Jablková štrúdľa

Jablková štrúdľa s mandľovou strúhankou

Autor receptu: redakcia

Šťavnatý čas jabĺčok v lákavej a chutnej podobe.

6
porcií
20 minút
príprava
40-50 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto buď pripravíme sami alebo kúpime hotové. Hrozienka namočíme do rumu.
  2. Na mandľovú strúhanku zohrejeme maslo na panvici, kým nezačne bublať. Pridáme strúhanku a pomaly ju smažíme na miernom ohni dozlatista. Ku koncu vmiešame mleté mandle, rýchlo ich opečieme a stiahneme z ohňa.
  3. Jablká ošúpeme, nakrájame na plátky a ihneď pokvapkáme citrónovou šťavou. Potom v závislosti od kyslosti jabĺk pridáme primerané množstvo cukru, mleté klinčeky a škoricu. Rúru predhrejeme na 170 °C a plech vymastíme maslom.
  4. Na papieri na pečenie rozložíme štrúdľové cesto. Na polovicu cesta rozdelíme mandľovú strúhanku. Na ňu navrstvíme jablká a hrozienka. Zvyšný povrch cesta hojne potrieme rozpusteným maslom, okraje po stranách zahneme a závin zrolujeme.
  5. Konce dobre uzavrieme a štrúdľu pomocou papiera na pečenie prenesieme na plech.
  6. Potrieme rozpusteným maslom a pečieme dozlatista (40–50 minút). Hotovú štrúdľu vyberieme, necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Môžeme podávať aj so zmrzlinou alebo s pudingom.