Jablkovo-makový koláč bez lepku

manka1 - fotkamanka1, 3. októbra 2012
Jablkovo-makový koláč bez lepku
Foto: manka1

Upravený recept od "Sycka". Ďakujem, a naozaj je výborný, aj bezlepkový.

45 minút
príprava
40 minút
na 180-200 °C

Suroviny

1-1,2 kg postúhané
1 balíček
Cesto:
6 ks
2 dl
2 dl teplá
100 g
200 g
štipka noža alebo guarová
1/2 KL
150 g
1 ks
450 g




Postup

  1. 1

    Plech si vystelieme papierom na pečenie. Naň postrúhame jablká na "veľkých slzičkách". Rovnomerne rozotrieme na plechu. Rozprášime jeden balíček škoricového cukru. (Kto má rád, dá si aj za hrsť hrozienok).

  2. 2

    Žĺtky oddelíme od bielkov - do žĺtkov pridáme kryštálový cukor - vymiešame - vyšľaháme. Pridáme olej, vodu, múky s práškom do pečiva, xantanovou gumou a psyllium. Vyšľahať si bielka so štipkou soli - lepšie budú držať. Pridať do žĺtkovej hmoty. Ak sa nám zdá veľmi riedka - môže sa ešte pridať za lyžicu kukuričnej múky. Teraz máme zmes prichystanú.

  3. 3

    Rozdelíme si hmotu na dve časti - jedna tretina - do nej primiešame zomletý mak. Dve tretiny zostanú žltkavé. Už máme na plechu papier, naň dáme jablká, potom makovú hmotu, a potom zvyšnú žltú hmotu. Pečieme pomaličky - 180°C, asi 40 minút. Sledujeme. Preklopiť - v tomto bode je to ako obrátený jablčník, alebo koláč sestier "Tatinových"(Francúzsko)- a poliať čokoládou. Ja som rozpustila v mikrovlnke 100g čokoládových toliarikov (várová) spolu asi s 2 PL šľahačkovej smotany. Natrela na vrch. ...A už sa len jedlo. Samozrejme, že sa nechalo stuhnúť. (Najlepší je na druhý deň - ale to ako všetky jablkové koláčiky - len nie vždy vydrží)

Diskusia k receptu

rajnica
Sníva sa mi??
450 g cukor kryštál!
To je reklama pre cukrovary alebo tabletky na chudnutie?
manka1
Pozri si recept lepkový - tam je až 550g - 55dkg kryštál.cukru. To sa mi videlo tiež strašne veľa. Ale nechcela som nič pokaziť, tak som si navážila, a pridala som do cesta len tak asi 10PL toho cukru. Vyšľahalo sa to OK, potom som pridala olej, vodu, a múky, a už to nebolo také sladké, tak som z toho cukru trochu prisypala. Naozaj som neminula celý, ale kto má aké sladké rád. Ja v poslednej dobe používam všeobecne menej cukru ako je napísané.
evanaaa
@manka1 , s toho si nič nerob, @rajnica je známy ako odporca cukru a prívrženec zdravej výživy, preto kritizuje všetko, čo sa tomu vymyká, ale neuvažuje nad tým, že nie všetci nadŕžajú takej strave - a vlastne, aj by som rada vedela, ako sa stravuje, len on je možno tajnostkár, neprezradí a nedá jediný recept, ktorý by ho charakterizoval. Koláčik môže byť dobrý, aj keď ja by som musela dať sladidlo, ale radšej by som dala ten cukor.
slawi
Manka vyskusala som upiect tento kolacik a nelutujem. Je naozaj vyborny a cukru tam naozaj nie je privela. Tak akurat. Budem ho pekavat ,ta pohankova muka tam dava dobru chut.
Dakujem za recept :)
manka1
Teší ma, že sa niekto aj po dlhšom čase ozval, a aj pozdravujem Slawi do Rakúska, že chutil. Robievam recepty klasické - len pre nutnosť bezlepkovosti mením múky - a zatiaľ vždy dobre dopadlo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia