Jablkovo-makový koláč bez lepku

Autor receptu: manka1

Upravený recept od "Sycka". Ďakujem, a naozaj je výborný, aj bezlepkový.

45 minút
príprava
40 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Plech si vystelieme papierom na pečenie. Naň postrúhame jablká na "veľkých slzičkách". Rovnomerne rozotrieme na plechu. Rozprášime jeden balíček škoricového cukru. (Kto má rád, dá si aj za hrsť hrozienok).
  2. Žĺtky oddelíme od bielkov - do žĺtkov pridáme kryštálový cukor - vymiešame - vyšľaháme. Pridáme olej, vodu, múky s práškom do pečiva, xantanovou gumou a psyllium. Vyšľahať si bielka so štipkou soli - lepšie budú držať. Pridať do žĺtkovej hmoty. Ak sa nám zdá veľmi riedka - môže sa ešte pridať za lyžicu kukuričnej múky. Teraz máme zmes prichystanú.
  3. Rozdelíme si hmotu na dve časti - jedna tretina - do nej primiešame zomletý mak. Dve tretiny zostanú žltkavé. Už máme na plechu papier, naň dáme jablká, potom makovú hmotu, a potom zvyšnú žltú hmotu. Pečieme pomaličky - 180°C, asi 40 minút. Sledujeme. Preklopiť - v tomto bode je to ako obrátený jablčník, alebo koláč sestier "Tatinových"(Francúzsko)- a poliať čokoládou. Ja som rozpustila v mikrovlnke 100g čokoládových toliarikov (várová) spolu asi s 2 PL šľahačkovej smotany. Natrela na vrch. ...A už sa len jedlo. Samozrejme, že sa nechalo stuhnúť. (Najlepší je na druhý deň - ale to ako všetky jablkové koláčiky - len nie vždy vydrží)