Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablkový koláč fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 23. septembra 2017
Jablkový koláč (fotorecept)
Foto: cesminaz

Jablkový koláč z kakaového cesta :-)

35 minút
na 170 °C

Suroviny

600 g
100 g
200 g
1 KL
2 PL tmavé
1,5 PL
1,5 bal
2 ks
250 g (82 %)
cca 175 ml vlažné
Plnka:
cca 2 kg
1  bal (37 g)
podľa chuti
2 bal
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    V miske si najprv lyžicou zmiešame sypké suroviny, čiže obe múky, cukor, sol, tmavé kakao, škoricu a kypriaci prášok 1,5 sáčku (1 sáčok má 15 g). Potom pridáme vajíčka a dopolovice už spustené maslo. Dvomi rukami zapracujeme maslo a vajíčka do múky tak, aby sme dostali mrvivé cesto :-) Teraz po troške pridávame vlažné mlieko a to toľko, aby sa cesto nielen spojilo, ale aby vzniklo polomäkké až mäkké mastné cesto. Takto vypracované cesto necháme 30 minút odpočívať.

    Jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ kým cesto odpočíva pripravíme plnku. Očistíme cca 2 kg jabĺk. Ja som očistila všetky čo sú na fotke, keďže boli aj veľké aj malé. Bolo ich cca 2 kg dokopy. Polovicu postrúhame na veľkých slzách a druhú polovicu pokrájame na drobno. Tesne pred vyvaľkaním cesta pridáme kryštálový cukor podľa chuti, vanilkový cukor a 1 sáčok (37 g) vanilkového pudingu. Napokon celé dobre premiešame...

    Jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Oddýchnuté cesto rozdelíme na polovicu. Jedno cesto - spodné - vyvaľkáme na o niečo väčšie než je plech, aby malo okraje. Pomocou valčeka ho prenesieme na plech s papierom, napravíme okraje a cesto popicháme kde-tu vidličkou. Môj plech má vnútorný rozmer 29 x 39 cm.

    Jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Následne rovnomerne rozložíme plnku a prikryjeme celé druhým cestom, ktoré sme si vyvaľkali na veľkosť plechu. Okraje popritláčame, koláč natrieme rozšľahaným vajcom a popicháme ho zopárkrát vidličkou, aby vedel unikať vzduch. Napokon dáme koláč piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 170 °C na cca 35 - 40 minút.

    Jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mne sa piekol 40 minút. Keďže na kakaovom ceste sa dá veľmi ťažko rozoznať, či je uz dosť upečené, dajte pozor, aby ste ho nevysušili. Maximalne tých 40 -45 minút by fakt malo stačiť. Pravdaže záleží aj od vašej rúry. Ešte horúci som ho potrela maslom a keď sa maslo vpilo, som ho zakryla utierkou a nechala tak celkom vychladnúť.

    Jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto koláča má chuť podobnú perníku, ktorá výborne ladí s jablkami, ktoré majú vanilkovú príchuť :-) Koláč je najlepší a najchutnejší na druhý deň. Je mäkký a vláčny. Prajem dobrú chuť :-)

    Jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

izabella929
@cesminaz ,niečo podobné som piekla z bieleho cesta, bol výborný a plnku z jablk som robila tiež tak isto...vyzerá krásne chutne.-)
havino
pána beka, to sú tie moje chute, podľa surovín, aj cesto ohromne dochutené, aj jablká, tiež som už kakaové obe cesta použila s tvarohom, no len škoricou už neboli ochutené, výborný koláčik, v jednoduchosti a chuti je krása, ukladám si ho
luclup
Jablkove kolace su klasikou, ktora nikdy nesklame. Tento jablkovy by mi urcite chutil ❤
dosa
oci sa popasli, krasny kolacik! .... tmavy som este nerobila, vyskusam!
haji
Krásná práce, výborné suroviny, šikulka! Jablíčkové dobroty miluju.
dorisa
Krásny koláčik máš. Jablkové mam rada, ukladám si recept, Ďakujem
jack
Jééj,ten ale vyzerá pekne.Zaujal ma hneď na fotke,a keď som si prečítala recept,tak ma zaujal ešte viac;-)Ukladám.
cesminaz
Vsetkym velmi pekne dakujem za nakuknutie a za milé komentare :-) Som rada,ze sa koláčik páči.Jablkové su hadam vsetky vyborné :-)
tatranka
No to je teda zaujímavý a krásny koláčik.Tmavý jablčkový koláč som ešte nerobila,takže šup do KK.
luss44
milá @Cesminka , tak som ho dnes upiekla podľa Teba, len som namiesto 100g polohrubej dala špaldovú celozrnnú múku. Jablká som dala len odhadom a vidím že nabudúce dám viac. Cesto bolo fajn, dobre sa vaľkalo, krehké robievam tak klasicky, toto je iný postup, ale zasa viem niečo nové :) Vďaka za rcp, je chuťovo výborný a zajtra bude počítam ešte lepší :)


cesminaz
@Luss 44 (3.12.2017 15:58)

Milá @Luss koláčik sa ti podaril perfektne :-) Som rada,ze chutí a ako vravíš,zajtra bude este lepší.Dakujem za odozvu aj s fotkou.Pozdravujem :-)