Jablkovo-makový koláčik fotorecept

suejka - fotkasuejka, 22. novembra 2012
Jablkovo-makový koláčik (fotorecept)
Foto: suejka

Tento recept som získala už veľmi dávno zo starého časopisu. Kým boli chlapci malí, piekla som ho temer každý víkend. Chalani dospeli, ja som Zobraziť celý popisTento recept som získala už veľmi dávno zo starého časopisu. Kým boli chlapci malí, piekla som ho temer každý víkend. Chalani dospeli, ja som sa párkrát sťahovala a recept som stratila. A keby tohto roku nebolo toľko jabĺk, asi by som naň úplne zabudla. Márne som sa snažila ho na internete nájsť, tak som musela potrápiť pamäť a hlavne zaimprovizovať, a tak je na svete staro-nový recept, ktorý je určite originálny, ale o nič menej chutný. Tak vám ponúkam osviežujúci koláčik z jabĺčok a maku.

120 minút
príprava
50 minút
na 150 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
1 ks (alebo Helia, Palmarin)
1 ks
1 PL
2 PL (alebo smotanový jogurt)
2 PL
štipka
Plnka:
6 ks
2 - 2,5 kg
200 g
6 PL
1 ks (alebo škoricový cukor)
2 PL




Postup

  1. 1

    Z múky, Hery, cukru, vajíčka, smotany, mlieka a soli vymiesime bochník cesta. Odporúčam miesiť v miske, pomaly a trpezlivo. Nebojte sa, všetko sa nakoniec pekne spojí. Cesto potom poriadne vymiesime na pomúčenej doske, aby bo hladké bez hrudiek.

    Jablkovo-makový koláčik (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bochník položíme na mastný papier (ja si nechávam obal z Hery) a dáme do chladničky. Plech vymastíme maslom a posypeme múkou (najlepšie polohrubou, alebo hrubou). Neodporúčam mastný papier, nevsakuje a koláč sa poriadne neupečie, cesto sa nevysuší, je mastné. A pustíme sa do plnky.

    Jablkovo-makový koláčik (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z vajíčok oddelíme žĺtka, pridáme práškový cukor (koľko žĺtkov, toľko lyžíc cukru. čím kyslejšie jablká tým "kopcovitejšie" lyžice cukru). Vymiešame do "penista".

    Jablkovo-makový koláčik (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Olúpané a postrúhané jabĺčka poriadne vyžmýkame a pridáme do žĺtkov a zamiešame. Plnka by mala byť hustá. Primiešame tiež vanilkový, alebo škoricový cukor. (Ja mám radšej škoricový a aj dva môžeme dať.) Ak dávame vanilkový cukor primiešame kakao. Ak dávame škoricový cukor kakao neodporúčam. Celkove tam kakao nemusíme dať, podľa chuti.

    Jablkovo-makový koláčik (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prisypeme mak a znova zamiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a jemne vmiešame.

    Jablkovo-makový koláčik (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Bochník cesta prekrojíme na polovice. Jednu polovicu na pomúčenej doske vyvaľkáme do tvaru plechu a pomocou valčeka prenesieme na pripravený plech. Nebojte sa dosku si poriadne pomúčiť, aby sa vám cesto nelepilo. Ide to tuhšie, keďže je v ceste aj bielok, ale cesto sa nepára a nerozpadáva pri vaľkaní.

    Jablkovo-makový koláčik (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Privysoké okraje orežeme nožíkom a dolepíme prípadné diery a medzery. Ak máme priveľa odrezkov pokojne ich môžeme vmiesiť do druhej polovice cesta.

    Jablkovo-makový koláčik (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do takto pripraveného plechu vyklopíme všetku plnku, rozotrieme a zarovnáme.

    Jablkovo-makový koláčik (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vyvaľkáme druhú polovicu cesta a plnku ňou pekne prikryjeme. Popicháme vidličkou a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 40 - 45 minút pri teplote 150 stupňov C. Keď už je vrchné cesto suché dáme na cca 5 - 10 minút zapiecť. (Ja pustím teplovzdušné pečenie. Keď ešte nebolo, dávala som piecť z oboch strán.) Tak či tak pečieme pri nižšej teplote a dlhšie, cesto sa musí piecť a sušiť. Pri vysokých teplotách spodok rýchlo prihorí.

    Jablkovo-makový koláčik (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po upečení posypeme práškovým cukrom a krájame až na druhý deň. To si z receptu veľmi dobre pamätám (a je to skutočne najlepšie) pretože u nás kým boli doma chlapci sa to nikdy nedodržiavalo. Len čo vychladol, už sa krájal. :o) Dobrú chuť.

    Jablkovo-makový koláčik (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

tonicka53
Krásne jablkovo -makové pyté, perfektný fotopostup a veľmi zrozumiteľný popis receptu. Veľmi pekné úvodné foto. Jednoducho, parádny koláč !
hany2
Pečiem takýto, ale namiesto maku dávam vlašské orechy
rea1
kombináciu mak/jablká mám veľmi rada. toto množstvo je na taký ten velikánsky hlboký plech, ktorý zaplní celú rúru? iba pre info, som dosť slepá a tak sa mi to z obrázkov zdá. pýtam sa, lebo v tom prípade budem musieť spraviť iba z polovice. ale spravím určite, veľmi sa mi pozdáva. :-))
evusik
@suejka vidím, že toto je tvoj prvý recept na Vareche a hneď taká dobrota :-) pekne si ho popísala aj nafotila a ja ho určite najbližšie urobím, lebo takéto jablkovo-makové môžeme u nás všetci rad-radom :-)
siskam
Pekne spracovaný recept. Tak ma zlákal, že ho ešte dnes upečiem. Budem ho robiť len z polovičnej dávky, lebo sme naň len dvaja. A potom napíšem ako sa mi podaril.
ebaka
Výborná obmena jabl.pyté,určite vyskúšam,lebo plnka obsahuje všetky ingrediencie,ktoré obľubujem,pekný deň a čakám ďaľšie recepty o:-))
rajnica
zajtra pečieme (mak pomelieme, vajíčka musia stačiť 4)
valeri
určite dobrý, malá zmena jablkového pyté, ale tá kombinácia je dobrá
suejka
Ďakujem za povzbudivé komentáre. Verím, že bude chutiť. A áno, je to na celý veľký plech.
ancicka
Zaujímavý,jablk máme ako maku a mak tiež,tak vyskúšam.kk
cistinka
Tiež sa mi páči recept, mám aj jablká, aj mak pomletý...možno zajtra upečiem...
suejka
Ospravedlňujem sa. Mak ide samozrejme pomletý. Priznám sa, že ja kupujem už pomletý mak, tak ma to nenapadlo. Ale opravím. :o)
palokuchki
Mne sa tiez paci tento tvoj kolacik. Vyskusam ho, podla @hany2 s orechami. Dobry mak tu nemam sancu zohnat. Vitam ta tu medzi nami. Daj si pozor aby si nezostala zavisla na Vareche ako mnohi z nas.
zajko
ten recept je užasny určite ho vyskušam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia