Jablkový koláč
Jablkový linzer s makom a orechovou krustou
Autor receptu: tatranka
Už viackrát som uvádzala, že máme radi ovocné a jednoduché koláče.
Teším sa, ak môžem spracovať zvyšné bielky, už staršie jabĺčka, mak aj oriešky, ktoré sa mi zvýšili z predchádzajúcich receptov
a zaberajú mi miesto v chladničke.
A tak prišiel na rad tento jednoduchý, no veľmi chutný a šťavnatý koláčik.
30 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Všetky ingrediencie na cesto by mali byť izbovej teploty. Spolu ich spracujeme na lopári.
Cesto rozdelíme na dve časti.
Prvú časť rozváľame na veľkosť hlbšieho plechu a valčekom prenesieme naň. Plech má byť čistý a suchý. Nepotierame ani nevysýpame múkou!
- Rúru si dáme predhriať na 180 °C.
Ošúpeme a postrúhame jablká na slzičkovom strúhadle. Pridáme mak, cukor, škoricu, vanilkový cukor a postrúhanú citrónovú kôru.
Premiešame a plnku nanesieme na cesto v pekáči.
Rovnomerne rozotrieme.
- Druhé cesto si vyváľame tiež na veľkosť plechu a prenesieme valčekom na plnku. Cesto valčekom v plechu pritlačíme k plnke a vrch cesta popicháme vidličkou.
Takto pripravený koláč vložíme do predhriatej trúby, na 180 °C asi na 12 - 15 minút.
- Medzi tým si vyšľaháme bielky so štipkou soli a po kúsku pridávame práškový cukor. Stále šľaháme. Vznikne nám tuhá a kvalitná pena.
- Medzitým si vyberieme predpečený koláč (pozor na popálenie) a potrieme ho lekvárom po celej ploche.
Naň navrstvíme sladký sneh a posypeme posekanými vlašskými orechmi.
Dáme nazad do trúby a pečieme ešte 15 - 20 minút.