Foto: suejka
Tento recept som získala už veľmi dávno zo starého časopisu. Kým boli chlapci malí, piekla som ho temer každý víkend. Chalani dospeli, ja som Zobraziť celý popisTento recept som získala už veľmi dávno zo starého časopisu. Kým boli chlapci malí, piekla som ho temer každý víkend. Chalani dospeli, ja som sa párkrát sťahovala a recept som stratila. A keby tohto roku nebolo toľko jabĺk, asi by som naň úplne zabudla. Márne som sa snažila ho na internete nájsť, tak som musela potrápiť pamäť a hlavne zaimprovizovať, a tak je na svete staro-nový recept, ktorý je určite originálny, ale o nič menej chutný. Tak vám ponúkam osviežujúci koláčik z jabĺčok a maku.
príprava
na 150 °C
Suroviny
Cesto: | |
400 g |
|
1 ks (alebo Helia, Palmarin) |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
2 PL (alebo smotanový jogurt) |
|
2 PL |
|
štipka |
|
Plnka: | |
6 ks |
|
2 - 2,5 kg |
|
200 g |
|
6 PL |
|
1 ks (alebo škoricový cukor) |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Z múky, Hery, cukru, vajíčka, smotany, mlieka a soli vymiesime bochník cesta. Odporúčam miesiť v miske, pomaly a trpezlivo. Nebojte sa, všetko sa nakoniec pekne spojí. Cesto potom poriadne vymiesime na pomúčenej doske, aby bo hladké bez hrudiek.
-
2
Bochník položíme na mastný papier (ja si nechávam obal z Hery) a dáme do chladničky. Plech vymastíme maslom a posypeme múkou (najlepšie polohrubou, alebo hrubou). Neodporúčam mastný papier, nevsakuje a koláč sa poriadne neupečie, cesto sa nevysuší, je mastné. A pustíme sa do plnky.
-
3
Z vajíčok oddelíme žĺtka, pridáme práškový cukor (koľko žĺtkov, toľko lyžíc cukru. čím kyslejšie jablká tým "kopcovitejšie" lyžice cukru). Vymiešame do "penista".
-
4
Olúpané a postrúhané jabĺčka poriadne vyžmýkame a pridáme do žĺtkov a zamiešame. Plnka by mala byť hustá. Primiešame tiež vanilkový, alebo škoricový cukor. (Ja mám radšej škoricový a aj dva môžeme dať.) Ak dávame vanilkový cukor primiešame kakao. Ak dávame škoricový cukor kakao neodporúčam. Celkove tam kakao nemusíme dať, podľa chuti.
-
5
Prisypeme mak a znova zamiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a jemne vmiešame.
-
6
Bochník cesta prekrojíme na polovice. Jednu polovicu na pomúčenej doske vyvaľkáme do tvaru plechu a pomocou valčeka prenesieme na pripravený plech. Nebojte sa dosku si poriadne pomúčiť, aby sa vám cesto nelepilo. Ide to tuhšie, keďže je v ceste aj bielok, ale cesto sa nepára a nerozpadáva pri vaľkaní.
-
7
Privysoké okraje orežeme nožíkom a dolepíme prípadné diery a medzery. Ak máme priveľa odrezkov pokojne ich môžeme vmiesiť do druhej polovice cesta.
-
8
Do takto pripraveného plechu vyklopíme všetku plnku, rozotrieme a zarovnáme.
-
9
Vyvaľkáme druhú polovicu cesta a plnku ňou pekne prikryjeme. Popicháme vidličkou a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 40 - 45 minút pri teplote 150 stupňov C. Keď už je vrchné cesto suché dáme na cca 5 - 10 minút zapiecť. (Ja pustím teplovzdušné pečenie. Keď ešte nebolo, dávala som piecť z oboch strán.) Tak či tak pečieme pri nižšej teplote a dlhšie, cesto sa musí piecť a sušiť. Pri vysokých teplotách spodok rýchlo prihorí.
-
10
Po upečení posypeme práškovým cukrom a krájame až na druhý deň. To si z receptu veľmi dobre pamätám (a je to skutočne najlepšie) pretože u nás kým boli doma chlapci sa to nikdy nedodržiavalo. Len čo vychladol, už sa krájal. :o) Dobrú chuť.
Diskusia k receptu