Jablková torta fotorecept
Foto: helena10
V sezóne jabĺk je to osviežujúca, ľahká a veľmi chutná torta, ktorá spríjemní spoločné chvíle posedenia.
Suroviny
Korpus: | |
4 ks |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
1/2 dcl |
|
130 g |
|
1 bal. |
|
štipka |
|
Jablkovo-pudingová plnka: | |
5 ks nahrubo nastrúhané |
|
3 PL |
|
0,5 l |
|
1 bal. (alebo Zlatý klas) |
|
1 ks |
|
Mascarpone-tvarohová plnka: | |
250 g |
|
250 g |
|
100 g |
|
1 bal. |
|
Okrem toho: | |
podľa potreby |
|
(na vymastenie pekáča/formy) |
|
(alebo strúhanka na posypanie pekáča/formy) |
|
Postup
-
1
Pekáč mal rozmer 20 x 30 cm. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. V jednej nádobe vyšľaháme bielky so štipkou soli a kryštálovým i vanilkovým cukrom na sneh. V druhej nádobe vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom a do toho pridávame a ručne postupne vmiešame sneh, olej, múku s práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný pekáč. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňov 5 minút a potom na 180 stupňoch 10 minút. Kontrolujeme podľa svojej rúry. Pomocníkom je drevená špajľa alebo špáradlo. Upečený korpus necháme vychladnúť.
-
2
Medzitým dáme do väčšieho kastróla dusiť očistené a na hrubom strúhadle nastrúhané jablká spolu s kryštálovým cukrom. Keď sú udusené, prilejeme k ním vo vode vymiešané pudingy a uvaríme spolu s jablkami. Uvarenú jablkovo-pudingovú plnku necháme vychladnúť.
-
3
Vychladnutý upečený korpus pozdĺžne rozrežeme na 2 približne rovnako hrubé časti. Každú najprv natrieme marhuľovým džemom. Na jeden korpus s marhuľovým džemom natrieme polovicu vychladnutej jablkovo-pudingovej plnky. Prikryjeme druhým korpusom natretým džemom a na džem natrieme druhú polovicu jablkovo-pudingovej plnky.
-
4
Na vrch rozotrieme plnku z mascarpone, práškového cukru, vanilky a tvarohu, ktorú sme si vyšľahali mixérom. Zdobenie si spraví každý podľa svojej fantázie. Najviac chutila manželovi, ktorý nešetril pochvalou. Ochutnávku som odniesla aj dobrým susedom, ktorým tiež veľmi chutila.
Diskusia k receptu