Jablkový koláč z lístkového cesta s karamelom fotorecept
Foto: pusta
Máme veľa jabĺk, spravila som opäť jablkový koláč z lístkového cesta, teraz s karamelom, zase iná a výborná chuť.
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Mala som ešte jeden pás lístkového cesta od minule, ktoré som rozvaľkala do tvaru obdĺžnika,...
-
2
...pokrájala som ho na 4 obdĺžniky, ktorých rohy som šikmo nakrojila nožom do hĺbky asi 0,5 cm,...
-
3
...posypala som 1 PL hnedého cukru kryštál tak, že po obvode som nechala voľný pás o šírke asi 1,5 cm.
-
4
Jablko som umyla, zbavila stopky a jadrovníka, pokrájala som ho na plátky, šupku som ponechala.
-
5
V malom hrnci som pomaly na nízkom plameni rozpustila maslo,...
-
6
...pridala som 1 PL hnedého cukru,...
-
7
...ktorý som nechala za stáleho miešania postupne skaramelizovať a čiastočne vychladnúť.
-
8
Zatiaľ som na hnedý cukor na lístkovom ceste som položila plátky jabĺk, ktoré som pokvapkala citrónovou šťavou,...
-
9
..posypala mletou škoricou,...
-
10
...preliala karamelom a voľné okraje lístkového cesta som potrela rozšľahaným vajcom.
-
11
Vložila som piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, piekla som 12 minút, vybrala z rúry a nechala som koláče vychladnúť na mriežke na vlažné, vtedy chutia najlepšie.
-
12
Jablkové koláče z lístkového cesta som dala na podnos, posypala som ich práškovým cukrom a podávala s lipovým čajom s citrónovou šťavou a s medom.
zhorený koláč z lístkového cesta??? to má byť vrchol tvojho kulinárskeho umenia???
keď sa nudíš "kup si medvýdka mývala" a prestať s týmito trápnosťami, takýto recept môže pridať 14-ročné dievča a ešte ho pochválim... ale ty??? a to hrozné kolorovanie fotiek!!!! tak to je des...
pusta, 12. marca 2011 o 16:43
ok, to je výrobné tajomstvo, ale je to tak, ako som to napísala. len ty evusik, povedz, prečo ťa to tak irrituje? ved už aj hlúpemu je jasné, že ak napíšem čokoľvek, to ťa vždy podráždi. len pre tvoje info, nedostatok vedomostí a skúseností nenahradíš útokom. To, čo ti vo vedomostiach chýba, treba doplniť poctivým štúdiom a praxou a vlastnou každodennou mravenčou prácou. záverom nie som povinná nikomu skladať účty, a tebe už vôbec nie. nie je ti to trapné pred ostatnými? keby si radšej vkladala dobré recepty, ktoré si aj uvarila a potom môžu byť aj tie spisy...
Zdroj:recept na foccaciu (do polnoci tu bude veselo),vytlačila som si tento skvost,lebo bude 3x skrytý :)
mne je teda šumafuk, ak ho tie tzv. dámy považujú za pripálený, povedala by som to o nich :-)
za 10 minút pečenia pri 200 stupňoch C nemôže byť pripálený :-)
a hlavne ma nezabudnite zožrať!!!
a ja by som si dala ešte aj tento s karamelom, keby zostal a aj bôčik s kosťou a celkom iste si ich nepomýlim, ako v tých komentároch pred tebou :DDDDD
BLB je odpredu aj odzadu len BLB !!!
a čo už ja? ja mám už po klimaxe, som kľudná.
lenže ten tvoj klimax je v rozkvete, tí čo ho s tebou musia prežívať u vás doma, to majú "veselé" s tebou a ešte len budú mať, kým si ho preskáčeš, to ešte potrvá dlho a budú ho musieť preskákať s tebou DDDDD.
ja ho našťastie nemusím.
no potrp si tú tvoju makovičku s niečim "múdrym", nech sa na tebe dobre zasmejem DDDDDD
varecha.pravda.sk/recepty/rychly-jablkovy-kolac-z-listkov...
nuž, prečo ho sem dávam, aby ostatní túto chybu nespravili.
nie je to môj prvý taký recept.
vieš, múdry človek sa aj na chybách učí, ja sa nebojím povedať, že som niekde spravila chybu.
jeden recept sa vydarí, iný menej - to nepovažujem za žiadnu hanbu.
nie som profík, aby som pridávala len samé dokonalé a úžasné.
pokkiaľ viem, nie som sama na vareche.
rozdiel je iba v tom, že tam prehliadate, achkáte, ochkáte a u mňa kritizujete.
nie, nehanbím sa za také recepty.
rada by som vedela, čo si tak asi myslíš o posledných receptoch z lístkového cesta, ktoré majú ako základ tvaroh, lekvár, mak, puding... + nejaké ovocie, raz na vrchu, inokedy v strede, vo vnútri, alebo bez a podobne.
vždy je to len koláč z lístkového cesta a všetko je veľmi podobné :-)
niečo podobné som videla v TV od Nigella Lawson, tá dala ešte na vrch takéhoto koláča z lístkového cesta kopček cream fresh zmiešaného s pravou vanilkou, chcela by som vidieť tie reakcie od ostatných, že čo som si to dovolila?
nám tento koláč podľa mňa robený veľmi chutil :-)
kto chce spraví, kto nechce nespraví.
recept som pridala, lebo toto s karamelom, maslom a citrónom je čosi úplne iné ako ten pôvodný, nie tvar je dôležitý, hádam sama uznáš, že lekvár a karamel majú k sebe na míle daleko.
@editam , áno, dala som veľa karamelu, trocha vytieko, ale neprihorrelo, chuti neublížilo.
nuž, prečo ho sem dávam, aby ostatní túto chybu nespravili.
nie je to môj prvý taký recept.
vieš, múdry človek sa aj na chybách učí, ja sa nebojím povedať, že som niekde spravila chybu.
len si nerob falošné nádeje. tieto blbé diskusie tu budú vždy od blbcov.
je úplne jedno, či spravím divinu, krkovičku bôčik, niečo z Talianskej kuchyne, Francie, židovskej, madarskej, slovenskej či inej.
zídu sa tu ako kobylky a vieš prečo?
lebo recept je odo mňa.
ked tu bude 1000x recept na pagáče, bryndzové halušky, placky, kuľašu ...nikdy diskutovať nebudú, lebo iné ani veľmi nevedia.
napr. pozri tie duchaplné komentáre dnes pod Panna Cotta alebo pod Semifredo - vôbec nie sú rovnaké a ani podobné.
neuraz sa, prosím teraz ty, ani žiaden slušný varecháč a neber to v zlom ani ty, za to, čo teraz napíšem, moja drahá stará mama hovorila, že jednu múdru hlavu pooznáš podľa toho, že sa hned všetky hlúpe proti nej spoja.
nechcela som sa týmto výrokom nikoho dotknúť.
dakujem.
načo toľko zloby pre jeden koláč, načo je to dobré?
dakujem.
ale nemám na teba zlosť, ani žiadnu zášť :-)
treba sa vedieť aj zasmiať a potom sa dá aj spolu vychádzať. napr. ako s tebou. :-)
nevravím, že som nejaké zlatíčko, to určite nie .-)
máš pravdu, som tvrdohlavá a svojrázna, zlomyseľná a zákerná určite nie som.
no vida, netušila som, že máš odložených pár mojich receptov, nuž nech ti chutia, teší ma že ich aj praktizuješ.
dakujem a Pekný večer Ti prajem.
som rada, že si sa zasmial, ja tiež :-
tí tunajší hrdinovia, či si len pusu vedia pustiť na špacír a ozvali sa tu, však by sa v takej situácii od strachu aj pose*inkali, poviem ti, že by na sprostosti zaraz zabudli , nič by im nesmrdelo, jedli by všetko a holý život si ratovali. DDDDD
tebe s láskou venujem pripálené, nepripálené, aké len chceš :-)))
dakujem za tvoju otvorenosť, armádny režim by im len prospel :-)
pokiaľ ide o recepty, som si vedomá toho, že sú kvalitné.
žiadajte o to isté ostatných s menej kvalitnými receptami a nekvalitnými fotkami, tiež tých, čo majú recepty kvalitné ale fotky zúfalé.
ja sa aspoň snažím niečo stvoriť a ak neviete o tom, tak len mobilom.
toto ste si mohli odpustiť, mali ste si radšej všimnúť sprosté komentáre tých istých, dnes aj pod inými mojimi receptami, tam mlčíte záhadne.
dakujem za pochopenie.
nesmierne si ma pobavila DDDDD
môj priateľ je totiž aj tu na vareche, práve ty sa mu veľmi často klaniaš, len to nevieš :DDDD
ja ti to ale neprezradím, ani keby si čo robila a ako provokovala :-)))
Prajem ti krásny večer.:-))))
neboj, @redakcia veľmi dobre vie, o čom som hovorila a verím, že aj chápe, nepodceňuj preto @redakciu :-)))
kiež by si ty rešpektoval @redakciu ako máš, ja ju rešpektujem na rozdiel od teba :-) a @redakcia to aj vie.
nevykecávaj sa tu, radšej ukáž svoje kvalitné recepty a tvoje fotografické umenie.
kto je na teba vlastne zvedavý :-)))
good luck ;-)
BTW, @2010 ako sa môžem dostať k tvojim receptom? Minule som na jeden narazila,ale bola to len náhoda,že som trafila názov. Nedáš?