Foto: staja
Toto je rýchly a veľmi chutný koláč, zatiaľ som ho tu nenašla. Kombinácia s jabĺk s orechmi isto mnohých zaujme. Našla som ho Zobraziť celý popisToto je rýchly a veľmi chutný koláč, zatiaľ som ho tu nenašla. Kombinácia s jabĺk s orechmi isto mnohých zaujme. Našla som ho v časopise, vyskúšala a prispôsobila trochu množstvá aj suroviny. Nefotila som celý postup, pôvodne som nemala v úmysle ho zverejniť. Nie je zložitý, mne sa vydaril na prvýkrát.
príprava
na 200-180 °C
Suroviny
250 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
200 g |
|
130 ml |
|
130 ml |
|
1/2 bal. |
|
3 ks celé |
|
800 g strúhané |
|
150 g posekané |
|
|
|
|
|
na vymastenie plechu |
|
na vymastenie plechu |
|
Postup
-
1
Najprv si samozrejme očistíme a nahrubo nastrúhame jablká, ja som dala aj so šupkou, odložíme. Potom začneme s prípravou cesta: vymiešame do peny celé vajcia s cukrom, postupne pridáme olej a vodu, na záver múku preosiatu s kypriacim práškom. Vznikne stredne husté cesto, z ktorého polovicu nalejeme na vymastený a vysypaný veľký plech 30x40. Stierkou rozotrieme po celej ploche. Je toho len tenká vrstva, ktorá pokryje dno.
- 2
Na to navrstvíme postrúhané jablká, posypeme škoricou, pokvapkáme medom a tretinou posekaných orechov. Ja som ich len zľahka podrvila tĺčikom na mäso v mikroténovom vrecku, aby tam zostali väčšie kúsky. Zalejeme zvyškom cesta, pomôžeme si stierkou alebo lyžicou, vôbec nevadí, ak to nie je úplne rovnomerné a hladké a posypeme zvyškom orechov. Asi takto vyzeral koláč pred pečením.
- 3
Tu je ešte pohľad na celý plech pred pečením, cesta je málo, niekde presvitajú jablká, čo vôbec po upečení nevadí, lebo cesto dosť narastie.
- 4
Pečieme vo vyhriatej rúre 10 minút na 200°C a asi 10-15 minút na 180°C, podľa toho, ako nám pečie rúra. Koláč je po upečení jemne karamelový a po skúške špáradlom sa nám cesto už nelepí. Opečené orechy navrchu chutia výborne s jablkami a šťavnatým cestom. Po prvom pečení som ubrala múku (pôvodne bolo 400g čisto hladkej), časť som nahradila špaldou; pridala som viac jabĺk a aj orechov. Miesto celého vrecka kypriaceho prášku stačí 1/2 balenia.
- 2
@marianne , je to výborná kombinácia s príjemnou karamelovou chuťou a chrumkavými zapečenými orechmi.