Jablkový linzer s makom a orechovou krustou
Foto: tatranka
Už viackrát som uvádzala, že máme radi ovocné a jednoduché koláče. Teším sa, ak môžem spracovať zvyšné bielky, už staršie jabĺčka, mak aj oriešky, ktoré Zobraziť celý popisUž viackrát som uvádzala, že máme radi ovocné a jednoduché koláče. Teším sa, ak môžem spracovať zvyšné bielky, už staršie jabĺčka, mak aj oriešky, ktoré sa mi zvýšili z predchádzajúcich receptov a zaberajú mi miesto v chladničke. A tak prišiel na rad tento jednoduchý, no veľmi chutný a šťavnatý koláčik.
príprava
na 180 °C
Suroviny
220 g |
|
220 g |
|
1 ks |
|
0,5 bal |
|
80 g |
|
štipka |
|
250 g (maslo) |
|
0,5 dcl |
|
Plnka: | |
1 kg |
|
70 g mletý |
|
1 bal. |
|
5 PL |
|
1 ČL |
|
|
|
4 - 5 PL |
|
Bielková pena, orechová krusta: | |
4 ks |
|
100 g |
|
70 g |
|
Postup
-
1
Všetky ingrediencie na cesto by mali byť izbovej teploty. Spolu ich spracujeme na lopári. Cesto rozdelíme na dve časti. Prvú časť rozváľame na veľkosť hlbšieho plechu a valčekom prenesieme naň. Plech má byť čistý a suchý. Nepotierame ani nevysýpame múkou!
- 2
Rúru si dáme predhriať na 180 °C. Ošúpeme a postrúhame jablká na slzičkovom strúhadle. Pridáme mak, cukor, škoricu, vanilkový cukor a postrúhanú citrónovú kôru. Premiešame a plnku nanesieme na cesto v pekáči. Rovnomerne rozotrieme.
- 3
Druhé cesto si vyváľame tiež na veľkosť plechu a prenesieme valčekom na plnku. Cesto valčekom v plechu pritlačíme k plnke a vrch cesta popicháme vidličkou. Takto pripravený koláč vložíme do predhriatej trúby, na 180 °C asi na 12 - 15 minút.
- 4
Medzi tým si vyšľaháme bielky so štipkou soli a po kúsku pridávame práškový cukor. Stále šľaháme. Vznikne nám tuhá a kvalitná pena.
- 5
Medzitým si vyberieme predpečený koláč (pozor na popálenie) a potrieme ho lekvárom po celej ploche. Naň navrstvíme sladký sneh a posypeme posekanými vlašskými orechmi. Dáme nazad do trúby a pečieme ešte 15 - 20 minút.
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Milujem "rodicov" aj "dieta" :D
Ak nemáš vlašské orechy,kľudne daj aj lieskové posekané,nič tým nepokazíš,alebo para orechy,ale tie si najprv na sucho opeč.
Myslím,že vo veľa rodinách je tento koláč obľúbený.Veď mak a orechy to sú veru v koláči príma ingrediencie.Tiež mám rada,ak je v koláči aj lekvár.A o sniežiku to veru tvoj švagor dobre vymyslel.
Áno je príjemné si prečítať aj príbeh k receptu.Za tvoj komentár ti ďakujem.
Ďakujem za komentárik.
Ďakujem aj ja za komentárik.
Kristínka,som rada že máš takúto skúsenosť.
Kukulienka,vždy ma teší,ak vidím že si na mojej stránke a komentuješ.Ďakujem.
No pre mňa je to tá najlepšia vizitka a pre koláč tiež !
Evička,je mi ľúto a nie len pre koláč ale pre kopu dobrôt o ktoré si ochudobnená.Ale nie len ty.Ale sm tam jen kúštiček..... maličký.... ako mak.
A ta mýlka mi nevadí.Ak by si ma nebola upozornila,veru by som ani nevedela.To nič.Mám ťa rada.
Marienka,mak je pomletý.
Výhre sa teším.
Koláč som piekla v plechu 37x27 cm.
Ďakujem veľmi pekne za blahoželanie.Teším sa veľmi.