Jablkovo-makový koláč bez lepku
Autor receptu: manka1
Upravený recept od "Sycka". Ďakujem, a naozaj je výborný, aj bezlepkový.
45 minút príprava |
40 minút na 180-200 °C |
Postup
- Plech si vystelieme papierom na pečenie. Naň postrúhame jablká na "veľkých slzičkách". Rovnomerne rozotrieme na plechu. Rozprášime jeden balíček škoricového cukru. (Kto má rád, dá si aj za hrsť hrozienok).
- Žĺtky oddelíme od bielkov - do žĺtkov pridáme kryštálový cukor - vymiešame - vyšľaháme. Pridáme olej, vodu, múky s práškom do pečiva, xantanovou gumou a psyllium. Vyšľahať si bielka so štipkou soli - lepšie budú držať. Pridať do žĺtkovej hmoty. Ak sa nám zdá veľmi riedka - môže sa ešte pridať za lyžicu kukuričnej múky. Teraz máme zmes prichystanú.
- Rozdelíme si hmotu na dve časti - jedna tretina - do nej primiešame zomletý mak. Dve tretiny zostanú žltkavé.
Už máme na plechu papier, naň dáme jablká, potom makovú hmotu, a potom zvyšnú žltú hmotu. Pečieme pomaličky - 180°C, asi 40 minút. Sledujeme.
Preklopiť - v tomto bode je to ako obrátený jablčník, alebo koláč sestier "Tatinových"(Francúzsko)- a poliať čokoládou. Ja som rozpustila v mikrovlnke 100g čokoládových toliarikov (várová) spolu asi s 2 PL šľahačkovej smotany. Natrela na vrch. ...A už sa len jedlo. Samozrejme, že sa nechalo stuhnúť. (Najlepší je na druhý deň - ale to ako všetky jablkové koláčiky - len nie vždy vydrží)