Jablkovo-orechový koláč so špaldou (fotorecept)

Autor receptu: staja

Toto je rýchly a veľmi chutný koláč, zatiaľ som ho tu nenašla. Kombinácia s jabĺk s orechmi isto mnohých zaujme. Našla som ho v časopise, vyskúšala a prispôsobila trochu množstvá aj suroviny. Nefotila som celý postup, pôvodne som nemala v úmysle ho zverejniť. Nie je zložitý, mne sa vydaril na prvýkrát.

20 minút
príprava
25 minút
na 200-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si samozrejme očistíme a nahrubo nastrúhame jablká, ja som dala aj so šupkou, odložíme. Potom začneme s prípravou cesta: vymiešame do peny celé vajcia s cukrom, postupne pridáme olej a vodu, na záver múku preosiatu s kypriacim práškom. Vznikne stredne husté cesto, z ktorého polovicu nalejeme na vymastený a vysypaný veľký plech 30x40. Stierkou rozotrieme po celej ploche. Je toho len tenká vrstva, ktorá pokryje dno.
  2. Na to navrstvíme postrúhané jablká, posypeme škoricou, pokvapkáme medom a tretinou posekaných orechov. Ja som ich len zľahka podrvila tĺčikom na mäso v mikroténovom vrecku, aby tam zostali väčšie kúsky. Zalejeme zvyškom cesta, pomôžeme si stierkou alebo lyžicou, vôbec nevadí, ak to nie je úplne rovnomerné a hladké a posypeme zvyškom orechov. Asi takto vyzeral koláč pred pečením.
  3. Tu je ešte pohľad na celý plech pred pečením, cesta je málo, niekde presvitajú jablká, čo vôbec po upečení nevadí, lebo cesto dosť narastie.
  4. Pečieme vo vyhriatej rúre 10 minút na 200°C a asi 10-15 minút na 180°C, podľa toho, ako nám pečie rúra. Koláč je po upečení jemne karamelový a po skúške špáradlom sa nám cesto už nelepí. Opečené orechy navrchu chutia výborne s jablkami a šťavnatým cestom. Po prvom pečení som ubrala múku (pôvodne bolo 400g čisto hladkej), časť som nahradila špaldou; pridala som viac jabĺk a aj orechov. Miesto celého vrecka kypriaceho prášku stačí 1/2 balenia.