5

    Medzitým si vyberieme predpečený koláč (pozor na popálenie) a potrieme ho lekvárom po celej ploche. Naň navrstvíme sladký sneh a posypeme posekanými vlašskými orechmi. Dáme nazad do trúby a pečieme ešte 15 - 20 minút.

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist