Foto: marianna76
Tento závin máme radi, z tejto dávky vyjdu tri. Je šťavnatý, kakaový a málo cesta.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
očistíme si jablká, môžu byť i so šupou radšej, lepšie sa potom strúhajú
-
2
takto
-
3
vymačkáme šťavu, dáme do panvice, pridáme cukre
-
4
dusíme
-
5
po udusení, pridáme rum - nemusíme, strúhanku, kakao
-
6
dobre premiešame a necháme vychladnúť
-
7
Na cesto potrebujeme kvások, ktorý si pripravíme. kvasnice + cukor + trochu vlažného mlieka / nie vrelého/ - viem mnohí to tu vieme, ale náhodou ...
-
8
Zamiesime si z kvásku a z ostatných surovín na cesto... cesto, ktoré posypeme jemne múkou, prikryjeme utierkou a dáme kysnúť /asi jednu hodinu/
-
9
rozdelíme na tri bochníky
-
10
Nečakáme, postupne rozvaľkáme a plníme vychladnutou plnkou.
-
11
Zavinieme...
-
12
Postupne si spravíme tri záviny. Dáme na plech, vyložený papierom na pečenie... alebo dakto aj potiera tukom... Popicháme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry. 180 stupňov / 20 min.
-
13
Necháme voľne vychladnúť. Ja som nepotierala ničím, ale kto ako robí... môže sa.
Nemala som sice dost jablk, no prihodila som tam ceresne.
Musela som sa cielene zastavit po druhom krajci, aby som to neprehnala - neuveritelne, ako lahko tento kolacik mizne, clovek by ho priam hltal - a este zvlast rovno po upeceni, ked je na povrchu tak chrumkavy. :)