Jablková torta fotorecept
V sezóne jabĺk je to osviežujúca, ľahká a veľmi chutná torta, ktorá spríjemní spoločné chvíle posedenia.
Suroviny
Korpus: | |
4 ks |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
1/2 dcl |
|
130 g |
|
1 bal. |
|
štipka |
|
Jablkovo-pudingová plnka: | |
5 ks nahrubo nastrúhané |
|
3 PL |
|
0,5 l |
|
1 bal. (alebo Zlatý klas) |
|
1 ks |
|
Mascarpone-tvarohová plnka: | |
250 g |
|
250 g |
|
100 g |
|
1 bal. |
|
Okrem toho: | |
podľa potreby |
|
(na vymastenie pekáča/formy) |
|
(alebo strúhanka na posypanie pekáča/formy) |
|
Postup
-
1
Pekáč mal rozmer 20 x 30 cm. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. V jednej nádobe vyšľaháme bielky so štipkou soli a kryštálovým i vanilkovým cukrom na sneh. V druhej nádobe vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom a do toho pridávame a ručne postupne vmiešame sneh, olej, múku s práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný pekáč. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňov 5 minút a potom na 180 stupňoch 10 minút. Kontrolujeme podľa svojej rúry. Pomocníkom je drevená špajľa alebo špáradlo. Upečený korpus necháme vychladnúť.
-
2
Medzitým dáme do väčšieho kastróla dusiť očistené a na hrubom strúhadle nastrúhané jablká spolu s kryštálovým cukrom. Keď sú udusené, prilejeme k ním vo vode vymiešané pudingy a uvaríme spolu s jablkami. Uvarenú jablkovo-pudingovú plnku necháme vychladnúť.
-
3
Vychladnutý upečený korpus pozdĺžne rozrežeme na 2 približne rovnako hrubé časti. Každú najprv natrieme marhuľovým džemom. Na jeden korpus s marhuľovým džemom natrieme polovicu vychladnutej jablkovo-pudingovej plnky. Prikryjeme druhým korpusom natretým džemom a na džem natrieme druhú polovicu jablkovo-pudingovej plnky.
-
4
Na vrch rozotrieme plnku z mascarpone, práškového cukru, vanilky a tvarohu, ktorú sme si vyšľahali mixérom. Zdobenie si spraví každý podľa svojej fantázie. Najviac chutila manželovi, ktorý nešetril pochvalou. Ochutnávku som odniesla aj dobrým susedom, ktorým tiež veľmi chutila.
Tiež jablková torta:
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Diskusia k receptu