Jablková štrúdľa
Jablková štrúdľa s mandľovou strúhankou
Autor receptu: redakcia
Šťavnatý čas jabĺčok v lákavej a chutnej podobe.
6 porcií |
20 minút príprava |
40-50 minút na 170 °C |
Postup
- Cesto buď pripravíme sami alebo kúpime hotové. Hrozienka namočíme do rumu.
- Na mandľovú strúhanku zohrejeme maslo na panvici, kým nezačne bublať. Pridáme strúhanku a pomaly ju smažíme na miernom ohni dozlatista. Ku koncu vmiešame mleté mandle, rýchlo ich opečieme a stiahneme z ohňa.
- Jablká ošúpeme, nakrájame na plátky a ihneď pokvapkáme citrónovou šťavou. Potom v závislosti od kyslosti jabĺk pridáme primerané množstvo cukru, mleté klinčeky a škoricu. Rúru predhrejeme na 170 °C a plech vymastíme maslom.
- Na papieri na pečenie rozložíme štrúdľové cesto. Na polovicu cesta rozdelíme mandľovú strúhanku. Na ňu navrstvíme jablká a hrozienka. Zvyšný povrch cesta hojne potrieme rozpusteným maslom, okraje po stranách zahneme a závin zrolujeme.
- Konce dobre uzavrieme a štrúdľu pomocou papiera na pečenie prenesieme na plech.
- Potrieme rozpusteným maslom a pečieme dozlatista (40–50 minút). Hotovú štrúdľu vyberieme, necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Môžeme podávať aj so zmrzlinou alebo s pudingom.